woensdag 24 december 2014

Een heerlijk kerstmis deel 4 - no stress spectaculair dessert

Wat is een heerlijk kerstdiners zonder dessert? Dit dessert is een geweldige afsluiting van je diner. Op en top spektakel maar geen stress! Ik je stapsgewijs de basis uit, maar pas het gerust naar eigen smaak of wens aan. Overigens ook een briljant recept voor oudejaarsavond! Kom maar op met die sneeuw, ik heb er zin in!



STAP 1: het boodschappenlijstje

1 cake

2 eetlepels likeur of siroop

1 pot jam naar keuze

1 bak ijs (ik kies graag sorbetijs, dan 2 bakjes want die bakjes zijn vaak kleiner)

1 kleine bus poedersuiker 

keuze uit:

- chocolade (om te smelten)

- botercrème (boter of margarine, poedersuiker en evt smaakmaker als vanille, kaneel, citroen of cacao)

- merengue (eiwitten, poedersuiker)

- fondant of marsepein


Extra nodig: sterretjes (vuurwerk), vershoudfolie, ronde kom


Tip 1 van Larisse: gebruik een zelfgebakken cake volgens eigen recept of koop een kant en klaar cake van mooie kwaliteit. De keuze is aan jou!
Verrassende twist: gebruik suikerbrood!

Tip 2 van Larisse: liever geen likeur, dan is siroop ook prima! Gebruik een niet te zoete siroop, bijvoorbeeld vlierbloesem, of maak deze zelf. Heel gemakkelijk, bijvoorbeeld:
100 ml verse citroensap of sinaasappelsap met 50 gram suike aan de kook brengen en roeren tot de suiker is opgelost en een siroop ontstaat.

STAP 2: cake in de kom

Bedek de binnenzijde van een kom met vershoudfolie. 

Snijd de cake in plakken en bedek hier de binnenzijde van de kom mee. Leg de plakjes dakpansgewijs op elkaar tot de hele kom bedekt is. Druk de plakjes goed aan en besprenkel het voorzichtig met de likeur of siroop.

Dek tot slot ook de cake af met vershoudfolie en plaats de kom minimaal 6 uur maar liefst overnacht in de vriezer.


STAP 3: de cakevorm vullen


Haal de kom uit de vriezer en verwijder het vershoudfolie dat de cake bedekt.

Smeer met de bolle kant van een lepel de binnenzijde van de cake in met een dun laagje jam naar keuze.

Schep het ijs in bolletjes en vul de cakevorm hier mee.

Dek het ijs af met vershoudfolie en plaats de schaal terug in de vriezer.


Tip van Larisse: liever geen ijs, vul de cake dan met vruchten! Het is handig om dit ook even aan te vriezen. Gebruik gerust bevroren vruchten!


Stap 4: het versieren van de cakevorm


Bepaal nu waar je de cake straks, wanneer je deze uit de vorm haalt en omgekeerd neerzet, mee wilt decoreren. Maak je keuze uit:

- poedersuiker - de meest eenvoudige manier om decakebol te versieren 

- chocolade - smelt deze au bain Marie voor je de cake uit de vriezer haalt en giet het over de cake wanneer je deze uit de vorm hebt gehaald en hebt omgedraaid. Door de lage temperatuur van de cake zal de chocolade gelijk stollen. Bestrooi pure chocolade eventueel nog met poedersuiker of taartversiering.

- botercrème (men daarvoor boter of margarine met poedersuiker [verhouding 1:1 of 2:1) en eventueel een smaakmaker als vanille, kaneel, citroen of cacao). Zorg dat de botercrème op kamertemperatuur is wanneer je de cake ermee bestrijkt.

- merengue (klop kakel verse eiwitten stijf met poedersuiker [50-75 gram per eiwit], bedek de cake hiermee en zet het óf een paar minuten onder de grill óf brand het met een crème brulée brander)

- fondant of marsepein - bekleed de cake ermee zoals je een taart zou bekleden. Ik leg het uit in mijn kerstreportage in de Food kerstspecial.


Tip van Larisse:  gebruik voor kleine kinderen, ouderen, zwangere dames of voor wie wat onder de leden heeft, geen rauwe eieren!!


Stap 5: het serveren


Steek sterretjes (vuurwerk) in de gedecoreerde cakebol en steek deze aan. Serveer direct en verwacht heel wat 'oh's' en 'ah's'!


Geniet, ik wens je een hartverwarmende kerst! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten