Havermoutkoek © |
Appel- en peren teler Wilfred van Driel en zijn leuke vrouw
Francisca waren te gast in de studio van ‘Radio Culinair’. Zij deelden super
interessante tips en weetjes over het telen van fruit en brachten naast
heerlijke Elstar appelen ook veel gezelligheid én een geweldige taart mee. De
taart, een havermoutkoek om precies te zijn, had Francisca zelf gebakken en was
een lust voor het oog en de smaakpapillen. Super gemakkelijk te maken en een
feestje om van te smullen! Echt super leuk dat ik hier Francisca’s recept met
jullie mag delen. Nu ja, om eerlijk te zijn, kreeg zij het recept weer van een
vriendin, dus eigenlijk is het haar recept. Zie je wel, hoe eten verbindt! Ik
zei het toch ;-)
Francisca van Driel - © |
Recept Havermoutkoek © - Francisca van Driel
Ingrediënten (voor een bakplaat vol!):
500 gram zelfrijzend bakmeel (gebruik naar wens glutenvrij meel)
250 gram havermout (er is voor de liefhebbers glutenvrije havermout verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Rosie’s)
300 – 400 gram donker bruine basterdsuiker (de hoeveelheid is afhankelijk van de gewenste zoetheid)
400 gram gesmolten boter (zuivelvrij, gebruik dan plantaardige margarine)
1 kopje rozijnen
ca. 7 appels, in dunne partjes gesneden
eventueel wat citroensap (dat hangt af van de appelsoort, want deze bepaalt de smaak)
500 gram zelfrijzend bakmeel (gebruik naar wens glutenvrij meel)
250 gram havermout (er is voor de liefhebbers glutenvrije havermout verkrijgbaar, bijvoorbeeld van Rosie’s)
300 – 400 gram donker bruine basterdsuiker (de hoeveelheid is afhankelijk van de gewenste zoetheid)
400 gram gesmolten boter (zuivelvrij, gebruik dan plantaardige margarine)
1 kopje rozijnen
ca. 7 appels, in dunne partjes gesneden
eventueel wat citroensap (dat hangt af van de appelsoort, want deze bepaalt de smaak)
Bereiding:
Verwarm de oven bijtijds voor op 160°C, stand onder/bovenwarmte (of 130°C voor een heteluchtoven).
Meng het meel met de havermout en suiker. Houd een beetje havermout apart voor garnering.
Meng vervolgens de gesmolten boter door het meelmengsel.
Druk het deeg op een beboterde bakplaat aan (je kunt de bakplaat ook bekleden met bakpapier, dan is invetten niet nodig).
Beleg het deeg met dunne partjes appel.
Strooi de rozijnen er overheen en tot slot de achtergehouden havermout voor garnering.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de koek in ca. 1 uur gaar.
Verwarm de oven bijtijds voor op 160°C, stand onder/bovenwarmte (of 130°C voor een heteluchtoven).
Meng het meel met de havermout en suiker. Houd een beetje havermout apart voor garnering.
Meng vervolgens de gesmolten boter door het meelmengsel.
Druk het deeg op een beboterde bakplaat aan (je kunt de bakplaat ook bekleden met bakpapier, dan is invetten niet nodig).
Beleg het deeg met dunne partjes appel.
Strooi de rozijnen er overheen en tot slot de achtergehouden havermout voor garnering.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de koek in ca. 1 uur gaar.
Teler Wilfred © |
Tips:
Je kunt de appels naar wens mengen met wat kaneel of kardemom.
Natuurlijk kun je vele soorten fruit gebruiken voor deze koek. Kies bij voorkeur stevig fruit en fruit van het seizoen. Appels zijn in Nederland jaarrond verkrijgbaar ;-)
Je kunt de appels naar wens mengen met wat kaneel of kardemom.
Natuurlijk kun je vele soorten fruit gebruiken voor deze koek. Kies bij voorkeur stevig fruit en fruit van het seizoen. Appels zijn in Nederland jaarrond verkrijgbaar ;-)
Super veel dank aan Francisca voor dit heerlijke recept! Laten
jullie mij weten wat je er van vindt? En heb je leuke variatietips, deel ze
gerust!
Geniet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten