Brood breken © |
Brood breken
Terwijl ik mij een weg probeer te banen door de menigte
(waarom lopen mensen toch altijd tegen de richting in?), wordt mijn aandacht
getrokken door een vrouw die te midden van alle kerstdrukte en kleurrijke
cadeau-artikelen in een hoekje van de schuur staat. Een enkele zonnestraal valt door een kier naar binnen,
precies op haar hoofd. Het heeft iets magisch en ik houd even mijn adem in. Zij
lijkt zich er niet van bewust en snijdt met rustige sneden een bijzonder ogend
brood in stukjes. Een uniek brood, zo blijkt later, met een bijzondere
betekenis.
Vanessa van Koppen © |
Soms ontmoet ik iemand waar ik niet alleen direct een
(culinaire) klik mee heb, maar iemand die me raakt met een pure passie voor
eten. Vanessa van Koppen is zo iemand. Daar waar wij in de huidige tijden van
snelheid en social media soms in real
life al moeite lijken te hebben met het ijs breken, breekt zij met ons het brood en
vertelt ons over de ware betekenis daarvan.
Vanessa is van huis uit juriste met een passie voor koken. Iemand
die anderen graag inspireert en van mening is dat eten verbindt. Zij heeft het
begrepen. Drie jaar geleden ontstond het idee om iets te gaan doen met eten en
religie. Welk eten hoort bij welke Christelijke feestdagen en waarom? Een mooie
missie. Met de kerst in aantocht heeft Vanessa zich verdiept in de eetgebruiken
rondom deze bijzondere feestdagen.
Fougasse © |
In de religie staat brood vaak symbool voor het lichaam van
Christus. Zo stelt de traditionele kerststol de pasgeboren Christus voor die in
witte doeken is gewikkeld. De spijsvulling staat symbool voor Christus, de
poedersuiker waarmee de stol bestrooid wordt, voor de witte doeken. Vanessa
vertelt er enthousiast over en op haar website vind je een recept
hoe je deze kerststol zelf kunt maken. Veel meer bijzonder is het brood dat zij
mee heeft genomen. Een ‘Fougasse’, een brood met 7 gaten dat het gezicht van
Christus symboliseert. “Het brood mag eigenlijk niet gesneden worden maar wordt
samen gebroken”, vertelt Vanessa. In het kleine hoekje van de kerstschuur waar
zij staat, is dat met duizenden grijpgrage handjes echter niet erg hygiënisch. Tegen de traditie
in, dan toch maar snijden. Ik geef haar gelijk. “De 7 gaten symboliseren het
gezicht van Christus. Kijk, dit zijn de ogen, dat de neus…” Terwijl Vanessa
uitlegt hoe ik het gezicht van Christus erin moet zien, komt het brood tot
leven. Bijzonder. De smaak en de geur zijn dat ook, echt kerstig! Dat komt
beslist door de aanwezigheid van oranjebloesem en sinaasappel, maar het is
zeker ook het verhaal dat Vanessa erbij vertelt, wat de beleving compleet maakt.
Dit brood
ga ik zeker maken met kerst . Ik zie het al voor mij hoe wij gezamenlijk rond
de kerstdis dit brood breken, onder toeziend oog van…
7 gaten symboliseren het gezicht van Christus © |
Vanessa serveert vandaag ook een huisgemaakte cranberrysaus
met een prachtige diepe kleur en volle, ietwat zure smaak. “Het brood en de
saus zijn twee aparte bereidingen, “ legt zij de fair bezoekers uit. “U moet
het echt apart van elkaar proeven, beide hebben een bijzondere smaak.” Haar
woorden gaan verloren in het gesmak van de bezoekers die de met zorg gevulde
lepeltjes cranberrysaus over de stukjes brood smeren en snel naar binnen
werken. “Ja,”, zucht Vanessa, “dat kan natuurlijk ook.” We kijken elkaar aan en
wisselen een glimlach uit. Culinaire geesten denken gelijk.
Cranberrysaus © |
Brood breekt gemakkelijker dan ijs, zo blijkt. Hoe men de
lekkernijen beleeft, wordt eigenlijk niet duidelijk want zij vervolgen snel hun
weg naar het volgende proefkraampje. Zo jammer. Er gaat een prachtig verhaal
aan hen voorbij. Ik ben blij dat ik vandaag iemand heb mogen ontmoeten die net
als ik, geïnteresseerd is in het verhaal achter ons eten. Tegelijkertijd besef
ik mij hoe zeldzaam dat is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten