![]() |
Cakejes voor wensdag - foto credits ©Tiepes |
Als ik ‘cake’ zeg, weet jij gelijk wat ik bedoel! In het
Engels is cake juist meer een verzamelnaam voor gebak en taart. Maar als wij
cake zeggen, dan bedoelen we dat plakje cake bij de koffie. Cake is simpel en
lekker, je kunt er eindeloos mee variëren en je kunt het eigenlijk op elk
eetmoment wel serveren, feestelijk of niet. Dat klinkt misschien een beetje
cru, maar er zijn maar weinig dingen die én vreugde én troost brengen zoals
cake dat doet. Het wordt steevast geserveerd op zakelijke of juist feestelijke recepties
(voor de bitterbal), maar ook op begrafenissen. Het maakt dan zelfs niet uit of
het een klef stukje cake is. We happen het dapper weg met een slok zwarte
koffie en het absorbeert onze tranen. En zo heeft zelfs de klefste cake een
doel. Laat dat beeld maar snel weer los, want natuurlijk maak je met het
grootste gemak een heerlijke, fluweelzachte en luchtige cake!
Circus bruidstaart © Larisse |
Ooit woonde ik in Amerika. Dat wat wij cake noemen, noemen
ze daar ‘pound cake’ en dat verwijst naar het (van origine Engelse) recept:
eieren, boter, suiker en meel worden in gelijke hoeveelheden toegevoegd: van
elk een pond. In Frankrijk noemen ze dat overigens quatre-quarts en in België
vier-vierden. Het is de meest klassieke cake en het recept werkt nog steeds
perfect. Natuurlijk hoef je niet per se van alle ingrediënten een pond toe te
voegen, maar in elk geval wel gelijke hoeveelheden. Ik hanteer bijvoorbeeld dit
recept als uitgangspunt:
Klassieke cake
Ingrediënten:
200 gram boter
200 gram suiker
4 eieren (reken 50 gram per ei en gebruik grote eieren)
200 gram bloem
200 gram suiker
4 eieren (reken 50 gram per ei en gebruik grote eieren)
200 gram bloem
Natuurlijk kun je alle ingrediënten in een grote kom werpen
en mengen, maar dan kom je straks van een koude kermis thuis. Volg deze basis
instructies op en je bakt een heerlijke cake:
Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn en meng deze in de volgorde die is aangegeven:
Eerst klop je de boter met de suiker, waarbij je de suiker niet ineens maar langzaam en in gedeelten toevoegt.
Vervolgens voeg je één voor één de eieren toe die je overigens eerst even klutst.
Tot slot voeg je, ook weer beetje bij beetje, de (gezeefde) bloem.
Nog een klein trucje: je kunt een klein snufje zout aan de bloem toevoegen. Dat zorgt ervoor dat de romige botersmaak optimaal is. Liever zoutvrij, laat het zout dan weg.
Giet het beslag in een cakeblik en bak de cake op een redelijk lage temperatuur
in ca. 1 uur gaar. De oventemperatuur en baktijd variëren een beetje per oven. Het
kan dus zijn dat je de bereidingstijd en –temperatuur wat moet aanpassen aan je
eigen oven. Hanteer 160°C als richtlijn (150°C als je met een heteluchtoven
bakt) en controleer de cake na een baktijd van 45 minuten. Steek een
satéprikker of breinaald in het midden van de cake. Als deze er schoon weer
uitkomt, is de cake gaar. Easypeasy toch?
Nog wel even een aanvullende baktip: bij de meeste van mijn recepten, kijken de hoeveelheden niet zo nauw. Vaak zet ik er zelfs bij dat je de hoeveelheden naar eigen wens kunt invullen. Bij bakrecepten is dat anders. Daar kijken verhoudingen altijd heel nauw. Zorg dus voor een nauwkeurige weegschaal en weeg alles zorgvuldig af!
![]() |
Soms doet de presentatie ook wonderen © Larisse |
Natuurlijk kun je met het basisrecept eindeloos variëren en
dat doe ik dan ook naar hartenlust. Qua variatie kun je in de eerste plaats
denken vanuit de basis ingrediënten:
Boter
Natuurlijk kies ik hier graag voor (ongezouten!) roomboter, maar bij een koemelkallergie of lactose-intolerantie kun je prima kiezen voor een plantaardige margarine. Zelf vind ik Wajang erg fijn. Het heeft een goede smaak en geeft een uitstekend bakresultaat. Wajang bevat wel lupine en is dus niet geschikt voor mensen met een lupine allergie.
Natuurlijk kies ik hier graag voor (ongezouten!) roomboter, maar bij een koemelkallergie of lactose-intolerantie kun je prima kiezen voor een plantaardige margarine. Zelf vind ik Wajang erg fijn. Het heeft een goede smaak en geeft een uitstekend bakresultaat. Wajang bevat wel lupine en is dus niet geschikt voor mensen met een lupine allergie.
Super lekker vind ik het om (een deel van) de boter te
vervangen door bijvoorbeeld roomkaas, mascarpone, (vanille)yoghurt of kokos
(melk of santen). Bij deze laatste twee moet je wel opletten dat de cake niet
te vochtig blijft. Voeg zo nodig iets meer bloem toe.
Suiker
In een basis recept voor klassieke cake gebruik je kristalsuiker. Maar je kunt natuurlijk variëren in suikersoorten. Een donkere basterdsuiker geeft een ander resultaat dan een kristalsuiker of poedersuiker. Probeer eens wat je zelf het lekkerst vindt! Zo kun je het basisrecept voor klassieke cake heel gemakkelijk aanpassen, bijvoorbeeld aan wat je in huis hebt.
In een basis recept voor klassieke cake gebruik je kristalsuiker. Maar je kunt natuurlijk variëren in suikersoorten. Een donkere basterdsuiker geeft een ander resultaat dan een kristalsuiker of poedersuiker. Probeer eens wat je zelf het lekkerst vindt! Zo kun je het basisrecept voor klassieke cake heel gemakkelijk aanpassen, bijvoorbeeld aan wat je in huis hebt.
Eieren
Inherent aan mijn expertise, bak ik vaak cakesoorten die vrij zijn van ei. Eigenlijk vind ik dat stiekem vaak zelfs lekkerder. Maar in het klassieke recept voor cake, waar ik in dit blog vanuit ga, is ei onmisbaar. Nu kun je het ei toevoegen zoals aangegeven in de basis instructies hierboven. Maar het kan ook anders: scheid de eiwitten van de dooiers en voeg deze apart toe, waarbij je de eiwitten eerst stijf klopt. Zo krijg je een heel ander bakresultaat, super leuk! Eerder deelde ik bijvoorbeeld al eens mijn recept voor Indische cake, weet je nog? Naast wat andere variaties op het basisrecept, is dit een super leuk recept om de klassieke cake eens een leuke twist te geven.
Inherent aan mijn expertise, bak ik vaak cakesoorten die vrij zijn van ei. Eigenlijk vind ik dat stiekem vaak zelfs lekkerder. Maar in het klassieke recept voor cake, waar ik in dit blog vanuit ga, is ei onmisbaar. Nu kun je het ei toevoegen zoals aangegeven in de basis instructies hierboven. Maar het kan ook anders: scheid de eiwitten van de dooiers en voeg deze apart toe, waarbij je de eiwitten eerst stijf klopt. Zo krijg je een heel ander bakresultaat, super leuk! Eerder deelde ik bijvoorbeeld al eens mijn recept voor Indische cake, weet je nog? Naast wat andere variaties op het basisrecept, is dit een super leuk recept om de klassieke cake eens een leuke twist te geven.
Bloem
Ik gebruik graag patent tarwebloem van een mooie kwaliteit (bijvoorbeeld echt bij de molenaar gehaald). Cakemeel werkt natuurlijk ook prima. Ik gebruik eigenlijk geen zelfrijzend bakmeel. Als je het nodig vindt om een extra rijsmiddel toe te voegen (of wanneer het recept er door aanpassingen om vraagt), voeg dan bakpoeder toe aan de bloem. Wanneer je het zelf toevoegt, bepaal jij hoeveel je toevoegt. In zelfrijzend bakmeel is de verhouding al voor je bepaald en dat is niet altijd even gunstig.
Ik gebruik graag patent tarwebloem van een mooie kwaliteit (bijvoorbeeld echt bij de molenaar gehaald). Cakemeel werkt natuurlijk ook prima. Ik gebruik eigenlijk geen zelfrijzend bakmeel. Als je het nodig vindt om een extra rijsmiddel toe te voegen (of wanneer het recept er door aanpassingen om vraagt), voeg dan bakpoeder toe aan de bloem. Wanneer je het zelf toevoegt, bepaal jij hoeveel je toevoegt. In zelfrijzend bakmeel is de verhouding al voor je bepaald en dat is niet altijd even gunstig.
Glutenvrij bakken? Gebruik dan een glutenvrij meel maar voeg
dan wel een rijsmiddel toe. Natuurlijk kun je ook anderszins variëren met het
meel dat je gebruikt. Amandelmeel bijvoorbeeld, is echt super lekker.
Glutenvrij ook nog eens, maar natuurlijk wel notenrijk ;-) Je hebt er mogelijk
wel iets meer van nodig voor hetzelfde bakresultaat.
Geheimpje verklappen? Voeg aan de bloem een eetlepel maïzena
toe voor een nog luchtiger bakresultaat!
![]() |
Flyer 'Sterren van de hemel' kookboek © |
Voor wie toch liever ‘vrij
van veel’ bakt, plaats ik volgende week een super recept voor cupcakes! Want natuurlijk
kun je overheerlijk bakken zonder dat je ei, melk of zelfs maar gluten
gebruikt, maar daarover lees je straks ook alles in mijn nieuwe kookboek ‘Sterren
van de hemel’ dat in april 2015 verschijnt. Daarin vind je natuurlijk heerlijke
recepten voor je eigen (allergeenvrije) bakmeel en verrukkelijke cakejes en
taartjes. Nog heel even geduld… (Bestellen kan natuurlijk al wel! Stuur
een mailtje en reserveer een persoonlijk gesigneerd exemplaar!)
Variaties in smaak
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar met het basisrecept voor klassieke cake, kun je eindeloos variëren. Ik geef je een aantal van mijn favoriete tips, maar heb jij een leuke tip, laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan deze blog!
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar met het basisrecept voor klassieke cake, kun je eindeloos variëren. Ik geef je een aantal van mijn favoriete tips, maar heb jij een leuke tip, laat het mij weten door een reactie achter te laten onderaan deze blog!
Extra vulling voor de
cake!
Je kunt de cake wat meer body geven door deze te vullen. Denk daarbij
bijvoorbeeld aan:
fruit: bijvoorbeeld blauwe bessen, geraspte of kleingesneden
appel met kaneel, kersen, partjes mandarijn met kardemom, ananasstukjes met
geraspte kokos, gedroogd fruit in stukjes of gestoofde peren die je in het
geheel in de cake laat zakken
noten, zaden (maanzaad is leuk!) of pitjes
chocolade druppels
Extra smaak voor de
cake!
Je kunt de cake op eenvoudige wijze meer smaak geven. Een paar voorbeelden:
Je kunt de cake op eenvoudige wijze meer smaak geven. Een paar voorbeelden:
Voeg wat citroenzest (geraspte citroenschil) en een eetlepel
citroensap voor een wat frissere cake. Dat is helemaal heerlijk wanneer je dan
ook nog een deel van de boter vervangt door roomkaas.
Vervang een klein deel van de bloem door cacao voor een hele
eenvoudige chocoladecake.
Maak een kruidige cake door de toevoeging van gemalen
kaneel, kardemom, kruidnagel en/of gemberwortel. Koek- en speculaaskruiden
werken natuurlijk ook prima!
Voeg vanille toe of een scheutje rum (of wel daar rozijnen
in).
Cake by Larisse © |
De cake vullen!
