dinsdag 24 februari 2015

Tahoe of tofu. Wat is het en hoe bereid je dat? (met recepten)



Wie veel vegetarisch of veganistisch eet, kent het misschien wel: tofu. Of de Indonesische naam, tahoe. Die laatste gebruik ik vaak, vanwege mijn semi-Indische roots. Hoe je het ook noemen wilt, tahoe en tofu is hetzelfde: een soort plantaardige ‘kaas’ gemaakt van sojamelk dat gestremd wordt. De klontjes die dan ontstaan noem je wrongel en dat schep je in een kaasdoek en laat je uitlekken. Eventueel kun je het ook verzwaren en op die manier het vocht eruit persen. Hoe meer vocht je uitperst, hoe steviger de tahoe (tofu) wordt.

Blok verse tahoe ©

Waar te koop?
Verse tahoe (tofu) koop je in de toko. Daar is verschil tussen zachte tahoe (dit zijn meestal de kleine blokken) en stevige tahoe (veelal de grote blokken). De zachte tahoe is smaakvoller, maar de stevige variant is veelzijdiger in culinair gebruik. Dat is vooral zo doordat je er meerdere kooktechnieken op los kunt laten. Denk bijvoorbeeld aan frituren, bakken, maar ook verkruimelen. Voorverpakte tahoe (tofu) is in de supermarkt te koop. Dit is langer houdbaar maar, zoals wel vaker met houdbare producten, beduidend minder lekker dan de verse tahoe (tofu) die je bij de toko haalt. Je kunt tahoe (tofu) overigens ook zelf maken. Bewaar verse tahoe maximaal 3 dagen in de koelkast in (eventueel gezouten) water. Ververs het water elke dag.

Vleesvervanger
Tahoe (tofu) is in ons land met name bekend als vleesvervanger. Vandaar ook mijn opmerking dat wie vegetarisch of veganistisch eet, tahoe (tofu) vast wel kent. Het is namelijk rijk aan plantaardige eiwitten en dat is belangrijk als je de dierlijke eiwitten weglaat. In de Aziatische keuken is tahoe (tofu) juist een veelgebruikt ingrediënt. Het is een belangrijk onderdeel van vele traditionele gerechten.

Gefrituurde tahoe blokjes ©
Smaak
Tahoe (tofu) heeft een hele neutrale smaak. Vaak wordt het omschreven als smaakloos, maar dat vind ik persoonlijk een beetje kort door de bocht. Door die neutrale smaak is tahoe (tofu) juist heel gemakkelijk op alle mogelijke manieren te marineren. Het neemt namelijk snel andere smaken op. Ideaal! Je kunt de tahoe (tofu) rauw marineren en daarna verder bereiden, maar ook eerst bakken of frituren, dan marineren (of op smaak brengen) en dan eventueel nog verder bereiden. Wanneer je sambal goreng tahoe, één van mijn favoriete gerechten uit de Indische keuken, bereidt, kun je de tahoe (tofu) het beste eerst in blokjes frituren en daarna in de saus garen. Zo blijft de tahoe (tofu) mooi in vorm en droogt het niet uit. Een bekende marinade is een marinade van ketjap en knoflook.

Gebakken tahoe ©


Nog meer bereidingswijzen
Tahoe (tofu) is culinair veelzijdig en geschikt voor tal van bereidingswijzen. Ik noem een paar voorbeelden:
·      Bakken:
dit kan zowel in de koekenpan als in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat. Week de tahoe eventueel voor in zout water en snijd de tahoe in blokjes (pan of oven methode) of plakken (pan methode). Gebakken plakken tahoe (tofu) met wat grof gemalen zout was de favoriete lunch’snack’ van mijn vader. Samen aten we gebakken tahoe gewoon op brood.
Ultieme baktip ©

Ultieme bak tip:
Wanneer je bakt, kan tahoe wat droog worden. Mijn tip: haal de tahoe eerst door aardappelmeel. De tahoe krijgt dan een krokant korstje en het binnenste blijft sappig.

