zondag 7 december 2014

Leuke likeurtjes en ander lekkers

Super gezellig was het gisteren in de studio. Het recept dat ik live on air bereidde, had daar vast niets mee te maken ;-)

In de vele kerstsfeer reclames die momenteel weer de beeldbuis sieren, is het altijd knotsgezellig. Dineren met 30 familieleden, van talrijke kleinkinderen tot groot- en zelfs overgrootouders. Tja, dan is het natuurlijk al snel heel erg fijn met kerstmis. Vorig jaar met kerst was onze kerstdis zeldzaam gevuld. Wij samen, mams erbij en zelfs broerlief kwam met schoonzus over uit Spanje. Dat maakte ons gezelschap gelijk ‘een soort van’ compleet. Onze familie is inmiddels namelijk niet meer zo groot en dat soort momenten moet je dus intens koesteren. Met lekkernijen en verwennerijen ‘all over the place’ want met zulke dankbare eters is koken gewoon een feest!

Kerst 2013 ©


Als je begint met een aperitief met amuse, moet je eigenlijk ook afsluiten met friandises en een glaasje eigen ‘brouwsel’, vind je ook niet? Met kerstmis mag je jezelf best even culinair kietelen. 1 januari gaan we immers toch massaal weer aan de lijn. Nu moet ik eerlijk zeggen, ik drink normaal echt geen likeur of sterke drank. Maar voor deze overheerlijke super simpele huisgemaakte Baileys maak ik op een koude, gure of kerstige dag graag een uitzondering. Hart en ziel verwarmend en wat de calorieën betreft, ach, ik loop gewoon een extra rondje met het hondje. Ik maak hem echt al jaren en ik durf te wedden: eenmaal geprobeerd doe jij dat ook!

© Larisse

Baileys


Ingrediënten (voor een fles van ca. 1000 ml):
1 blikje gecondenseerde melk (ca. 400 ml, Friesche Vlag)
1 pakje houdbare slagroom (200 ml, verse slagroom kan natuurlijk gebruik houdbare slagroom als je de Baileys twee maanden wilt kunnen bewaren)
2-4 eetlepels espresso (geen espresso apparaat, voeg dan hele sterke koffie toe)
2 eetlepels chocoladesiroop (verkrijgbaar bij koffiespeciaalzaak of beter gesorteerde supermarkt of zie recept hieronder)
300 ml oude Schotse whisky
optioneel: merg van 1 vanillestokje, 1 theelepel vanille extract of 1 theelepel amandel extract

Tip: maak je zelf chocoladesiroop, begin daar dan mee! (Zie recept onder!)

Bereiding:
Meng de melk met de slagroom, espresso en chocoladesiroop en eventueel de vanille of het extract in een mengbeker of kom en schud het goed of klop het met de garde tot een mooi mengsel.
Voeg vervolgens de whisky toe en schud of klop het nogmaals tot een mooie Baileys ontstaat.
Bewaar maximaal 2 maanden in de koelkast in een goed gereinigde en afgesloten fles.

Tip: ik gebruik een mengbeker van Tupperware om de Baileys te maken. Gebruik eventueel een staafmixer of keukenmachine maar mix niet langer dan 30 seconden. Mijn voorkeur gaat uit naar de ‘met de hand’-bereiding. Kwestie van smaak ;-)

Chocoladesiroop


Ingrediënten (voor een fles van ca. 200 ml):
50 gram cacao van uitstekende kwaliteit
125 ml water
125 gram fijne kristalsuiker
10 gram huisgemaakte vanillesuiker, 1 zakje vanillesuiker kant en klaar of het merg van 1 vanillestokje + 1 eetlepel suiker

Tip: de basis voor de chocoladesiroop is eigenlijk een suikerstroop waar je cacao aan toevoegt. Andere smaken siroop maak je heel gemakkelijk. Voeg in plaats van cacao bijvoorbeeld vers sinaasappelsap, citroensap of bijvoorbeeld geraspte gember toe voor een sinaasappelsiroop, citroensiroop of gembersiroop. Niet alleen een heerlijke basis voor een huisgemaakte limonade maar ook een frisse topping over ijs. Alvast een leuke tip voor je kerstdis ;-)

Meng de cacao met het water (voeg niet al het water ineens toe, dan gaat het klonten) en roer tot een mooi egaal papje.
Verwarm nu het cacaopapje met het water, de suiker en de vanille(suiker) tot net aan de kook. Let op dat je het niet echt laat koken, cacao wordt dan snel bitter.
Roer totdat alle suiker is opgelost en laat de siroop dan afkoelen.
Bewaar de siroop in de koelkast. Het is lang houdbaar. Gebruik het bijvoorbeeld over ijs, door de koffie of maak er warme chocolademelk mee.

Baileys – alcoholvrij

Voor kids en gasten die nog moeten rijden, serveer je natuurlijk een alcoholvrije variant! Geef gasten die moeten rijden een klein flesje huisgemaakte Baileys (mét Whisky) mee naar huis. Super leuk als slaapmutsje.

Ingrediënten (voor een fles van ca. 700 ml):
1 eetlepel cacao van uitstekende kwaliteit
1 blikje gecondenseerde melk (ca. 400 ml, Friesche Vlag)
1 pakje houdbare slagroom (200 ml, verse slagroom kan natuurlijk gebruik houdbare slagroom als je de Baileys twee maanden wilt kunnen bewaren)
2-4 eetlepels espresso (geen espresso apparaat, voeg dan hele sterke koffie toe)
4 eetlepels chocoladesiroop (verkrijgbaar bij koffiespeciaalzaak of beter gesorteerde supermarkt of zie recept hieronder)
merg van 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille extract

Tip: maak je zelf chocoladesiroop, begin daar dan mee! (Zie recept hierboven!)

Bereiding:
Meng de cacao door de melk en meng het cacao-melkmengsel met de slagroom, espresso, chocoladesiroop en de vanille of het extract in een mengbeker of kom en schud het goed of klop het met de garde tot een mooi mengsel.
Bewaar in de koelkast in een goed gereinigde en afgesloten fles (deze variant is korter houdbaar).

Liever geen melkproducten of room in de likeur? Maak dan deze minstens zo heerlijke Tia Larisa. Iets meer werk, maar zó de moeite en lang houdbaar!
Tia Larisa©

Ingrediënten:
1 liter Jenever (hoeft geen dure fles te zijn)
160 koffiebonen
200 ml water
400 gram bruine basterdsuiker
het merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker

Bereiding:
Voeg de koffiebonen toe aan de Jenever en laat dit 24 uur trekken in een afgesloten fles of grote pot.
Verwarm voor het suikerwater het water met de basterdsuiker en roer tot de suiker helemaal is opgelost.
Zeef de koffiebonen uit de Jenever en voeg vervolgens het zojuist gemaakte suikerwater en de vanille toe aan de Jenever.
Sluit de fles goed af en laat de Tia Larisa minstens 5 dagen trekken.
Bewaar de Tia Larisa op een koele en donkere plaats. Het is onbeperkt houdbaar.

***Waarschuwend woordje***
Deze recepten zijn leuk om af en toe eens te maken maar zeker niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Wees altijd voorzichtig met alcohol en drink met mate. Schenk geen alcohol aan minderjarigen en neem nooit deel aan het verkeer als je alcohol hebt gedronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten