zondag 17 augustus 2014

Wat je dichtbij haalt

De Russen willen onze groenten en fruit niet meer. Of nu ja, de Russische regering heeft besloten dat de Russen onze groenten en fruit niet meer willen. Ze weten niet wat ze missen! Echt niet, want het gros van de Russen blijkt net zo weinig de etiketten te checken op herkomst als de gemiddelde Nederlandse consument. Een gemiste kans!

De grootste puntpaprika fan ;-)

Ik schat dat minimaal 80% van de groenten en fruitsoorten die ik koop een Nederlandse herkomst heeft. De resterende 20% bestaat uit groenten en fruitsoorten die niet in Nederland groeien. Zoals de mango die ik (in het seizoen) bijna dagelijks door mijn smoothie doe. Ik vind dat acceptabel. Ik maak een bewuste keuze om waar mogelijk te kiezen voor de Nederlandse teler. Een aantal van hen ken ik inmiddels persoonlijk en ik weet hoe zij telen: met maximaal respect voor mens en milieu.

Zelf geteeld smaakt fantastisch
Ik kies voor een zo kort mogelijke afstand van plant tot pan en waar mogelijk, teel ik zelf. Dat lukt best aardig in mijn vierkante meter moestuin, al vul ik daar natuurlijk niet alle dagen mijn bordjes mee. Zelf geteeld smaakt niet alleen het allerbeste, maar is ook bijzonder leerzaam. Ik heb inmiddels enorm veel ontzag gekregen voor 'onze' telers.

Een aantal telers die ik ken, deelt de teeltbeleving via zijn of haar website of social media kanalen:

  •  Teler SweetPoint, teler van prachtige puntpaprika's, deelt via de website veel informatie over hoe de puntpaprika groeit. Via de SweetPoint Facebook pagina volg je de teelt en zowel op de website als social media kanalen, vind je tal van recepten. Daar draag ik overigens ook een steentje aan bij, want als misschien wel de allergrootste puntpaprika fan, gebruik ik dit smaak- & vitaminebommetje veelvuldig in mijn keuken!
  •  Op de website van pom-poms vind je in prachtige foto's de gehele teelt van de SweetStar, een prachtige Japanse pompoen, van zaadje tot vrucht. Deze bijzondere pompoen, waarvan je de schil kunt eten, groeit gewoon in de volle grond van Flevoland en dat is uniek! De actuele teelt volg je via de Facebook pagina van pom-poms en daar vind je in het najaar natuurlijk ook weer heerlijke recept ideeën.

Diverse telers slaan de handen in elkaar in Stichting Samen Sterk om zo de Nederlandse consument, jou dus, te inspireren om in de winkel bewust te kiezen voor producten van Nederlandse herkomst. De groentespecialist kan jou daar natuurlijk over informeren, maar ook wanneer je in de supermarkt shopt, vind je herkomst informatie op het etiket. Let er op of vraag er naar!
Nu ben ik van mening dat je niet alleen wanneer Rusland boycot, voor Nederlandse producten moet kiezen. Dat doe je waar mogelijk natuurlijk altijd. Maar als deze boycot er voor nodig is om onze ogen te openen, prima! Heeft elk nadeel toch weer een voordeel! De teler heeft jou nodig, maar zelf word je er ook beter van, immers: meer smaakgenot!
In Nederland geteeld

De schoolvakanties lopen ten einde en het weer laat te wensen over. Een prachtig moment dus om kids te inspireren met Nederlandse groenten. Wie afgelopen zaterdag luisterde naar 'Radio Culinair', genoot van mijn kleine souschef Philine die live in de studio heerlijke bereidingen maakte met Nederlandse komkommer in de hoofdrol. 

Larisse & souschef Philine

Bijgaand de recepten, waarvoor je natuurlijk ingrediënten gebruikt van eigen bodem. Zet de kids aan het werk, nestel je op de bank met de voetjes hoog, een muziekje aan en een heerlijk glas wijn - natuurlijk ook uit Nederland - en geniet!


Komkommer sandwich ©


Komkommer sandwiches

Ingrediënten:
witbrood of stokbrood
250 gram mascarpone
2 theelepels geraspte mierikswortel
1 eetlepel yogonaise
1/2 komkommer in dunne plakjes gesneden
tuinkers

Bereiding:
Meng de mascarpone met de mierikswortel en yogonaise.
Besmeer de boterhammetjes met het mascarponemengsel en leg er een paar plakjes komkommer op.
Garneer met tuinkers.

Tip:
Trek met een zesteur sliertjes van de komkommerschil voor je deze plakjes snijdt. De plakjes krijgen zo een leuk patroon en de sliertjes kun je gebruiken als extra decoratie.
Voor een extra feestelijk én smakelijk tintje, garneer je met komkommerkruid.

Komkommer hapje ©


Komkommer hapje

Ingrediënten:
1 komkommer
4 hardgekookte eieren 
tomaten ketchup


Bereiding:
Snijd de komkommer in wat dikkere plakjes.
Pel de eieren en snijd ze met een eisnijder in plakjes.
Leg op elk plakje komkommer een plakje ei en garneer met een drupje tomatenketchup en bijvoorbeeld een kommersliertje.

Tip:
Met koekjes uitsteek vormpjes steek je uit komkommer hele leuke vormpjes!

Gevulde tomaatjes & komkommer figuurtjes ©

Tomaatjes met eiersalade

Ingrediënten:
4 hardgekookte eieren
1 volle eetlepel yoghurt
1 theelepel mosterd
1 theelepel ketchup
1 theelepel mayonaise
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder of zoete paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde dille
peper en zout naar smaak
kleine tomaatjes zoals Tasty Tom of Droomtomaten® (Groentespecialist)

Bereiding:
Snijd de eieren in de eisnijder in plakjes, draai het ei een slag en snijd het dan nog eens zodat reepjes ontstaan. Prak het ei dan met de vork fijn en meng er de yoghurt, mosterd, ketchup, mayonaise, paprikapoeder en de helft van de dille door en naar wens een klein beetje peper en een snufje zout.
Snijd een kapje van de tomaten, een heel klein plakje van de onderkant (zodat het tomaatje blijft staan) en hol het tomaatje voorzichtig uit. Let op dat de onderkant dicht blijft.
Schep de eiersalade in de tomaatjes en strooi er nog wat gedroogde dille op.

Tip:
Als je de tomaten uitholt, bewaar dan het vruchtvlees. Met wat olijfolie en azijn maak je hier een heerlijke dressing van!

Souschef Philine

Als Philine het kan maken, kan jij het ook! Toch? Dank voor je inspiratie Philine!

Geniet!

Hartelijke groet,
Larisse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten