zaterdag 3 januari 2015

Duivels lekkere brownies

Brownies by Larisse ©

Wie de afgelopen twee uitzendingen van 'Radio Culinair' heeft geluisterd, genoot mee van prachtige culinaire producten uit Ecuador met een bijzonder verhaal. Jolanda Groot van Fresh Chain is de specialist op het gebied van Ecuador producten en brengt als enige Nederlandse importeur een scala aan schitterende culinaire producten naar Nederland. Producten met een eerlijk verhaal en een fantastische smaak.

Natuurlijk is het zo dat ik een absolute voorkeur heb voor lokaal en producten die een zo kort mogelijke afstand hebben van plant tot pan. Maar sommige producten groeien nu eenmaal niet in ons land maar elders in de wereld juist wel in zeer natuurlijke omstandigheden. En dan is dat natuurlijk een prima keuze. 

De chocolade van Hoja Verde is echt fantastisch. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet eens zo'n chocolade liefhebber ben. Eerlijk gezegd ben ik meer een kaasvrouwtje. Hoe harder ze stinken, hoe lekkerder ik ze vind. Maar sorry, ik dwaal af. Chocolade is dus niet iets waar je mij voor wakker kunt maken, dus als ik enthousiast ben over een chocolade, dan zegt dat wel. Ik vind het overigens wel geweldig om er mee te koken of bakken. 


Bruidstaart by Larisse ©
Voor Radio Culinair bakte ik deze brownies. Vroeger (in de tijd dat ik nog veel deed met patisserie) waren ze echt niet aan te slepen. Als ik ze mee name naar één of ander food event, waren ze geheid binnen een half uur totaal uitverkocht. Of het er nu 200 of 300 waren. Varieer naar hartenlust met dit recept, het is zo gemakkelijk!

Duivels lekkere brownies ©

Recept Brownies ©

Ingrediënten:
200 gram extra bittere of pure chocolade van goede kwaliteit (kies voor een kwalitatief uitstekende chocolade met een hoog cacaogehalte, bijvoorbeeld Hoja Verde chocolade uit Ecuador)
200 gram roomboter
200 gram patent tarwebloem
250 gram donkerbruine basterdsuiker
15-16 gram vanillesuiker
4 eieren (large)
16 gram bakpoeder
likeur (optioneel en naar keuze)
Bereiding:
Oven bijtijds voorverwarmen op 175°C stand onder/bovenwarmte voor een ‘sticky’ brownie resultaat of voorverwarmen op 150°C stand hetelucht voor een luchtiger brownie resultaat (naar wens).

Smelt de boter en chocolade in stukjes au bain Marie.
Zeef de bloem, voeg suiker en bakpoeder toe en meng tot egaal geheel.
Voeg de eieren toe en klop het geheel met de mixer of Kenwood tot een mooi beslag.
Voeg (naar wens) likeur toe en roer dit met de hand (pollepel) door het beslag.
Voeg vervolgens het chocolademengsel toe  en roer dit met de hand met een houten pollepel door het beslag tot er een mooi egaal mengsel ontstaat.
Bekleed een vierkante vorm (of eventueel braadslee) met bakpapier en zorg ervoor dat het bakpapier boven de rand uitsteekt, zodat een hogere rand kan worden gevormd.
Giet het beslag in de vorm. Eventueel kun je de bovenkant nu nog garneren met walnoten.

Baktijd:
40-45 minuten op 175°C stand onder/bovenwarmte
1 uur op 150°C stand hetelucht

Dit recept leent zich uitstekend voor talloze variaties. Probeer mijn volgende variatie tips eens:

Variatie 1:
Gebruik dezelfde bereidingswijze maar pas de ingrediënten als volgt aan:
150 gram roomboter
250 gram patent tarwebloem,
gebruik witte basterdsuiker in plaats van donkerbruine
voeg 200 gram mascarpone gelijktijdig met het chocolademengsel aan het beslag toe.

Variatie 2:
Voeg specerijen als kardemom, kaneel  of zelfs chilipeper aan het beslag toe.
Kies voor een combinatie met andere smaakmakers als (gekonfijte) citrus schil of citrus zest, of heel decadent: amarena kersen. Die ga ik in het aankomende kersenseizoen overigens beslist zelf maken.

Variatie 3:
Voeg verse noten of gedroogde vruchten als dadels en cranberries toe aan het beslag.

Natuurlijk kun je ook gemarmerde brownies (combinatie van pure en witte chocolade) maken of blonde brownies (gebruik dan witte chocolade).

Heel bijzonder is mijn recept voor gezonde brownies. Dit recept deel ik morgen op mijn blog! Blijf volgen…

Culinaire groet,
x Larisse


Geen opmerkingen:

Een reactie posten