  




    Frituren:
frituur tahoe (tofu) in plantaardige olie in de wok. Bij voorkeur arachide olie, maar zonnebloemolie of rijstolie is ook prima. Laat de tahoe (tofu) na het bakken goed uitlekken op keukenpapier.
Stomen:
dit is vooral lekker met verse zachte tahoe (tofu) van de toko. Stoom de tahoe (tofu) in een stoomkoker of bamboestoommandje boven een pan kokend water. Serveer met een smaakvolle saus, bijvoorbeeld op basis van sojasaus, chili, gember en bosui.

Roken:
gerookte tahoe (tofu) is echt briljant lekker. Ik verzon het recept toen ik jaren terug mijn eerste rookoventje kreeg. Werkelijk alles wat ik maar kon verzinnen, rookte ik in dat ding. De tahoe (tofu) mocht gewoon niet ontbreken en wow, hoe lekker! Marineer de tahoe blokjes in sesamolie, sesamzaad, sojasaus en wat zout. Rook de tahoe in de rookoven en serveer het over een salade of door de broccoli. 

Toepassingen
Tot slot nog een paar toepassingen voor tahoe (tofu):
in soep: vooral in de noedelsoep, maar ook in de kippensoep
in de salade: heerlijk krokant gebakken of gefrituurde tahoeblokjes als croutons
gado gado: in de gado gado zijn gebakken tahoeblokjes bijna onmisbaar
door roerbak gerechten: marineer tahoeblokjes in ketjap en knoflook en voeg ze toe aan roerbakgerechten of nasi
in desserts en smoothies: verrassend? Gebruik zachte tahoe (tofu) eens in desserts, bijvoorbeeld om een snelle pudding mee te maken. Pureer de tahoe (tofu) bijvoorbeeld met banaan, cacao en suiker en koel het minimaal een uur in de koelkast.

Borrel tahoe met sesam ©

Recept: borrel tahoe met sesam & chilisaus ©

Deze heerlijke gebakken tahoe blokjes met sesamcoating serveer je met een dip van zoete chilisaus. Dat is echt verrukkelijk!
Ingrediënten:
1 blok (stevige) tahoe (tofu)
1 of 2 eieren, geklutst
100 gram blanke sesamzaadjes
100 gram zwarte sesamzaadjes
½ theelepel djinten (gemalen komijnzaad)
½ theelepel djahé (gemalen gemberwortel)
olijfolie of andere plantaardige olie om in te bakken
zoete chilisaus om in te dippen

Bereiding:
Dep de tahoe goed droog en snijd de tahoe in blokjes.
Kluts de eieren in een kom tot een mooi egaal mengsel.
Meng de sesamzaadjes met de specerijen in een tweede kom.
Haal de tahoe blokjes door het eimengsel en vervolgens door het sesammengsel.
Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan of wok en bak de tahoe blokjes hierin rondom krokant. Laat ze even uitlekken op  keukenpapier en serveer ze direct.



Tahoe in pyjama ©

Recept: tahoe in pyjama ©

Ingrediënten:
1 blok (stevige) tahoe (tofu)
150 gram bloem
1 ei
lauwwarm water
olijfolie of andere plantaardige olie om in te bakken


Bereiding:
Dep de tahoe goed droog en snijd de tahoe in blokjes.
Kluts de eieren in een kom tot een mooi egaal mengsel.
Voeg de bloem toe en voldoende lauwwarm water om een mooi beslag te maken (iets dikker dan pannenkoekenbeslag).
Haal de tahoe blokjes door het beslag.

Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan of wok en bak de tahoe blokjes hierin rondom krokant. Laat ze even uitlekken op  keukenpapier en serveer ze direct.

Geniet!

Culinaire groet,
x Larisse


*** Super leuk dat je van mijn recepten geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing!  ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten