vrijdag 2 januari 2015

Feel-Good-Get-Well Nieuwjaarssoep

Eten is lang zo leuk niet, als je het niet kan delen. Op oudejaarsavond zag ik een film die dat op verrukkelijke wijze inzichtelijk maakt: 'The Hunderd-Foot Journey'. Must-see voor wie dat nog niet deed. Echt, zet het op je lijst met goede voornemens. Op en top genieten van prachtig acteerwerk en schitterend eten in een verhaal waarin smaak en liefde centraal staan.

Die film kijken, was zo ongeveer mijn hele oudejaarsviering. Dat omvatte verder niet veel meer dan rillen onder een dekentje omdat een gemene infectie even het beste van mij nam. Zo klapperend onder de wol verlangde ik naar een kommetje hete huisgemaakte soep vol liefde en smaak. In mijn ijlende dromen zag ik buren drie rijen dik met lekkers aan de deur staan. Stond ik immers in het afgelopen jaar niet zelf talloze malen aan hun voordeur met soep of ander lekkers in tijden van ziekte of verdriet? Als geen ander ken ik immers de troostende waarde van eten. Maar helaas, no such luck, wie tijdens de feestdagen door een gemeen infectietje wordt getroffen, is op zichzelf aangewezen. En de liefhebbende en goede zorgen van manlief natuurlijk ;-)

Een kerstbox voor foodbloggers bood uitkomst. Manlief vond de culinaire verrassing in mijn postvak. En in die box zat - naast andere heerlijkheden - een hele cadeaudoos boordevol Droomtomaten.  Niet zomaar tomaten, maar één van mijn absoluut favoriete tomatensoorten van één van mijn favoriete telers: Looije tomaten. Je kent hem vast wel van het ook al zo goddelijke Honingtomaatje, zo  maar het lekkerste tomaatje van het land. De Droomtomaat is zijn jongere broertje en echt een tomaat die het perfect doet in zo ongeveer alles: in de salade, op brood, op de pizza en, juist, natuurlijk ook in de soep! Als niemand een pannetje komt brengen, ga dan vooral zelf aan de slag. Lukt zelfs met bibberende beentjes! Mijn recept voor feel-good-get-well nieuwjaars tomatensoep is bovendien zo gemakkelijk, dat manlief hem ook best kan maken als jij bibberend onder de wol ligt. Of een meelevende buur natuurlijk ;-) (Altijd blijven hopen.) Overigens ook een ideaal recept voor wie niet ziek is, maar gewoon trek heeft in een goede soep. En die Droomtomaten? Die haal je natuurlijk gewoon bij de groentespecialist. Vraag ernaar!

Droomtomaten © Looije

Recept: Feel-Good-Get-Well nieuwjaarssoep ©


Ingrediënten:
2 kg droomtomaten (of een andere mooie trostomaat)
2 tenen knoflook
3 eetlepels mooie olijfolie
1/2 theelepel peper, grof gemalen
2 eetlepels balsamico azijn
maximaal 1 liter groentebouillon (kip mag ook), heet
zout naar smaak

Bereiding:
Snijd de tomaten in parten en verwijder de kroontjes.
Hak de knoflookteentjes grof.
Verwarm de olijfolie in een soeppan.
Voeg de tomaten toe en schep het goed om.
Voeg na een paar minuten de knoflook toe, schep het geheel om en voeg dan de peper en balsamico azijn toe en giet er net voldoende bouillon op zodat de tomaatjes comfortabel onder staan maar niet verdrinken. Nu ja, in alle eerlijkheid: voeg voor een dikke soep weinig bouillon toe, maar voor een dunnere soep meer bouillon. Simpel toch?
Laat de soep nu een minuut of 20 pruttelen en pureer het dan met een staafmixer tot een mooie fluweelzachte soep.
Serveer naar wens met een scheut mooie olijfolie. In mijn Kerst Foodiebox zat een mooie olijfolie met basilicum van Liquido d'Oro

Extra Vergine Olijfolie met Basilicum ©


Tips:
Deze soep maak je ook heel gemakkelijk met puntpaprika's in plaats van tomaten (of een combinatie natuurlijk). Grill de puntpaprika's eerst en verwijder vervolgens steeltjes, velletjes en zaaddozen voor een intensere smaak.
Liever geen bouillon? Kies uitstekende 'kwaliteit groenten als basis, voeg minder water toe en naar smaak wat zout of kruiden.

Geniet een gezond en magisch nieuw jaar!

Be inspired!

x Larisse


*** De Kerstbox voor Foodbloggers bevat gesponsorde producten. Dit blog bevat puur mijn persoonlijke mening over de geselecteerde producten. De receptuur is van eigen hand en auteursrechtelijk beschermd. ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten