zaterdag 23 augustus 2014

Culinaire schatten op de Landgoedfair (deel 1)


Per Enspijks voetveer naar de fair is een traditie!

Een jaarlijks terugkerend event waar je mij altijd weer kunt vinden, is de Landgoedfair op Landgoed Mariënwaerdt. Heerlijk vind ik het, om te struinen langs uitnodigende stands en daar tal van culinaire schatten te ontdekken. Dit jaar warm aangekleed en met mijn laarzen aan, maar ook deze twintigste editie van de jaarlijkse fair wist mij op culinair gebied weer prettig te verrassen. In de Radio Culinair uitzending van 23 augustus, deelde ik mijn culinaire tips met luisteraars en in mijn blog vind je deze week telkens een nieuw culinair verhaal met bijbehorend product. In dit eerste deel alles over brood. Op een eerdere Kerstfair, dat ook elk jaar op Landgoed Mariënwaerdt wordt georganiseerd, ontdekte ik een bakker met een bijzonder verhaal. Vandaag het artikel dat ik eerder over hem schreef met natuurlijk een update over de broden die ik dit jaar ontdekte!

Focaccia's allerlei Royaal Genieten ©

Droog Brood
December 2013
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstontbijt maar eens zoete broodjes ga bakken. Of van die gedraaide kaneelbroodjes. Of hartige olijvenbroodjes. En dan natuurlijk platbrood met yoghurt voor bij de kerstdis. Zelf brood bakken kost misschien wat tijd, maar het geeft zoveel voldoening.

Brood speelt een belangrijke rol in ons leven en in de geschiedenis. En die gaat ver terug, want het eerste brood zou al zo’n 30.000 jaar geleden zijn ontstaan.  Vroeger (misschien iets minder lang geleden dan 30.000 jaar) had brood echt nog waarde. Toen gold het bij tijd en wijle als betaalmiddel of beloning en wist men dat ook een kruimeltje brood is. Wie terug leest, leert dat er voor elk bijzonder moment een speciaal brood werd gebakken. In sommige culturen is dat trouwens nog steeds zo.

Brood lijkt ten opzichte van vroeger een groot deel van zijn waarde te hebben verloren, maar wordt vaak nog wel gebruikt om een bepaalde waarde uit te drukken. Ook omdat dit verweven is in onze cultuur en taal. We gaan dagelijks naar ons werk om ons brood te verdienen en in Engeland wordt de kostwinner zelfs de bread winner genoemd.  Voor droog brood komen we tegenwoordig haast ons bed niet meer uit, we verdienen graag wel een belegde boterham want met een boterham met tevredenheid zijn we in deze tijden van overvloed allesbehalve content.

Met de feestdagen in het vooruitzicht heb ik eindelijk eens tijd om over mijn eigen kerst gerechten na te denken. Eerlijk gezegd vind ik het maar onzin dat al dat lekkers in twee of drie avonden gekookt moet worden. Met twee heerlijke weken vrij in het vooruitzicht ben ik dan ook vastbesloten om van elk eetmoment iets memorabels te maken. Te beginnen bij het ontbijt. Gewoon  omdat het kan in ons land van culinaire weelde.

De doorsnee Nederlander eet zowel voor ontbijt als lunch een broodmaaltijd. Bammetjes in de broodtrommel vinden we doodgewoon. Maar het is zo fantasieloos, vind je niet? Smakeloos fabrieksbrood  verrijkt met allerhande supermarkt beleg. Wat is het toch jammer dat we over zoveel culinair rijkdom beschikken maar dan zoiets op tafel zetten. De hoogste tijd dus voor broodnodige variatie. Gelukkig is er in Nederland een aantal bakkers dat er net zo over denkt. Bakkers die zuurdesem broden herintroduceren. Bakkers die ons laten proeven hoe geweldig echt brood smaakt, zelfs als je het droog eet. Bakkers die ons overtuigen dat niet alleen zij geweldig bakken, maar dat wij dat ook kunnen. Gewoon in onze eigen keuken.

Kerstkoor tijdens de Kerstfair 2013 ©
Op zoek naar culinaire inspiratie voor de feestdagen (en nog heel veel dagen daarna), struinde ik vorige week over de Kerstfair in Mariënwaerdt. Het weer was koud en vochtig maar daardoor was de beleving briljant: kerstige taferelen in een lichte nevel met knapperende houtvuren en een heus koor. Prachtige culinaire schatten en grappig genoeg, heel veel brood.

