woensdag 1 oktober 2014

Ben jij al weg van de supermarkt?



Het was een prachtige, zonnige en warme nazomerdag op een unieke plek aan het water in Rotterdam. De geur van versgebakken brood mengde zich met het geluid van klinkende glazen en een opgewonden geroezemoes van tientallen ‘eetschrijvers’, allen daar voor één en dezelfde reden: de presentatie van het langverwachte boek ‘Weg van de supermarkt’. Geschreven door niemand minder dan Mister Eetschrijver himself: Gerrit Jan Groothedde; de enige échte Eetschrijver. Het eten was puur, de sfeer uitstekend en de locatie heel toepasselijk gekozen, zo ver mogelijk weg van de supermarkt (ik heb ongeveer heel Rotterdam gezien alvorens ik het vond). Het maakte de pret alleen maar groter.


Foodies & Fenix Food Factory ©


Eetschrijver glunderde en ik glom met hem mee. Zie je, ik ken Eetschrijver al eventjes en ik weet hoe lang hij dit boek al heeft willen verwezenlijken en hoe groot de behoefte aan, nee, de noodzaak toe, dit boek is. En eindelijk was het zo ver. Mooie woorden van culinair collega Onno Kleyn, van een stralende Eetschrijver en van een trotse uitgever en eindelijk, eindelijk mocht ook ik een prachtig exemplaar in ontvangst nemen. Ik was overigens niet de enige, het boek ging vanaf het allereerste moment als warme broodjes over de toonbank.

Eetschrijver ©


Weg van de supermarkt laat zien hoe de grote supermarktreuzen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor onze huidige manier van eten, met alle gevolgen van dien. In het boek maakt Groothedde inzichtelijk wat de meeste Nederlanders niet eens weten en wat de grote supermarkten vooral ook niet willen dat jij weet. Telers die te weinig ontvangen voor hun producten zodat supermarkten bodemprijzen kunnen hanteren. Waardevolle kleine en ambachtelijke ondernemers die langzaamaan verdwijnen omdat ze niet opgewassen zijn tegen de grootgrutter.  Groothedde schetst een historisch perspectief en voert boeiende maar vooral ook confronterende gesprekken met bijvoorbeeld een chef-kok, een culinair journalist, een teler en een food trendwatcher in zijn zoektocht naar antwoorden op de vraag: zijn wij écht wel zo afhankelijk van onze lokale supermarkt?

Weg van de supermarkt is een pleidooi om de inhoud van je boodschappenwagen en dus je maaltijden nu eens niet door AH en consorten te laten bepalen. Groothedde neemt de proef op de som en maakt een deal met zichzelf om zes maanden lang helemaal geen eten in de supermarkt te kopen. Ambitieus voor iemand die in Almere woont! Een belofte die dan ook al in de eerste week sneuvelt als blijkt dat Groothedde met room wil koken en de hulp graag koffiemelk in haar koffie drinkt. Zie dat maar eens te vinden buiten de supermarkt. Onmogelijk, zo blijkt en zo wordt Groothedde telkens weer gedwongen om frustrerende keuzes te maken. Het relaas dat volgt is evenzo hilarisch als pijnlijk. Een groenteboer blijkt schaars in Almere en de schok van een zoveelste ambachtelijke ondernemer die plots zijn deuren heeft moeten sluiten, is door de tekst heen voelbaar. Komisch vind ik het dat Eetschrijver wel graag bij de Appie parkeert, maar er liever niet (voor eten) shopt. Behalve dan als het regent dat het giet of als er echt heel dringend wijn nodig is. Of als hij echt niet anders kan.

Eetschrijver signeerde het boek voor mij en schreef “Wat kan dit boek jou nu nog voor nieuws vertellen.” Nu ja, dat zal ik je vertellen. Ik ga zelden naar de AH en al helemaal niet voor mijn eten. Maar omdat je nu eenmaal niet over iets kunt oordelen zonder het te kennen, heb ik speciaal één week mijn boodschappen bij de AH gedaan. Niet helemaal de bedoeling van dit boek, dat zeg ik er gelijk bij. Maar ik werd zowel verrast als bevestigd. Zo vond ik het leuk om te ontdekken dat ik er veelkleurige peen kon kopen, net toen het bij  mijn groentespecialist was uitverkocht. En ik vond er worst waar een gerespecteerde foodie zijn naam aan durfde te lenen. Ook is AH verder op het gebied van allergenen declaratie dan menig ambachtelijk food ondernemer. Ik moet ook wel eerlijk zeggen dat dit mijn positieve ervaring dan ook wel gelijk samenvat, al was mijn ervaring ook niet helemaal betrouwbaar omdat ik in de gelukkig positie verkeerde dat mijn groenteschaal nog vol lag met groenten direct van de teler. Tja… Maar, ik ben blij dat ik niet in Almere woon maar in een kleine gemeente waar niet één maar meerdere groentespecialisten zitten. En slagers, bakkers een kaasboer en een visboer. Een waar walhalla voor eetschrijvers - en elk ander mens dat graag lekker eet-.

Weg van de supermarkt © Unieboek |Het Spectrum


Weg van de supermarkt is een prettig leesbaar boek, geschreven in Eetschrijvers karakteristieke stijl. Hilarisch, cynisch en soms wat scherp op de pen. De korte hoofdstukken, afgewisseld door zijn eigen avontuur-in-dagboek-stijl, maken dat je het boek even zo gemakkelijk weg legt als weer oppakt. Het verheldert, inspireert en vermaakt. Ben ik het met alles eens? Nu ja, grotendeels maar ook weer niet helemaal en dat is ook niet nodig. Dit boek is gewoonweg een must-read! Ik weet wie dit boek beslist zal lezen, maar ik hoop oprecht dat iedereen dat doet. Het zal je inspireren, daar ben ik van overtuigd! Of je nu wel of niet weg bent van de supermarkt.


Titel:                               Weg van de Supermarkt
Auteur:                            Gerrit Jan Groothedde
Uitgever:                         Unieboek | Het Spectrum
Prijs:                                € 19,99
ISBN:                              9789000340934
Aantal pagina’s:            255

Geen opmerkingen:

Een reactie posten