zaterdag 17 oktober 2015

Zelf zachte kaas maken (+ recept)

Huisgemaakte kaas © Larisse

Met mijn culinaire radioprogramma 'Radio Culinair' ben ik deze maand veel op locatie. Een fantastische manier om boeiende mensen te ontmoeten en meer te weten te komen over interessante onderwerpen op culinair gebied. 

live op locatie bij René van Wijk 

@ de Wijkgaard
Deze week was ik te gast bij René van Wijk van de Wijkgaard in Meteren. René geeft diverse cursussen van wijn en likeur maken tot bierbrouwen en verkoopt in zijn winkeltje alles wat je maar nodig hebt om zelf wijn, likeur of bier te maken. Maar zijn assortiment is breder dan dat. In de Wijkgaard verkoop René van alles krijgen op het gebied van inmaken en thuis maken. Bijvoorbeeld ook starterspakketten en andere benodigdheden voor het maken van yoghurt en kaas. En zelfs om plantaardige melk te maken! Ideaal voor de voedsel-overgevoeligen onder ons. De winkel doet mij een beetje denken aan een onderdelen winkel waar je gewoon nog losse spijkers en schroeven kunt kopen en altijd nét dat ene ontbrekende ringetje, moertje of ander onderdeeltje vindt dat nergens meer te krijgen. Zo is de Wijkgaard ook. Alles wat je maar nodig kunt hebben bij het zelf stoken (let op, daar moet je een vergunning voor hebben!), brouwen en anderszins bereiden, vind je er. 

Zelf zachte kaas maken
Zelf zachte kaas maken vind ik ontzettend leuk en het is ook heel gemakkelijk. Bij René koop je een starterskit waarin eigenlijk alles zit wat je nodig hebt. Maar het kan nóg eenvoudiger. Met een vergiet en een kaasdoek kom je namelijk een heel eind! Zoals ik live on air al beloofde, deel ik graag mijn recept voor huisgemaakte kaas. Probeer het eens! Het is heerlijk, eenvoudig en erg leuk om te doen!

Huisgemaakte kaas ©

Recept: huisgemaakte kaas met munt & limoenzest

* dit recept bevat koemelk/lactose*
Ingrediënten:
  • 1 liter volle melk (je kunt uiteraard variëren met geitenmelk)
  • 500 ml karnemelk
  • 3 theelepels citroensap
  • een paar druppels limoensap
  • het zest van 1 limoen
  • een handje vol grof gesneden Marokkaanse munt
Marokkaanse munt in het vroege voorjaar ©

Culitip: Marokkaanse munt
Daar waar elke muntsoort zeer geschikt is om verse muntthee van te maken, is de Marokkaanse munt bij uitstek geschikt. Het is beslist ook waar deze munt doorgaans het meest voor wordt gebruikt. Maar Marokkaanse munt kent nog veel meer toepassingen. Het smaakt heerlijk in combinatie met lamsvlees, in salades zoals fattoush en tabouleh en stoofpotten. En in huisgemaakte kaas!

Bereiding
Breng de melk met de karnemelk bijna aan de kook.
Voeg dan het citroensap toe en wacht tot het mengsel gaat stremmen (= het wordt heel korrelig).
Leg een kaasdoek (of fijne theedoek) in een vergiet en giet daar voorzichtig het melkmengsel door.
Druk het (inmiddels) kaasmengsel met de doek goed aan en zorg dat er zoveel mogelijk vocht uitloopt.
Meng het kaasmengsel vervolgens snel met het limoensap en limoenzest en de munt. Je kunt er ook voor kiezen om de munt pas toe te voegen als de kaas klaar is, als garnering.
Druk het mengsel weer goed aan, draai het doek aan de bovenzijde goed dicht om druk op de kaas te houden en plaats het vergiet met de kaas (op een uitlekkom) zo een paar uur in de koelkast.

Je kunt de kaas nu ook zo serveren, bijvoorbeeld met wat lavas crackers.

Huisgemaakte lavas crackers


Huisgemaakte kaas koud roken

Koud gerookte huisgemaakte kaas ©
Zoals ik vertelde in Radio Culinair, kun je de kaas ook koud roken. Dat geeft een mooie smaak aan de kaas en maakt het op eenvoudige wijze extra spannend. Rook de kaas gedurende korte tijd, bijvoorbeeld 10-20 minuten tot de kaas voldoende gerookt is naar jouw eigen smaak. De één houdt van een lichte rooksmaak, de ander van wat intenser.
Het is belangrijk om de kaas koud te roken, omdat deze anders gemakkelijk smelt. 


Culitip: Koud roken. Wat is dat?
Voor dit recept gebruik ik de ‘koud roken’ techniek. Zelf gebruik ik daarvoor een ‘cold smoke’ elementje dat ik in (het stookgedeelte) van mijn rookoven zet. Met behulp van een waxine gaat het rookmot smeulen. De waxine blaas je vervolgens uit maar het mot blijft smeulen en blijft zo onder de 28°C. Ideaal dus voor bereidingen die je wel een heerlijk rookaroma wilt geven maar niet wilt garen.

Radio culinair wijn maak cursus
Heb je interesse in een speciale Radio Culinair wijnmaak cursus bij de Wijkgaard? Stuur dan een mail o.v.v. wijnmaak cursus.

En ... volg Radio Culinair ook op Facebook dan blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes, items en wedstrijden! Ook dit najaar hebben we weer veel interessante topics en mooie prijzen te winnen!

Geniet!

Culinaire groet,
x Larisse 

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! Het recept voor huisgemaakte kaas en koud gerookte kaas komt uit mijn boek 'Culikruiden'.***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten