maandag 16 november 2015

Madeleines #vrijvanveel

Madeleine #vrijvanveel ©

Buiten slaat de regen tegen de ramen en jaagt de wind om het huis. Het belooft de komende dagen nog stormachtiger te worden. Nadat wij ons wekenlang mochten koesteren in prachtig nazomerweer, is de herfst nu echt begonnen. De hoogste tijd om het binnen gezellig te maken. Warm, behaaglijk en veilig. En daar passen mijn #vrijvanveel Madeleines prima bij. Een ode aan Frankrijk, waar veiligheid de afgelopen week ver te zoeken was. Bedoeld voor iedereen, ook diegenen voor wie veilig genieten van lekker eten, niet vanzelfsprekend is. 

Tijdens De Tasty waren deze Madeleines een groot succes. Ik hoop dat ook jij grenzeloos geniet van deze fijne cakejes.


Madeleines ©


Herfst madeleines #vrijvanveel ©

Dit recept is  vrij van 23 allergenen, bevat mais

Ingrediënten voor flink wat Madeleines of een heleboel mini Madeleines:
300 gram meel:
* 100 gram boekweitmeel
* 100 gram ketanmeel
*   50 gram tapioca
*   50 gram maizena
260 gram lichtbruine basterdsuiker
2 theelepels bakpoeder (glutenvrij, bijvoorbeeld Dr. Oetker)
een snufje zout
1 eetlepel specerijen mix:
* kardemom
* djahé (gemalen gemberwortel)
* tjenkeh (gemalen kruidnagel, voeg weinig toe!)
   optioneel: kaneel
300 ml rijst en of kokosdrink (Lima Rice Drink Coco is een fijne!)
1 ½ eetlepel citroensap
1 ½ eetlepel honing
het zest (geraspte schil) van ½ -1 schoongeboende sinaasappel
1 lijnzaad ‘ei’:
* 2 dessertlepels gemalen lijnzaad
* 2 dessertlepels water
olijfolie, plantaardige margarine of eventueel boter voor het invetten van de bakvorm


Madeleines in de oven met kenmerkende bolling ©


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de droge ingrediënten.
Voeg de natte ingrediënten toe en meng dit met de hand met de garde tot een mooi egaal mengsel.
Laat het mengsel even rusten. 
Vet de Madeleine vormpjes in en bestrooi zo nodig met een beetje meel en klop het overtollige meel goed af. Plaats de bakvorm op een bakplaat.
Vul de Madeleine vormpjes voor de helft met beslag en plaats de bakvorm in de oven. 
Bak de Madeleines in 10-12 minuten gaar en goudbruin op 200°C. (Bij kleinere vorm mogelijk iets korter.)


Herfst Madeleines ©

Variaties: 
* Voeg in plaats van specerijen cacao toe, laat eventueel de sinaasappel weg.
* Voeg in plaats van specerijen vanille(suiker) toe en eventueel citroensap en –zest.
* Voeg in plaats van specerijen thee toe: laat de thee enige tijd in de rijst/kokosdrink trekken.

Geniet! En pas op elkaar.

Liefs,
x Larisse

Ps: ik schreef al eerder over Madeleines, maar dan met alles erop en eraan (dus gluten, eieren, melk ;-) ) Natuurlijk vind je het recept terug op dit blog.

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***



Geen opmerkingen:

Een reactie posten