zondag 1 februari 2015

Geweldige groenten

Verse groenten zijn gezond! ©

Het is niet de eerste keer dat ik het schrijf, maar Nederlanders eten onvoldoende groenten. Slechts 5% van alle mannen en vrouwen eet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Van alle kinderen eet slechts 1% de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten*. Dat zijn schokkende cijfers! Verse groenten eten is belangrijk en beschermt het lichaam juist tegen ziekten.

Ik vraag mij regelmatig af waarom dat zo is, dat we te weinig groenten eten. Zelf geniet ik juist enorm van groenten. Ik weet dat het goed voor mij is, maar vind het vooral ook ontzettend lekker. Denken wij Nederlanders misschien nog teveel vanuit het ‘aardappelen, vlees, groenten’ idee (tegenwoordig misschien wat vaker pasta en rijst in plaats van aardappelen)? Zien we groenten voornamelijk als bijgerecht? Ook in de horeca zie ik het (te)veel: Groenten is meestal ondergeschikt en vaak slechts versiering voor het bord. De vele chefs die ik train, vinden het ook niet altijd even gemakkelijk om vanuit groenten te denken. Ik zie dat altijd enorm als kans en zet chefs in praktijktrainingen dan ook graag met groenten aan het werk. 


Praktijktraining chefs 'Voedselallergie voor Food Service' ©



Voor sommigen is meer of zelfs veelal groenten eten juist een bewuste keuze; soms zelfs een levenswijze (soms gemotiveerd door dierenleed, milieu of gezondheid). Zij eten vegetarisch of zelfs veganistisch. Wat is eigenlijk precies het verschil? Mensen die vegetarisch eten, eten geen vlees (soms ook geen vis) maar vaak wel ei en zuivelproducten. Wie veganistisch eet, eet helemaal geen dierlijke producten. Voor wie plantaardig eet, is het belangrijk om veelzijdig te eten en belangrijke voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen te halen. Groenten zijn ook dan onmisbaar.

Meer plantaardig eten heeft soms nog een beetje stoffige reputatie. We vinden het saai, een beetje geitenharen sokken misschien? Ik zie groenten juist als culinaire bron van inspiratie en die passie deel ik graag. Natuurlijk kan ook ik erg genieten van een goed bereid en mooi stuk vlees, maar zeker niet elke dag. Bij mij staan groenten centraal, zeker ook op de menukaart.

Maar hoe doe je dat, denken vanuit groenten? Als je altijd gewend bent om eerst het vlees (of de vis) te kiezen en daar je maaltijd omheen samen te stellen, als je geneigd bent om groenten vooral als bijgerecht te zien, dan kun je misschien wel wat tips gebruiken:

Tomaten ©


Tip 1: Inspiratie
Ik doe mijn inspiratie graag op bij de groentespecialist. Hij heeft een uitgebreid en kwalitatief uitstekend assortiment. Helaas heeft niet meer elk dorp of elke stad een echte groentespecialist. Wie geen groentespecialist in de nabijheid heeft, gaat natuurlijk naar de markt en vindt tegenwoordig zelfs bij supermarkten gelukkig ook een steeds breder assortiment. Denk ook eens aan de toko of Turkse supermarkt, ik kom daar graag. Of de Oosterse markt in Beverwijk natuurlijk (alleen het weekend geopend).  Ik let graag op seizoensproducten (de groentespecialist adviseert graag), zo varieer je automatisch door het jaar heen.

Tip 2: Wat kun je er allemaal mee?
Kies een groente en bedenk eens wat je er allemaal mee kunt. Bloemkool bijvoorbeeld. Die kun je natuurlijk koken, maar ook stomen, bakken, frituren (al dan niet in een beslag) en fijnmalen. Fijngemalen bloemkool maakt een prachtig (glutenvrij) couscous recept!


Recept: couscous van bloemkool
Ingrediënten:
1 kleine bloemkool, in roosjes gesneden
1 ui, gesnipperd
peterselie, fijngehakt
zout en peper naar smaak
kruiden naar wens


Bereiding:
Maal de bloemkoolroosjes fijn in de keukenmachine tot het de structuur van couscous heeft.
Meng de gesnipperde ui, peterselie, peper, zout en eventueel kruiden naar wens.
Stoom de couscous in ca. 10 minuten gaar in de stoomkoker (of in een bamboe stoommandje boven een pan met kokend water).

Tips:
De couscous is heerlijk als bijgerecht, maar kun je ook serveren als hapje. Kleed de couscous verder aan met gestoomde groenten, rozijnen (of gedroogde cranberry's), amandelschaafsel en al waar je zin in hebt, om er een volledig hoofdgerecht van te maken.De couscous kun je naar wens op smaak brengen. Je kunt deze bijvoorbeeld ook stomen in bouillon.


Tip 3: Denk buiten de hokjes
We zijn vaak geneigd om ingrediënten voor een bepaalde toepassing te gebruiken of gerechten altijd op een bepaalde manier te bereiden. Ik noem als voorbeeld kruiden. Kruiden worden veelal gebruikt als smaakmaker. Maar je kunt er natuurlijk nog veel meer mee: kruiden frituren, een kruidenkorst maken voor vlees of vis, kruidenpesto etcetera. 



Wijnbladeren uit eigen tuin ©

Tip 4: Geef je ogen de kost
Kijk eens om je heen, er is vaak zoveel moois dat je zo kunt gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld in eigen tuin een prachtige druif. Elk jaar kijk ik hoe druiventrosjes ontstaan en druiven rijpen. Mijn geduld wordt aardig op de proef gesteld. Maar terwijl de druiven rijpen, zijn de ranken gevuld met prachtige frisgroene bladeren. Druivenblad, of eigenlijk wijnblad zoals het genoemd wordt, kun je perfect in de keuken gebruiken. Zie bijvoorbeeld dit recept dat ik eerder plaatste voor heerlijke dolmades!



