Toen ik onlangs mijn studio opruimde, vond ik achter in de
kast een mini blender, nieuw in doos. Ooit eens gekocht bij een Aldi of iets
van gelijke strekking. Netjes in de kast gezet en nooit meer naar omgekeken. Ik
heb immers een prachtige professionele blender, welke ik gebruik voor gazpacho’s
en al wat meer wat pureren behoeft. Dat ik ooit in een opwelling een goedkoper
broertje kocht, had toen vast een reden maar eenmaal thuis ben ik die blijkbaar
snel vergeten. Enfin, in mijn net opgeruimde kast was geen ruimte meer voor de
mini blender en dus verhuisde hij naar het aanrecht in afwachting van een nieuwe
bestemming. Mini blender hing daar een paar dagen doelloos rond, tot ik mijn
fruitschaal opruimde. Ik had wat fruit nodig voor diverse culireportages
en receptontwikkeling, maar ik ben zelf gewoon niet zo dol op fruit en dus
blijven restanten wat langer liggen dan de bedoeling is. Overgebleven fruit is
overigens een dankbaar ingrediënt in spontane bakrecepten. Zo raap ik na de
oogst in boomgaarden ook altijd de gevallen appeltjes en peertjes en bak daar een heerlijke
taart mee. Maar ik bedacht mij dat je met overgebleven fruit, liefst in
combinatie met groenten, natuurlijk ook heerlijke smoothies maakt. Culivriendin
I. vertelde daar laatst zo enthousiast over. Een mooi moment om mini blender
uit te proberen!
Restjes fruit voor de smoothie ©Larisse |
De werking van de behoorlijk goedkoop ogende mini blender
viel mij alles mee. Werkelijk in een handomdraai pureert hij groenten en fruit
tot prachtige smoothies. Dat is echt binnen een minuut voor elkaar. Langer moet
je mini blender overigens ook niet aan laten staan, dan raakt hij oververhit en
slaat af. Het ideale vind ik, dat je veel fruitsoorten niet eens hoeft te
schillen. Gewoon even eventuele pitten en steeltjes verwijderen en groot fruit
in stukken snijden. Daar waar die eerste smoothie zich zo uitstekend laat
smaken, kun je er werkelijk verslaafd aan geraken. Appels met komkommer en
tomaat, aardbeien met puntpaprika en gemberwortel, nectarines, sinaasappelen,
bosbessen en een sjalotje, you name it, alles vindt zijn weg naar mijn mini
blender. Door de mini eigenschap is het ook niet zo’n sta in de weg en dat is
een prettige bijkomstigheid voor wie dagelijks haar eigen vitamineboosters
draait.
Handig zo'n mini blender ©Larisse |
Ik vertelde er over tijdens Radio Culinair en ik kreeg
direct reacties via social media maar ook van RTV collega’s in de studio. Zelfs
mijn eigen mams vroeg ernaar nadat zij mij er live op de radio over had
gehoord.
@larisse_nl ja heerlijk! Heb jij een #favoriete #smoothie?
— Honingtomaten® (@honingtomaten) 9 augustus 2014
Ineens wilde iedereen weten wat mijn favoriete smoothie is
en of ik tips heb voor leuke smoothie recepten. Nu ja, een favoriete smoothie
heb ik niet, want ik vind elke dag de smoothie van die dag gewoon de lekkerste.
Wel combineer ik graag groenten en fruit. Zo zijn tomaat (eigenlijk ook fruit)
en vele fruitsoorten echte smaakvriendjes. Soms voeg ik een beetje pit toe in
de vorm van verse gemberwortel, een sjalotje, een pepertje of zelfs een teentje
knoflook. Soms is
mijn dag rood en pas ik daar de kleur van mijn smoothie op aan. Begon ik
met smoothies om restjes fruit op te maken, tegenwoordig zijn mijn fruitschalen
en groenteladen overvol gevuld met alle soorten fruit om elke dag weer een
heerlijke smoothie te maken. In het weekend geniet manlief inmiddels mee.
Met een smoothie kun je niet echt wat fout doen. Het is ook
een ideale bestemming voor fruit die wat blutsjes vertoont of fruit dat qua
smaak wat tegenvalt. Varieer naar hartenlust en probeer gewoon wat uit. Naast
fruit voeg ik vaak ook wat (versgeperst) sap toe. Yoghurt, melk of kokosmelk
kan natuurlijk ook!
Zondagmorgen smoothie
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 rijpe mango
2 nectarines
3 -5 snackpaprika’s (Vitapep), afhankelijk van de grootte
1 bosperzik
5 grote Hollandse aardbeien
5 frambozen
het sap van 1 limoen
het sap van 2 perssinaasappelen
1 rijpe mango
2 nectarines
3 -5 snackpaprika’s (Vitapep), afhankelijk van de grootte
1 bosperzik
5 grote Hollandse aardbeien
5 frambozen
het sap van 1 limoen
het sap van 2 perssinaasappelen
Even in de (mini) blender, smoothiemaker of keukenmachine en
genieten maar! En pas het recept natuurlijk gerust aan naar eigen wens of naar
wat je in huis hebt.
Zondagmorgen smoothie ©Larisse
|
Geniet!
Culinaire groet,
Larisse
Geen opmerkingen:
Een reactie posten