maandag 14 september 2015

Variëren met recepten uit 'Sterren van de hemel'- recept voor nacho's

Nacho's ©

Recepten verzinnen vind ik zo ongeveer het leukste wat er is. Het allerleukst is natuurlijk het testen en proeven ;-) Een recept is per definitie succesvol als het huisgemaakt, gemakkelijk en smaakvol is. Ik voeg daar graag nog een voorwaarde aan toe: iedereen moet er van kunnen genieten! Je had niet anders van mij verwacht toch? Helemaal fijn vind ik recepten waarmee je ook nog eens eindeloos kunt variëren. Dat is ook precies hoe ik mijn kookboek 'Sterren van de hemel' heb geschreven. Het staat boordevol heerlijke recepten voor elk eetmoment waarbij ik talloze variatietips geef. Maar wist je dat je met het combineren van recepten of elementen uit gerechten heel gemakkelijk weer allerlei nieuwe combinaties maakt? Zo vul je met een restje 'Perfect gevogelte' (#Sterrenvandehemel pagina 97) en wat red relish (#Sterrenvandehemel pagina 27) in een handomdraai een heerlijke wrap. Voeg voor extra smaak wat Mexicaanse kruidenmix (#Sterrenvandehemel pagina 22) of zout met een smaakje (#Sterrenvandehemel pagina 24) toe. Ook heerlijk voor in de lunchtrommel overigens. Nog meer restjes perfect gevogelte? Daar maak je ook een fantastische lunch salade mee! 

Red Relish uit 'Sterren van de hemel' ©


Een van mijn favoriete recepten voor drukke avonden met weinig kook tijd of onverwacht bezoek, is het recept voor nacho's. De ingrediënten heb ik eigenlijk altijd wel in huis en zijn overal verkrijgbaar. Ook bij de super om de hoek. De bereiding is super snel en soms heb je daar gewoon even behoefte aan. Het ultieme fast food en maar dan met een gezonde twist.

In de vijzel maak je in no time heerlijke
kruiden- & specerijenmengsels
Recept: recept voor nacho's (gehakt, gegratineerd, of vegetarisch)
Ingrediënten: (voor een bakplaat vol, voor 3 á 4 personen)
1 eetlepel olijfolie (of andere plantaardige olie)
300 gram rundergehakt (of gehakt naar wens; vegetarisch? Vervang het gehakt dan door een combinatie van rode ui, puntpaprika, bonen, zoete maiskorrels en tomaten)
2 theelepels Mexicaanse kruidenmix

1 blikje (ca. 300 gram) kidneybonen en/of zoete maiskorrels
100 gram tortillachips

2 trostomaten, in blokjes gesneden
1 avocado, in blokjes gesneden
het sap van 1 limoen
een paar takjes koriander, grof gesneden
2 bosuitjes in flinterdunne schuine plakjes gesneden
Naar wens: 50 gram geraspte kaas, 2 volle eetlepels (plantaardige) yoghurt


Bereiding van de gehakt versie:
Verwarm de oven bijtijds voor op 180°C.
Verwarm de olijfolie in een braadpan of koekenpan. Voeg het gehakt toe en de kruidenmix en bak het gehakt rul. Voeg de bonen en naar wens de maiskorrels toe en bak dit even mee zodat ze goed verwarmd zijn. Houd het geheel op een laag vuur even warm tot de tortillachips geroosterd zijn. 
Verdeel de tortillachips over een (met bakpapier beklede) ovenschaal en rooster ze enkele minuten in de voorverwarmde oven op 180°C tot ze goudbruin zien.
Haal de schaal uit de oven en schep vervolgens het gehaktmengsel over de tortillachips. Garneer het geheel met de tomatenblokjes, avocado blokjes met limoensap, koriander en bosui en naar wens 2 volle eetlepels (plantaardige yoghurt) en serveer direct. 

Varieer met verschillende soorten tomaten ©

Bereiding van de vegetarische versie:
Verwarm de oven bijtijds voor op 180°C.
Verwarm de olijfolie in een braadpan of koekenpan. Voeg een rode ui in ringen gesneden toe en bak deze glazig. Voeg vervolgens de puntpaprika in reepjes gesneden toe en bak dit even mee. Voeg dan de bonen, maiskorrels en tomaten in blokjes gesneden toe en bak dit even mee zodat ze goed verwarmd zijn. Houd het geheel op een laag vuur even warm tot de tortillachips geroosterd zijn. 
Verdeel de tortillachips over een (met bakpapier beklede) ovenschaal en rooster ze enkele minuten in de voorverwarmde oven op 180°C tot ze goudbruin zien.
Haal de schaal uit de oven en schep vervolgens het bonenmengsel over de tortillachips. Garneer het geheel met de tomatenblokjes, avocado blokjes met limoensap, koriander en bosui naar wens 2 volle eetlepels (plantaardige yoghurt) en serveer direct.


Bereiding van de gegratineerde versie:
Verwarm de oven bijtijds voor op 200°C.
Verwarm de olijfolie in een braadpan of koekenpan. Voeg het gehakt toe en de kruidenmix en bak het gehakt rul. Voeg de bonen en naar wens de maiskorrels toe en bak dit even mee zodat ze goed verwarmd zijn. Houd het geheel op een laag vuur even warm tot de tortillachips geroosterd zijn. 
Verdeel de tortillachips over een (met bakpapier beklede) ovenschaal. Schep vervolgens het gehaktmengsel over de tortillachips. Garneer met geraspte kaas en plaats de bakplaat terug in de oven tot de kaas gesmolten is. 
Haal de schaal uit de oven en schep vervolgens het bonenmengsel over de tortillachips. Garneer het geheel met de tomatenblokjes, avocado blokjes met limoensap, koriander en bosui naar wens 2 volle eetlepels (plantaardige yoghurt) en serveer direct.

Ook chefs variëren graag met receptuur uit
'Sterren van de hemel' ©
Tips:
Serveer de nacho's ook eens met guacamole! Dat is echt een top combinatie. (recept voor allergeenvrije guacamole vind je op pagina 94 van 'Sterren van de hemel').
Gratineren met een fusion twist: bestrooi de nacho's met geroosterde geraspte kokos of gebakken uitjes.

Geniet!

Culinaire groet,
x Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten