Als het buiten guur en stormachtig is, is salade misschien
niet het eerste gerecht dat in je opkomt voor de lunch. Zeker wanneer je bij
salade een zomerse beleving hebt. Maar zoals
ik eerder al schreef, dat is nu juist zo fijn aan salades: salade is juist
een heel dankbaar gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren. Het hoeft zeker
niet altijd een bord knapperige slasoorten te zijn met een koude dressing. Ik
ben juist dol op warme of bij voorkeur lauwwarme salades met een bite. Zeker en
misschien wel juist als de storm om het huis raast. Ik kan tal van lauwwarme
saladerecepten verzinnen (ook in ‘Sterren van de hemel’ vind je straks een paar
mooie recepten), maar mijn huidige favoriet is een hele gemakkelijke (en
tikkeltje luie) lauwwarme pastasalade. Niet een salade om elke dag te eten, het
is immers best ‘stevige kost’, maar zeker wel zo af en toe.
Stiekem kant en klaar pasta © |
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet snel werk met kant en
klaar producten, maar er zijn best fatsoenlijke (verse) gevulde pasta’s te krijgen.
Voor een drukke werkdag vind ik het best oké om zo af en toe eens voor de weg
van de minste weerstand te kiezen. Kies gewoon een pasta van mooie kwaliteit, vrij
van onnodige toevoegingen en je draait deze salade echt in een handomdraai in
elkaar. Iets meer tijd, maak dan lekker je eigen verse pasta. In mijn kookboek ‘Lekker
eten met voedselovergevoeligheid’ staat een mooi recept dat bovendien ook nog
vrij is van veel. Wil je de pasta ook nog glutenvrij maken? Gebruik dan een
glutenvrij meel.
Ravioli - uit 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' © |
Natuurlijk kun je een pastasalade net zo pimpen als je wilt.
Je kunt een vlugge vleesbereiding maken, met ham blokjes of salami, paprika,
rode ui en groene olijf. Een snelle visbereiding, met bijvoorbeeld tonijn uit
blik, kleingesneden augurk, kappertjes, Kalamata olijven en feta. Of een
gevulde vegetarische bereiding, boordevol gestoomde groenten! Mijn huidige
favoriet is echt super simpel en minstens zo lekker. Ik kies voor een fijne
pasta, gebruik het lekkerste tomaatje dat er bestaat, een olijfolie van een uitstekende
kwaliteit en al naar gelang mijn ‘bui’ wat vers geraspte Parmezaan of juist
vers geraspte knoflook (aanrader als je een thuiswerkdag geniet ;-)
Lekker luie pastasalade © |
Recept: Lekker luie pastasalade
Ingrediënten (voor 2-3 personen of 2-3 lunchsalades):
250 gram verse gevulde pasta (huisgemaakt of kant en klaar gekocht, natuurlijk van goede kwaliteit)
2 eetlepels olijfolie extra vierge van uitstekende kwaliteit.
2 trossen Honingtomaatjes
een stukje Parmezaanse kaas of 1 á 2 tenen knoflook
een paar blaadjes verse basilicum
peper en eventueel zout naar smaak
250 gram verse gevulde pasta (huisgemaakt of kant en klaar gekocht, natuurlijk van goede kwaliteit)
2 eetlepels olijfolie extra vierge van uitstekende kwaliteit.
2 trossen Honingtomaatjes
een stukje Parmezaanse kaas of 1 á 2 tenen knoflook
een paar blaadjes verse basilicum
peper en eventueel zout naar smaak
DIY pastadeeg - uit 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' © |
Bereiding:
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking of in het recept.
Schep de pasta met aanhangend kookvocht met een schuimspaan uit de pan in een
gastronomiebak of grote schaal.
Giet de olijfolie over de pasta en schud de schaal met de pasta goed om zodat de olie mooi over de pasta verdeeld wordt. Laat het nu een paar minuten rusten en wat afkoelen en giet dan overtollig vocht voorzichtig af. De pasta moet niet drijven in het vocht, maar de combinatie van (aanhangend) kookvocht en olijfolie zorgt ervoor dat de pasta niet aan elkaar plakt, ook niet wanneer je een gedeelte tot de volgende dag bewaart.
Halveer de Honingtomaatjes en schep deze door de pasta.
Rasp de kaas of de knoflook en schep dit door de pasta.
Rol de basilicumblaadjes op en snijd ze in reepjes. Strooi de basilicumreepjes over de pasta.
Voeg naar wens zout of peper toe.
Pak een vork en prik naar hartenlust!
Giet de olijfolie over de pasta en schud de schaal met de pasta goed om zodat de olie mooi over de pasta verdeeld wordt. Laat het nu een paar minuten rusten en wat afkoelen en giet dan overtollig vocht voorzichtig af. De pasta moet niet drijven in het vocht, maar de combinatie van (aanhangend) kookvocht en olijfolie zorgt ervoor dat de pasta niet aan elkaar plakt, ook niet wanneer je een gedeelte tot de volgende dag bewaart.
Halveer de Honingtomaatjes en schep deze door de pasta.
Rasp de kaas of de knoflook en schep dit door de pasta.
Rol de basilicumblaadjes op en snijd ze in reepjes. Strooi de basilicumreepjes over de pasta.
Voeg naar wens zout of peper toe.
Pak een vork en prik naar hartenlust!
Hè jammer, het is echt teveel als lunchgerecht voor één
persoon. Maar zo vers gemaakt is deze salade echt verrukkelijk. Heus, je
vergeet het akelige week buiten en heel, heel even, waan je je in een warm
land.
Kleurrijke tomaten in tijgerprint © |
Culitip: tomaat Honingtomaatjes vind ik verrukkelijk door deze salade. Maar ik kies ook vaak voor snoeptomaatjes in verschillende kleuren. Bij mijn groentespecialist Cees zag ik van de week een prachtig assortiment kleurrijke tomaten met tijgerprint. Die ga ik beslist de volgende keer door mijn salade doen. Ben jij ook zo dol op tomaat en wil je er graag meer over weten? Op mijn culinaire Love My Salad pagina vind je leuke informatie over tomaten én een heerlijk recept met een hele bijzondere tomaat.
Geniet!
Culinaire groet,
x Larisse
x Larisse
*** De receptuur in dit blog én mijn Love My Salad pagina is van eigen hand en
auteursrechtelijk beschermd. ***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten