maandag 19 oktober 2015

De ultieme Bolognese (+ receptuur)

Mijn ultieme Bolognese ©
Als ik manlief vraag wat hij vanavond wil eten, is het antwoord steevast: Bolognese of stamppot. Dat vindt hij reuze grappig maar stiekem toch vooral ook erg lekker. En hij heeft gelijk (sst! laat het hem niet horen!). Een huisgemaakte bolognese is echt briljant lekker. En ook helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen maar een klein beetje geduld nodig, want mijn ultieme bolognese neigt een klein beetje naar slowcooking. Mooie verse ingrediënten als basis, een lepeltje liefde en een snufje geduld. Maar dan heb je ook wat! Ik maak het graag op een vrije zondag. Kruip ik ondertussen met een boekje op de bank, steek het haardvuur aan en geniet van de heerlijke geuren die zich in mijn huis verspreiden. 


Maak gewoon een pan vol! ©

Wees slim en maak gelijk een hele volle pan. De volgende dag is de Bolognese namelijk nóg lekkerder en je kunt de Bolognese ook uitstekend invriezen. Zo maak je op een drukke doordeweekse dag in een handomdraai een heerlijke pasta. Gewoon de avond ervoor het bakje met Bolognese uit de vriezer naar de koelkast verplaatsen en 's avonds alleen nog even wat pasta koken en de Bolognese opwarmen. 


Alleen nog even pasta naar keuze koken et voilá
Heel graag deel ik het recept voor mijn ultieme Bolognese met jullie en natuurlijk ook een vegetarische variant voor wie eens een dagje minder vlees wil eten.


Recept: mijn ultieme Bolognese

*Vrij van de meest voorkomende allergenen. Kies bij voedselallergie een allergeenvrije pasta!*

Ingrediënten voor 4 personen (ver(drie)dubbel gerust!):
3 á 4 eetlepels olijfolie
150 gram bacon in reepjes*

2 hele knoflooktenen, geplet
4 stengels bleekselderij in ringetjes gesneden (vervang eventueel door venkel, prei of groenten naar wens als je geen selderij verdraagt, gewoon weg laten mag ook)
5 flinke wortels in plakjes gesneden (winterpeen mag natuurlijk ook)
2 rode puntpaprika's in reepjes gesneden

6 mooie trostomaten, kroontjes verwijderd en in stukjes gesneden (gepelde tomaten uit blik mag eventueel ook, kies een merk vrij van onnodige toevoegingen)
300 gram rundergehakt*
peper en zout naar smaak
1 theelepel gedroogde oregano
1/2 theelepel pikante paprikapoeder
1 fles rode wijn (liever geen wijn voeg dan bouillon toe)
optioneel: passata / gezeefde tomaat


* voor de vegetarische variatie zie hieronder

Bereiding:
Verwarm 3 á 4 eetlepels olijfolie in een diepe braadpan.
Voeg 150 gram bacon reepjes en twee geplette knoflooktenen toe. De knoflooktenen verwijder je later weer.
Bak het enkele minuten en roer regelmatig.
Voeg dan 4 bleekselderijstengels in ringetjes, 5 flinke wortels in plakjes en 2 puntpaprika's in reepjes gesneden toe. Bak enkele minuten mee.
Voeg 6 tomaten in stukjes gesneden toe en roer het geheel even door.
Voeg 300 gram rundergehakt toe en zet het vuur wat hoger. Roer het gehakt even goed door de groenten en voeg dan peper, zout, oregano en paprikapoeder toe. Roer het door en giet vervolgens de fles wijn leeg in de pan.
Breng het geheel net tegen de kook aan en laat het zo zacht kokend zeker een uurtje op zo laag mogelijk vuur op staan (het moet net tegen de kook aan blijven) en laat de Bolognese langzaam inkoken. Laat het merendeel van het vocht verdampen maar laat de Bolognese niet helemaal droog koken. 

Liever een wat dikkere Bolognese? Voeg dan nog passata toe.
Minder tijd? Voeg dan gewoon wat minder wijn toe, dan kookt het sneller in.


Vegetarische bereiding:
Laat bacon en gehakt achterwege maar voeg in plaats daarvan extra groenten toe zoals:

- kastanje champignons
- gedroogde paddenstoelen: week deze in kokend water en voeg in het geheel toe
- aubergine
- courgette


Serveren:
Kook pasta naar keuze 
(naar wens glutenvrij of allergeenvrij) al dente. 
Schep de pasta met een schuimspaan uit het kookvocht direct in de Bolognese en laat even staan, terwijl je regelmatig even roert.
Serveer naar wens met verse basilicum, gehalveerde snoeptomaatjes en eventueel wat gruyere.




En zo ziet dat er uit! Lekker joh!


Is je wel eens opgevallen dat ik voor mijn blog altijd snapshots maak in plaats van echte food foto's?  Voor dit blog vind ik dat echt een leuke stijl, het maakt het zo lekker toegankelijk. Ik ben benieuwd wat jij vindt! Plaats gerust een reactie onder dit blog.
Bon apetit & geniet!

Culinaire groet,
x Larisse



*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even!***


Geen opmerkingen:

Een reactie posten