Royaal Genieten 2013 ©

Ik trof er een bakkersdochter die samen met schoonzoon de meest prachtige focaccia’s verkocht. Pa was vroeger een standaard bakker, maar de tijden veranderden en hij is gestopt toen hij geen personeel meer had. Hij besloot iets te gaan doen wat hij écht leuk vindt. “Brood heeft meerwaarde waar mensen royaal van moeten kunnen genieten”, vertelt dochter Michèle. Het resultaat: heerlijke focaccia’s in vele smaken die op de winterse fair werkelijk als warme broodjes over de toonbank gaan. Voor dergelijke culinaire broodschatten heeft de bezoeker dus wel degelijk oog. Het assortiment is breed en bevat voor ieder wat wils. Focaccia’s met champignons, mozzarella en kruiden of met  Elzasser spek of zelfs salami van wild zwijn. En er komen telkens nieuwe smaken bij. “Als een ander één van onze broden namaakt, is de lol eraf en verzint pa gewoon weer een nieuw soort focaccia”. Zo kan het dus ook. Wat een inspirerend manier om je brood te verdienen!


Focaccia's ©

Augustus 2014
Wat leuk om op de niet zo zomerse Landgoedfair dezelfde bakkersfamilie aan te treffen! En wat zijn ze goed bezig! Royaal Genieten doet zijn naam eer aan, met een assortiment dat veel verder gaat dan brood. Maar voor het brood keer ik terug, want dat wordt élke dag – ook tijdens de Landgoedfair- vers gebakken. En het assortiment is uitgebreid met prachtige nieuwe broden waarvan ik er twee mag proeven. De eerste is een 100% speltbrood en dat is uniek! Typerend voor echt vakmanschap. Geen speltbrood dat voor het merendeel uit andere granen bestaat, wat vaak het geval is, maar 100% spelt en dus echt lekker. Over spelt doen heel veel fabels de rondte. Collega culinair schrijver Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als Eetschrijver, schreef voor Gezondheidsnet een eerlijk en duidelijk verhaal over spelt. Beslist de moeite waard om eens te lezen!

Speltbrood is lekker maar spelt is niet glutenvrij. Niet geschikt voor een glutenvrij dieet dus! Spelt is bovendien nauw verwant aan tarwe en dus ook ongeschikt voor (de meeste) mensen met een tarwe allergie. Er zijn mensen die beweren dat ze zich beter voelen bij het eten van speltbrood. In dat geval zou ik het dus zeker blijven eten. Maar er zijn ook mensen die mee gaan in de hype van het eten van spelt en zelfs glutenvrij eten. Glutenvrij eten is echter voor veel mensen geen vrijwillige keuze. Wie overgevoelig is voor gluten of allergisch is voor tarwe, kan erg ziek worden bij het eten van glutenbevattende granen zoals tarwe en dus ook spelt. Om medische reden een glutenvrij dieet volgen, heeft best wat impact. Overweeg je, om welke reden dan ook, een glutenvrij dieet, vraag dan eerst eens advies aan een huisarts of diëtist. Op eigen houtje belangrijke voedingsstoffen uit je dieet weglaten, is niet handig.

Het speltbrood van Royaal Genieten smaakt in elk geval erg goed en is alleen al voor de afwisseling een aanrader. Ook nieuw is de focaccia (geen spelt)  met tomaat, rauwe ham en olijf. Een brood dat er heel aantrekkelijk uit ziet maar ook nog eens bijzonder goed smaakt. Deze focaccia is, net als de overige focaccia’s, vers 2 dagen houdbaar maar je kunt het ook prima invriezen en op die manier lang bewaren. Brood dat ook droog uitstekend smaakt! Bevroren focaccia  eerst even ontdooien en dan in de oven verwarmen. Dat in de oven verwarmen, kwam het verse brood overigens ook ten goede en in de studio van Radio Culinair smulden we van warm, knapperig en geurend brood. Wat een genot!

Uitzicht vanaf het Enspijkse voetveer over de Linge



Copyright © Larisse®

Geen opmerkingen:

Een reactie posten