woensdag 20 januari 2016

In de bonen

Joke Boon
Dit is ze dan, mijn grote culinair vriendin Joke Boon! Dol op lekker eten, geweldige kokkin en bonen expert pur sang! (What's in a name?) Bonen in de breedste zin van het woord wel te verstaan, want er zijn heel wat soorten te vinden. En Joke vond ze allemaal. Of nu ja, een indrukwekkend aantal. Dat deed zij overigens niet alleen: Claudia Reina van de Smultuin hielp haar een handje mee. Zij zaaide (oh pardon, legde) de mooiste, lekkerste en kleurrijkste boonsoorten voor Joke. Met zo af en toe een bijna vergeten grauwe erwt erdoor, die meteen Joke's lievelingsboon werd.

Bonen in de tuin
En zo begon Joke aan haar bonenavontuur. Een jaar lang at zij elke dag iets met bonen. Dat lijkt een enorme uitdaging, maar bleek vooral vreselijk inspirerend. Joke hield al haar bonenavonturen keurig bij en schreef er wekelijks over. Een Boon die blogt over bonen, hoe kan het ook anders? Elk blog was een genot om te lezen en Joke bleek reuze creatief met haar bonen. Zo verzon zij chocolade mousse - met bonen; chutney - met bonen; truffels - met bonen en smoothie - met bonen. Niet telkens dezelfde bonen natuurlijk, juist telkens een andere boon. Die vond zij op haar talrijke culinaire expedities (zelfs op een culinair dagje uit met mij in de Betuwe!) en natuurlijk in de tuin van Claudia.

Joke op bonen expeditie in de
moestuin van Gasterij de Os & het Paard
in Deil ©


Natuurlijk verzon Joke ook heerlijke soepen, salades, curry's en al wat meer met bonen. Zij deelde leuke en handige weetjes, bracht de lezer wat bonenkennis bij en enthousiasmeerde ons heimelijk met haar bonenpassie. Zodat we net eens wat vaker een peulvrucht op tafel zetten. Omdat het zo goed voor ons is. En voor het milieu, de natuur, de portemonnaie. Ja, al dat. Maar vooral omdat het zo vreselijk lekker en oneindig veelzijdig is. Door Joke raakten we allemaal een beetje in de bonen.

En denk je nu: "ja potverdorie! Die avonturen had ik ook wel willen lezen!", dan heb ik goed nieuws voor je: Joke bundelde al haar bonen kennis, weetjes en ideetjes (nog veel meer dan in haar blog!) in een prachtig boek: Bonen! Boordevol heerlijke recepten voor een jaar rond bonen eten. En laat dit jaar nu ook officieel zijn uitgeroepen  tot het internationale bonenjaar! Wat een timing! Met 'Bonen!' kun je gelijk van start. Must have voor ieder, zelfs diegene die voor spek en bonen mee eet.

Cover van Bonen! door Joke Boon


Bonen! is een uitgave van uitgeverij Carrera en telt maar liefst 288 bladzijden. Het boek is verkrijgbaar in de (online) boekhandel en kost € 29,99.
ISBN 9789048829606


Culinaire groet,

x Larisse


*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! Bonen! kreeg ik cadeau van Joke. Over dit boek schrijven is mijn eigen keuze en vertelt geheel mijn eigen mening.***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten