maandag 13 juli 2015

Fijne wijnErgens langs de Linge een glaasje droog en wit ©

De zon heeft deze maand al uitbundig gestraald en zal dat volgens de voorspellingen nog veelvuldig doen deze zomer. Dat komt goed uit, want mijn vakantie is begonnen! In tegenstelling tot zo ongeveer mijn hele vriendenkring en netwerk reis ik niet af naar zuidelijk of elders gelegen vakantie oorden. Ik blijf heerlijk om en nabij eigen huis. Ik heb gemerkt dat ik ook op steenworp afstand vaak de mooiste dingen beleef.

Het navigatiesysteem (ik noem haar 'Truus') in mijn auto is al jaren niet geüpdatet en met enige regelmaat komt het voor dat Truus mij van het padje stuurt. Niet altijd vervelend, want soms brengt zo'n verkeerde afslag mij precies op de juiste plekken. Dan kruisen de mooiste mensen en meest ontroerende of bijzondere verhalen mijn pad. Wat kan ik daar van genieten! Dat noem ik nou leven. Niet teren op drie weken per jaar aan een Italiaans meer of een week per jaar op een witte piste, maar uit elke dag de mooiste beleving plukken.

Één voet buiten de deur ligt 't mooiste vakantieland ©

Leven is in elke dag de mooiste beleving ontdekken...

Als ik vrij ben, vind ik het heerlijk om in de zomerzon met manlief een terrasje te pikken. Dan genieten we ergens langs de Linge of gewoon in eigen achtertuin van de zomer. Het mooiste vakantieland ligt één voet buiten mijn deur en dat is een heerlijk gevoel.

Het is niet dat ik met erg gul ben met drank, maar een heerlijk glas koud en wit hoort er zo af en toe bij en daar kan ik dan enorm van genieten. Nu is het zo dat ik graag stil sta bij wat ik eet. Ik vind het belangrijk om te weten waar de ingrediënten vandaan komen, of vlees een goed leven heeft geleid en of groenten en fruit met maximaal respect voor mens en milieu zijn geteeld. Het wordt ook meer en meer een trend: het verhaal achter ons eten kennen. Met wijn zijn wij daar eigenlijk in veel mindere mate mee bezig en ik moet eerlijk bekennen: dat was ik ook. Smaak en herkomst vind ik belangrijk, maar niet altijd houd ik rekening met het verhaal achter de wijn. Chris Alblas doet dat wel: hij specialiseert zich in biologische wijnen en heeft een webshop waar je uitsluitend biologische wijnen kunt kopen. Mooie, heerlijke wijnen met een goed verhaal! Het is echt een missie.

Chris Alblas ©
liefhebber van biologische & biodynamische wijnen

Het klinkt heel simpel, maar biologische wijnteelt is beslist niet eenvoudig. Zo wordt er in de biologische wijnteelt niet gewerkt met onkruidverdelgers, pesticiden, fungiciden (tegen schimmel), insecticiden of kunstmest (zoals dat in conventionele wijnbouw wel altijd gebeurt) en dat betekent dat alles natuurlijk en veelal handmatig moet worden bestreden. Onkruid wordt gewied (zelfs met de hand) en men draagt zorg voor een levende, evenwichtige grond waarin men rekening houdt met de natuurlijke cycli van het biologisch leven met maximaal respect voor milieu. Dat betekent vooral dat men zoveel mogelijk de natuur haar werk laat doen waardoor er na een aantal jaren een natuurlijk klimaat ontstaat in de wijngaard. Druivenstokken zijn dan veel weerbaarder geworden tegen schadelijke insecten. Het klinkt prachtig en dat is het ook, maar het kost wel enorm veel tijd, energie en geld.

Bio - vegan certificaat ©

Voor de biodiversiteit en het milieu heeft dit grote positieve (!) gevolgen. Helaas is er op dit moment nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de (positieve) gevolgen voor onze gezondheid. Wat wel vaststaat is dat biologische wijn bijvoorbeeld minder sulfiet bevat dan conventionele wijn en dat is natuurlijk heel mooi nieuws voor mensen met een overgevoeligheid voor sulfiet.

'senza solfiti aggiunti' ©

Onlangs was ik te gast bij Chris Alblas. Ik weet namelijk helemaal niet zo veel over wijn en eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik van biologische wijnen zelfs nog minder weet. Of wist. Ik was dan ook zeer benieuwd naar zijn verhaal en de bijzondere en biologische wijnen in zijn assortiment. Chris organiseert regelmatig workshops en proeverijen en ik beloof je dat zijn verhaal beslist de moeite waard is! Maar er was één bijzondere reden waarom ik heel graag persoonlijk bij Chris een kijkje wilde nemen (en vooral ook een slokje wijn wilde proeven!)...

Enige tijd geleden heb ik via social media een oproep geplaatst of iemand mij kon vertellen of er ook een sulfietvrije wijn bestaat met een uitstekende smaak. Als ik deze vraag in mijn netwerk stel, wordt er vaak een beetje schamper gereageerd: 'sulfietvrije wijn is niet te drinken'. Vanuit mijn bijzondere missie ben ik echter altijd op zoek naar producten waar iederéén van mee kan genieten. Vandaar ook mijn zoektocht naar sulfietvrije wijn. Zo kwam ik met Chris Alblas in contact en hij beloofde mij een wijn vrij van sulfiet, zonder dat je (qua smaak) ook maar iets mist. Dat moest ik natuurlijk zelf beleven! Op een mooie woensdagmiddag in Arnhem heb ik deze wijn mogen proeven en ik zeg je dit: Wow!! Echt een mooie wijn met een goede smaak die weliswaar niet heel lang houdbaar is maar zelfs na een jaar liggen nog prima kan!

Sulfietvrije wijn uit twee wijnjaren
Een bijzondere ervaring en dat was niet de enige! Ik proefde bij Chris namelijk ook een prachtige champagne. Of nu ja, een mousserende wijn die erg lijkt op champagne maar eigenlijk geen champagne mag heten. Enerzijds omdat het niet uit de champagne streek komt (alleen mousserende wijn uit deze streek, welke volgens traditionele methode gemaakt is, mag champagne heten). Anderzijds, omdat het eigenlijk heel wat anders is...

Champagne... of toch niet?
Het is namelijk puur druivensap. Ja heus! Licht mousserende druivensap om precies te zijn. Prachtig van smaak en ook qua kleur beslist niet te onderscheiden van 'the real thing'. Maar toch echt vrij van alcohol en sulfiet. Wat een aanrader! Schenk deze parel tijdens een bruiloft en ik beloof je dat niemand het verschil merkt! Zo genieten dames in blijde verwachting en zelfs kinderen ook gewoon mee.

Biowijn is weliswaar duurder. Ook de sulfietvrije wijn die ik proefde is biologisch en deze wijn kost (ten tijde van het schrijven van dit blog) € 10,95 in de webwinkel. Maar voor wie overgevoelig is voor sulfiet, beslist een aanrader.

Geniet een heerlijke zomer en proost! Op jouw gezondheid!

Liefs,
Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***

2 opmerkingen:

 1. Interessant!
  Hoe heet die webshop voor biologsche wijnen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi!
   De link staat in de tekst! Gewoon op klikken en je komt vanzelf op de Biowijn webshop ;-)

   Hartelijke groet,
   Larisse

   Verwijderen