Weet je dat zo’n basiscakerecept uitstekend geschikt is voor het maken van een feestelijke taart? Verdubbel het recept, bak de cake niet in een cakevorm maar springvorm waarbij je met bakpapier opstaande randen maakt, zodat de cake goed kan rijzen. Snijd de cake in verschillende lagen en bestrijk elke laag met vulling. Versier tot slot ook de bovenkant van de cake. Nog een paar leuke tips voor mijn ultieme cakevullingen:
Weet je dat zo’n basiscakerecept uitstekend geschikt is voor het maken van een feestelijke taart? Verdubbel het recept, bak de cake niet in een cakevorm maar springvorm waarbij je met bakpapier opstaande randen maakt, zodat de cake goed kan rijzen. Snijd de cake in verschillende lagen en bestrijk elke laag met vulling. Versier tot slot ook de bovenkant van de cake. Nog een paar leuke tips voor mijn ultieme cakevullingen:
Aardbeien en slagroom©:
Super gemakkelijk en daarom echt in een handomdraai te maken deze aardbeien feesttaart! Klop de slagroom zelf stijf met suiker (gebruik geen spuitbus) en maak de slagroom zo nodig wat steviger door klopfix of mascarpone toe te voegen (dit is vooral handig wanneer je de taart eerder maakt dan je hem wil serveren). Bestrijk elke laag met slagroom en leg daar gehalveerde aardbeien op. Serveer ook de top met slagroom maar gebruik daar hele aardbeien.
Iets minder gemakkelijk, wel heerlijk en prachtig: pureer een deel van de aardbeien en meng dit door de geklopte slagroom.
Super gemakkelijk en daarom echt in een handomdraai te maken deze aardbeien feesttaart! Klop de slagroom zelf stijf met suiker (gebruik geen spuitbus) en maak de slagroom zo nodig wat steviger door klopfix of mascarpone toe te voegen (dit is vooral handig wanneer je de taart eerder maakt dan je hem wil serveren). Bestrijk elke laag met slagroom en leg daar gehalveerde aardbeien op. Serveer ook de top met slagroom maar gebruik daar hele aardbeien.
Iets minder gemakkelijk, wel heerlijk en prachtig: pureer een deel van de aardbeien en meng dit door de geklopte slagroom.
Roomkaasvulling©:
Meng (zachte) roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia) met (niet te veel) poedersuiker en citroenzest. Mix het met de mixer en gebruik het als vulling en/of als topping!
Meng (zachte) roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia) met (niet te veel) poedersuiker en citroenzest. Mix het met de mixer en gebruik het als vulling en/of als topping!
Droomvulling©:
Breng 300 ml slagroom tot net aan het kookpunt en giet het over 300 gram pure chocolade (gebruik 125 ml slagroom voor 300 gram witte chocolade!) en roer het net zo lang door tot de chocolade helemaal gesmolten is. Laat het afkoelen en klop het dan nog even met de mixer. Heerlijk als vulling én topping.
Breng 300 ml slagroom tot net aan het kookpunt en giet het over 300 gram pure chocolade (gebruik 125 ml slagroom voor 300 gram witte chocolade!) en roer het net zo lang door tot de chocolade helemaal gesmolten is. Laat het afkoelen en klop het dan nog even met de mixer. Heerlijk als vulling én topping.
Mascarponevulling©:
Meng mascarpone met limoensap en –zest of Cointreau. Bestrijk elke cakelaag eerst met wat jam en vervolgens met de mascarponevulling.
Meng mascarpone met limoensap en –zest of Cointreau. Bestrijk elke cakelaag eerst met wat jam en vervolgens met de mascarponevulling.
Mergpijpjesvulling©:
Klop slagroom stijf en mix er een deel mascarpone door. Hak mergpijpjes in kleine stukjes en meng dit door het roommengsel. Joepie! Wat een feest!
Klop slagroom stijf en mix er een deel mascarpone door. Hak mergpijpjes in kleine stukjes en meng dit door het roommengsel. Joepie! Wat een feest!
Meesterwerk voor Anna by Larisse © |
Ik weet het niet, maar ik vermoed dat jullie hier wel wat
mee kunnen! En zo niet, trek aan de bel! Dan verzin ik weer iets creatiefs ;-)
Want misschien wist je dit niet… maar ooit startte ik mijn bedrijf met
patisserie ;-) Van cupcake tot bruidstaart en vrij van veel tot alles erop en
eraan. Wat een feest!
Geniet!
Culinaire groet,
x Larisse
Ps: volg
mijn Facebookpagina voor nóg meer inspiratie!
***Super leuk als je van mijn recepten geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing!***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten