Aan de vooravond van de kerstvakantie, ontdoe ik mijn
koelkast en vriezer van restjes fotoshoot, cursus en andere culinaire
uitspattingen. Met ‘no waste’ als uitgangspunt, is dat vaak het moment waarop
de leukste recepten ontstaan. Handig, zo voor de feestdagen. Een bonte
verzameling van groenten en andere smaakmakers, krijgt een tweede leven en dit
is tegelijkertijd een mooi moment om die pan met bolle bodem te gebruiken. Ik
vond hem op een rommelmarkt en hij was zo mooi rood* dat ik hem niet kon laten
staan. Dat heb ik trouwens vaak, op rommelmarkten. Verliefd worden op al dat kookgerei en servies dat
al een heel leven leidde. Je vindt ze straks terug, in ‘Sterren van de hemel’. Elke
foto, elk gerecht maar ook elk bordje, kommetje, vorkje en wat meer, heeft een
verhaal. Het past bij mijn leven, het maakt mijn missie compleet.
Servies met een verhaal © Larisse |
Maar goed, de pan staat inmiddels op het fornuis. Een
flinke scheut olijfolie, een klont boter als je wilt en je merkt niets meer van
zijn bolle bodem. Ik maak deze verrukkelijke, kerstwaardige soep. Heerlijk als voorgerecht,
maar maak lekker veel, want de volgende dag serveer je aanwaaiend kerstbezoek deze
heerlijke soep in een amuseglaasje. Genieten all over the place!
No waste Knolselderij soepje (maar maak er gerust aardperensoep van of wortelsoep of wat je ook maar over hebt)
Ingrediƫnten:
1 flinke prei (ook als het buitenste vel wat verdord is, kun je hem nog prima gebruiken)
1 knolselderij (liever geen selderij, kies dan een ongeveer gelijk gewicht aan topinamboer (aardpeer), winterpeen, bataat of wat je ook maar in je koelkast hebt liggen)
het sap van 1 citroen (rol hem even met je hand over het aanrechtblad, zo geeft zelfs een oudere citroen nog goed sap)
2 tenen knoflook
een flinke scheut olijfolie, een klont margarine of roomboter
een borrelglaasje sherry of een staartje witte wijn als dat nog in je koelkast staat (weglaten mag ook)
1½ liter kippenbouillon (heb ik meestal wel in mijn vriezer staan, je kunt ook blokjes gebruiken of kiezen voor groentebouillon)
optioneel: een scheut room of rijstroom
1 flinke prei (ook als het buitenste vel wat verdord is, kun je hem nog prima gebruiken)
1 knolselderij (liever geen selderij, kies dan een ongeveer gelijk gewicht aan topinamboer (aardpeer), winterpeen, bataat of wat je ook maar in je koelkast hebt liggen)
het sap van 1 citroen (rol hem even met je hand over het aanrechtblad, zo geeft zelfs een oudere citroen nog goed sap)
2 tenen knoflook
een flinke scheut olijfolie, een klont margarine of roomboter
een borrelglaasje sherry of een staartje witte wijn als dat nog in je koelkast staat (weglaten mag ook)
1½ liter kippenbouillon (heb ik meestal wel in mijn vriezer staan, je kunt ook blokjes gebruiken of kiezen voor groentebouillon)
optioneel: een scheut room of rijstroom
Kerst by Larisse © |
Bereiding:
Snijd de prei fijn.
Snijd de buitenkant van de knolselderij, spoel eventueel zand af en snijd hem in blokjes. Pers er het citroensap over en meng het even met de hand zodat de knolselderijblokjes goed bedekt zijn. Zo verkleurt het niet.
Hak de knoflooktenen grof.
Verwarm olijfolie, margarine of boter in een pan, voeg de prei toe en roer het even goed door. Voeg vervolgens de knolselderij en de knoflook toe en roer het op redelijk hoog vuur goed door tot het citroensap wat verdampt is.
Voeg vervolgens de sherry of witte wijn toe (of sla deze stap over) en roer tot het min of meer verdampt is.
Voeg nu de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het met niet helemaal gesloten deksel zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.
Pureer de soep vervolgens met de staafmixer of in de blender (dan eerst wat af laten koelen) en voeg naar wens nog wat room of bijvoorbeeld rijstroom toe.
Snijd de buitenkant van de knolselderij, spoel eventueel zand af en snijd hem in blokjes. Pers er het citroensap over en meng het even met de hand zodat de knolselderijblokjes goed bedekt zijn. Zo verkleurt het niet.
Hak de knoflooktenen grof.
Verwarm olijfolie, margarine of boter in een pan, voeg de prei toe en roer het even goed door. Voeg vervolgens de knolselderij en de knoflook toe en roer het op redelijk hoog vuur goed door tot het citroensap wat verdampt is.
Voeg vervolgens de sherry of witte wijn toe (of sla deze stap over) en roer tot het min of meer verdampt is.
Voeg nu de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het met niet helemaal gesloten deksel zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.
Pureer de soep vervolgens met de staafmixer of in de blender (dan eerst wat af laten koelen) en voeg naar wens nog wat room of bijvoorbeeld rijstroom toe.
It's beginning to look a lot like Christmas © Larisse |
Tip:
Je kunt alle groenten gebruiken voor deze soep die je wilt. Van aardpeer tot
zoete aardappel. Pas de kooktijd zo nodig aan. Knolgroenten heeft wat langer
nodig om te garen dan bijvoorbeeld champignons. Gebruik kippenbouillon maar kies
voor een vegetarische bereiding voor groentebouillon.
Liever geen room maar wel iets meer binding? Voeg een geschilde aardappel in blokjes gesneden toe. Voeg toe met de knolselderij (of groente naar keuze). Dat zorgt ook voor mooie binding bij pureren.
Liever geen room maar wel iets meer binding? Voeg een geschilde aardappel in blokjes gesneden toe. Voeg toe met de knolselderij (of groente naar keuze). Dat zorgt ook voor mooie binding bij pureren.
Geniet!
Liefs,
Larisse
Merry Xmas by Larisse © |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten