maandag 15 december 2014

Een heerlijk kerstmis - deel 1: amuses

De kerstplaatjes draaien overuren terwijl ik de laatste werkzaamheden van het jaar afrond. Want ja: It’s beginning to look a lot like Christmas! Ben jij er al klaar voor?

Merry Christmas by Larisse ©


De afgelopen weken was ik vooral heel erg druk met de fotoshoots voor mijn nieuwe kookboek ‘Sterren van de hemel’ dat in maart 2015 verschijnt. En zaterdag was het zo maar ineens af! Wat een bijzonder gevoel! Mijn culinaire hersencellen draaiden nog op volle toeren en dus ben ik gelijk bezig met de culinaire invulling van de kerstdagen. We houden het wat rustiger dit jaar. Een heerlijke diner voor twee op kerstavond, dat is al jarenlang traditie. Maar op de rest van de feestdagen kies ik vooral voor comfort food. Gerechten die uren moeten garen waarbij de oven of de slowcooker het werk doet en ik vooral lekker kan relaxen.

Voor wie culinaire inspiratie nodig heeft, plaats ik deze week wat heerlijke recepten op mijn blog. Meer inspiratie nodig? Luister dan zaterdag 20 december tussen 11.00 en 12.00 uur naar Radio Culinair. Een heel uur culinaire kerstinspiratie met bijzondere gasten. Ik zeg: luisteren!
Bij de recepten op mijn blog is telkens de keuze tussen een eenvoudig te bereiden gerechtje en een culinair-uit-je-bol-bereiding. Aan jou de keuze!

Rode biet ©


*eenvoudig te bereiden*

Amuse van rode biet & sinaasappel

Een verrassend gemakkelijke amuse boordevol smaak.

Ingrediënten: (voor 4 amuses)
het sap van 2 sinaasappels
2 eetlepels suiker
1 grote gekookte rode biet
1 bakje sterrenkers
een paar takjes munt
extra nodig: amuselepels, meloenbolletjes uitsteker
Bereiding:
Breng het sinaasappelsap met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Reduceer (= inkoken) de sap nu tot het de dikte van een siroop heeft.
Steek met behulp van een meloenbolletjes uitsteker mooie bolletjes uit de gekookte biet.
Maak een bedje van sterrenkers op elke amuselepel. Leg hier vervolgens een bolletje biet op. Giet er wat sinaasappelsiroop over zodat het hele bolletje bedekt is. Garneer met een mooi takje munt.

Beeld: Inge van der Helm ©


*culinair uit je bol*

Amuse van topinamboer & Chioggia

Onvergetelijke groenten kunnen de menukaart echt verrijken. De combinatie van de aardpeer (topinamboer) en kleurrijke Chioggia biet, zorgen voor een onvergetelijke amuse! Dit recept bereidde  ik voor de Food Kerstspecial 2013.

Leuk weetje: Een aardpeer is een knol met een zoete, aardse, soms nootachtige smaak. Een mooie keuze dus voor wie geen noten kan eten maar de smaak soms mist. Een aardpeer is heel veelzijdig. Je maakt er soep van, kunt hem frituren of zelfs dun geschaafd rauw eten.

Ingrediënten: (voor 4 amuses)
1 Chioggia biet (je hebt maar 4 mooie plakjes nodig. Gebruik de rest bijvoorbeeld als garnituur bij andere gerechten of in een salade)
1 topinamboer (aardpeer): kies voor de amuse voor de lange, dunne variant. 100 gram ongeschilde aardpeer is ruim voldoende voor 4 amuses
4 mooie blaadjes Bull’s blood (een variant op bietenblad) of eikenblad sla
een handjevol rode bietenkiemen (gebruik een kleine eetlepel per amuse)
4 blauwe druiven (pitloos)
8 kleurrijke radijsjes (kies de allerkleinste uit de bos of halveer ze)
4 blaadjes rode basilicum of 4 toefjes Shiso® Purple cress

Leuk weetje: Ben je dol op een bepaalde groente, dan is het altijd leuk om op zoek te gaan naar de verschillende verschijningsvormen. De ‘gewone’ rode biet ken je wellicht wel, maar er zijn ook gele bieten en zelfs witte. In dit recept gebruik ik de kleurrijke Chioggia biet. Een prachtige biet met een krachtige, zoete en enigszins aardse smaak. Een milde rode bietensmaak vind je ook terug in de rode bietenkiemen in het recept. De kiemen zorgen dus niet alleen voor een mooi kleuraccent.

Ingrediënten voor de dressing:
gelijke hoeveelheid balsamico azijn en appel-(of peren)stroop, bijvoorbeeld 100 gram elk
Bereiding:
Snijd voor het bietenkrokantje de Chioggia biet in zo dun mogelijke plakjes en frituur deze kort in olijfolie of koolzaadolie. Pas op dat de biet niet verkleurt en laat deze goed uitlekken op keukenpapier.
Blancheer ondertussen de (ongeschilde) aardpeer 2 minuten in kokend water. Laat de aardpeer voldoende afkoelen om deze te kunnen schillen en snijd of schaaf (bijvoorbeeld met een kaasschaaf of dunschiller) de aardpeer in dunne plakjes.
Reduceer (= inkoken) ondertussen de balsamico azijn met de appelstroop tot een mooie stroperige dressing.

Serveren:
Maak de amuse nu naar wens op, bijvoorbeeld als volgt:
Leg een mooi blad Bull’s blood op elk bord. Leg daar de toef rode bietenkiemen op en vervolgens het bietenkrokantje. Leg daar als een waaiertje een oneven aantal topinamboer plakjes op (bijvoorbeeld 5) en garneer met rode basilicum of Shiso® Purple cress. Leg twee halve druiven op de rand van de amuse en twee kleine (of gehalveerde) radijsjes op de rand van het bord. Druppel tot slot de dressing er sierlijk naast.

Beeld: Inge van der Helm ©Tips:
Van deze amuse maak je ook gemakkelijk een voorgerecht. Kies dan voor de grotere aardpeer, zodat je mooie ronde plakken kunt schaven.
Liever geen olie? Leg de plakjes biet dan tussen twee vellen bakpapier en rooster ze in de oven op 200°C krokant. Ook dan goed opletten dat de biet niet verkleurt!
Deze amuse kun je ook heel goed onder een omgekeerd wijnglas serveren. Dat staat geweldig. Garneer de voet van het glas bijvoorbeeld met nog wat rode bietenkiemen en plaats daar een waxine op voor een extra kerstig sfeertje.


*** alle receptuur gaat uit van 4 personen, maar is heel eenvoudig aan te passen voor meer tafelgenoten ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten