dinsdag 17 februari 2015

Het perfecte ei

Perfect roerei ontbijtje ©

Na de perfecte kip vorige week, mag het perfecte ei natuurlijk niet ontbreken. Onmisbaar bij het perfecte ontbijt dat je voor je lief maakt. Of gewoon voor jezelf natuurlijk. Op zondag bijvoorbeeld. Ik vind het heerlijk om op zondag uitgebreid te ontbijten. Een eitje (of meer) mag dan niet ontbreken. Er zijn overigens talloze manieren om dat eitje te bereiden. Ik moet altijd denken aan de tijd dat ik in Amerika woonde, of later, toen ik er voor mijn werk veel kwam. Uit ontbijten is daar een stuk gewoner dan hier en ook een stuk veelzijdiger. Op de vraag 'how do you like your eggs this morning', zijn vele antwoorden mogelijk.

Gekookt ei

Een gekookt ei is één van mijn favoriete ei-bereidingen. Klinkt simpel, maar een paar tips zijn misschien toch wel nuttig:

Tip: Prik een gaatje in (de onderkant van) het ei: dat voorkomt dat het ei barst tijdens het koken
Doosje vrije uitloop eieren ©

Truc : Voeg een scheutje azijn of een snufje zout toe aan het kookwater: dat zorgt ervoor dat uitgelopen eiwit direct stolt waardoor niet het hele ei leeg loopt door een gaatje of barstje.
Hoe je het ei kookt:
Leg het ei in een pannetje kokend water, time de kooktijd en spoel het ei na het verstrijken van de kooktijd direct onder de koude kraan om het kookproces te stoppen.

Kooktijden voor medium formaat eieren (op kamertemperatuur)
4 minuten: dooier is zacht, maar ook het eiwit is nog deels zacht
6 minuten: dooier is zacht, eiwit is hard
8 minuten: dooier is nog deels zacht, eiwit is hard
10 minuten: hard gekookt ei

Pas de kooktijden aan voor een ander formaat of andere temperatuur ei. Ik gebruik bijvoorbeeld large eieren en deze bewaar ik in de koelkast. Voor een zacht ei hanteer ik een kooktijd van 7 – 7 ½ minuut.

Ei pellen
We hebben allemaal onze eigen manier, zo snijdt de één het kopje van het ei en pelt de ander het ei zonder het kopje af te snijden. Dit is ook een leuke truc, probeer maar eens:Doe het gekookte ei in een glas met wat water, schud het goed en kijk wat er gebeurt!
Oeps, dat is geen spiegelei meer ©


Ei pocheren

Eieren pocheren betekent dat je ze zonder schaal in bijna kokend water gaart. Dat lijkt moeilijker dan het is, maar is een handigheidje dat je even onder de knie moet krijgen. Belangrijk is, dat je altijd verse eieren gebruikt. Ik verzamelde de beste trucs voor je:

 • Dit is hoe ik het altijd doe:
  Bekleed een kopje of schaaltje met vershoudfolie. Smeer het folie in met een beetje olijfolie en breek er vervolgens het ei in. Bind het vershoudfolie dicht (pak de uiteinden samen, draai het in elkaar en leg er zo nodig een knoopje in) zodat als het ware een zakje ontstaat waar het ei in zit. Breng water aan de kook tot bijna het kookpunt en doe het hele zakje in de pan. Laat het ei (in de vershoudfolie) dan in de pan met bijna kokend water garen.
 • De tweede truc lijkt erg op de eerste:
  Bekleed weer een kopje met vershoudfolie, wrijf het in met olijfolie, breek het ei erin en bind het vershoudfolie tot een zakje dicht, maar laat het in het kopje staan. Stoom het ei dan in het folie in het kopje in een bamboemandje boven een pan kokend water, een stoompan of stoomoven tot het naar wens gegaard is.
 • Liever zo in een pan met water pocheren? Dan heb ik twee tips voor je waarmee het bijna niet kan mislukken:1) Voeg een klein beetje azijn toe aan het kookwater. Breek het ei in een kopje of soeplepel. Draai met een pollepel of garde een waterkolk in het water en giet het ei daarin. Breng het ei met behulp van twee lepels in vorm (houd het eiwit bij de dooier). Schep het ei zodra het gepocheerd is met een schuimspaan uit de pan.2) Breek het ei in een klein zeefje (het dunste eiwit loopt weg). Draai met een pollepel of garde een waterkolk in het water (tegen het kookpunt aan) en giet het ei daarin. Breng het met behulp van twee lepels in vorm. En schep het ei zodra het gepocheerd is met een schuimspaan uit de pan.