Dolmades ©

Gezond en gevarieerd eten is heel belangrijk. Maar eten moet vooral lekker zijn. Ik train chefs op het gebied van voedselovergevoeligheid en tijdens de praktijktraining koken we juist ook veel koken met groenten. Telkens zijn mijn cursisten verrast hoe smaakvol mijn recepten zijn, ook zonder vlees of vis (en zonder allergenen). Dat is super leuk!



Groen is geweldig! © Spectrum

Voor wie nog wat groene inspiratie kan gebruiken, heb ik een tip voor een heel fijn kookboek: Groen is geweldig, door Rebecca Leffler. Echt een boek waar ik direct super blij van word! Dat blij worden begint al met de titel (lekker positief), de cover (vrolijk) en de frisse en kleurrijke vormgeving. Het boek bevat 150 hippe, lekkere, veganistische recepten die ook nog eens glutenvrij en lactosevrij zijn. Wie ooit dacht dat veganistisch eten saai was, zal daar gelijk op terugkomen. De recepten zijn heerlijk en kleurrijk!

Het boek begint gelijk met wat nuttige tips. Bijvoorbeeld tips voor onmisbare ingrediënten, vervang tip, regels voor goed eten en zelfs heuse beauty tips. 
Vervolgens vind je een aantal leuke basisrecepten, bijvoorbeeld om zelf plantaardige melk of kaas te maken, maar ook basissauzen als tomatensaus en ketchup. Na een hoofdstuk voor een goede start volgen hoofdstukken per seizoen boordevol heerlijke en verrassende recepten als Superlekkere sobanoedels, Veelzijdige courgette en Tortilla party. Wie mij al wat langer volgt, weet dat ik echt super blij word van dit soort recepten (en benamingen) ;-)

Doperwtenpuree uit Groen is geweldig!
© Spectrum

Zelf maakte ik deze week het recept voor Doperwtenpuree met munt. Eigenlijk een lenterecept maar omdat ik in de afgelopen week veel aandacht besteedde aan peulvruchten, was dit natuurlijk een must make! Bovendien maak ik zelf graag pesto's, tapenades en spreads met peulvruchten. De doperwtenpuree maakte ik met verse doperwten die mijn groentespecialist (gedopt) in het assortiment had, maar met diepvrieserwten gaat dat natuurlijk ook prima!

Recept Doperwtenpuree met munt uit 'Groen is geweldig!'

Ingrediënten (voor 1 persoon):
100 gram verse doperwten in de peul
2 eetlepels tahin (ik liet deze weg en voegde een eetlepel olijfolie toe)
het sap en de geraspte schil van 1 citroen
1 teentje knoflook
1 snufje komijnpoeder
2 eetlepels verse munt (ik voegde iets meer toe)
zout en peper (ik liet zout weg)

Bereiding:
Pel het teentje knoflook en snijd het in plakjes. Dop de erwtjes en stoom ze, volgens recept niet langer dan 1 minuut! (Gezien het seizoen en het feit dat de erwtjes niet uit eigen tuin vers geplukt waren, stoomde ik ze iets langer.)
Spoel de erwtjes direct af onder koud water om het kookproces te stoppen.
Doe ze met de tahin (of olijfolie), het citroensap- en schil, de gesneden knoflook, komijnpoeder en munt in een krachtige keukenmachine en meng ze tot een gladde puree.
Breng op smaak met peper en zout.

Ik serveerde de doperwtenpuree op toast met wat gebrokkelde feta, echt heerlijk! Het leuke aan dit boek, is dat het verder gaat dan een klassiek kookboek. Zo vind je er gezondheidstips maar ook yoga oefeningen in en leuke weetjes over groenten. Echt leuk vind ik het feit dat de recepten in dit boek nu eens bedoeld zijn voor één persoon (tenzij anders aangegeven) en dat maakt dat je er ook bij een eenpersoonshuishouden prima mee uit de voeten kunt (en als thuiswerkende schrijver lunch inspiratie in op kunt doen ;-) 

Een paar kleine kanttekeningen bij dit boek: het boek is (veelal) ook glutenvrij en lactosevrij, maar maakt bijvoorbeeld wel graag gebruik van noten. In de veganistische keuken zijn noten een graag gebruikt (en gezond!) ingrediënt, maar heb je een notenallergie, dan is niet elk (basis)recept of vervangtip geschikt (en ook niet altijd aan te passen). Nog een praktische tip: het boek blijft niet open liggen, ook niet met een beetje 'geweld'. Handig dus om een kookboekenstandaard te gebruiken bij het koken uit dit boek. Dat is overigens sowieso een leuke gadget voor op het aanrecht en een mooi excuus om altijd een inspirerend boek bij de hand te houden.

Titel:                  Groen is geweldig!
Subtitel:             150 hippe, lekkere, vegan recepten
Auteur:               Rebecca Leffler (met Coralie Miller)
ISBN:                 987.90.00.34334.8
Prijs:                  € 19,99
Uitgever:            Spectrum

Geniet!

Culinaire groet,
X Larisse


* Bronnen: Nationaal Kompas, RIVM


***Van 'Groen is geweldig' heb ik een recensie exemplaar mogen ontvangen. De recensie bevat puur mijn persoonlijke mening over dit boek. Receptuur, culitips en beelden zijn auteursrechtelijk beschermd. ***

1 opmerking:

  1. Ik heb hier hele mooie gerechten met groentes gelezen, ga het zelf toch eens proberen om het te maken!

    BeantwoordenVerwijderen