Kooktijden voor het pocheren van eieren op kamertemperatuur

Hanteer 3 minuten voor een zachte dooier en 5 minuten voor een harde dooier. Stoom je het ei, houd dan een langere tijd aan. Dit geldt ook maar in mindere mate voor eieren die je direct uit de koeling wilt pocheren.Spiegelei - 'Sunny side up' ©


Eieren bakken

Het bakken van eieren kan echt op ontelbare manieren. Ik deel graag een paar van de meeste bekende manieren met je:

Sunny side up: spiegeleiVerhit de koekenpan en verwarm hier wat boter of olie in. Breek het ei voorzichtig in de pan, zodat de dooier heel blijft. Bak het ei tot de onderzijde gaar is, het eiwit is gestold, maar de dooier nog vloeibaar is. 


Over easy: dubbel gebakken spiegelei met vloeibare dooier
Verhit de koekenpan en verwarm hier wat boter of olie in. Breek het ei voorzichtig in de pan, zodat de dooier heel blijft. Bak het ei tot de onderzijde gaar is en loslaat van de bodem, draai het ei dan voorzichtig met een spatel om en bak het nog 20 seconden aan die zijde. Let op dat de dooier zacht blijft!

Over hard: 
dubbel gebakken spiegelei met harde dooier
Verhit de koekenpan en verwarm hier wat boter of olie in. Breek het ei voorzichtig in de pan, zodat de dooier heel blijft. Bak het ei tot de onderzijde gaar is en loslaat van de bodem, draai het ei dan voorzichtig met een spatel om en bak het ei ook aan de andere zijde gaar. Bak ook de dooier gaar (hard). 

In a basket: in een boterham gebakken ei

Verhit de koekenpan en verwarm hier wat boter of olie in. Steek ondertussen met behulp van een uitsteker of een glas een vormpje uit het midden van een boterham (rondje, hartje, etc.). Bak de boterham in de pan aan één zijde krokant. Draai de boterham dan om en breek voorzichtig een ei in het uitgestoken vormpje in de boterham. Bak tot de onderzijde van de boterham krokant is en het eiwit is gestold. 


Over easy ©

Het perfecte roerei

Ik bak roerei op twee manieren, net waar ik zin in heb: een stevig roerei of een zacht roerei. Voor een stevig roerei kluts je de eieren eerst los in een apart schaaltje. Voeg zout, peper en kruiden naar wens toe en eventueel een klein scheutje water of room. Verwarm vervolgens een klontje boter of een scheutje olie in een koekenpan en giet het eimengsel in de pan. Roer het voortdurend door totdat al het ei is gestold.


Zacht roerei stap voor stap ©

Voor een zacht roerei ga je iets anders te werk. Let op: gebruik altijd verse eieren voor een zacht roerei!


De perfecte pan voor het perfecte roerei:
Voor een stevig roerei gebruik ik graag een koekenpan. Die heeft een groter oppervlak waardoor het ei sneller stolt en gaart. Voor een zacht roerei gebruik ik een kleinere pan. Een sauspannetje bijvoorbeeld of steelpannetje met dikke bodem. Dat voorkomt dat het ei te snel stolt en gaart, waardoor het mooi zacht blijft.
Onmisbare tips voor een zacht roerei:
 • gebruik verse eieren
 • gebruik eieren op kamertemperatuur
 • klop de eieren niet op voorhand maar pas in de pan
 • gaar ze op laag vuur en haal de pan gerust af en toe even van het vuur als je bang bent dat het ei te snel gaart
 • gebruik bij voorkeur een siliconen spatel voor het roeren van het ei
 • kruid pas op het laatste moment
Bereiding zacht roerei:
Verwarm een steelpan of sauspan op matig vuur.
Breek de eieren in de pan en voeg direct een klontje boter toe.
Roer voortdurend goed door zodat het ei maar langzaam stolt en gaart.  Blijf omscheppen en roeren tot het ei naar wens gegaard is (zie stap voor stap foto's als voorbeeld).
Haal de pan van het vuur en voeg dan een klontje koude crème fraîche of sour cream (mijn favoriet) toe en roer dit goed door het ei. Dat zorgt er ook voor dat het ei afkoelt en niet meer verder gaart.
Voeg peper, zout en verse kruiden naar wens toe en serveer direct!
Lekker op toast, met bijvoorbeeld gerookte zalm. 

Tot slot nog een leuke versheid test:

Vul een glas met zout water (10% zout, dus 100 ml water, 10 gram zout). Doe het ei in het glas met water.
- Blijft het ei onderin, dan is het vers
- Blijft het ei drijven dan is het oud
- Zweeft het ei ergens middenin: het is niet meer kakelvers, maar is voor sommige bereidingen nog wel geschikt (goed verhitten).

Geniet!

x Larisse

*** Super leuk als je van mijn recepten geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing!  ***


Geen opmerkingen:

Een reactie posten