Vandaag is Valentijnsdag, een dag die ons - als je het mij vraagt - een beetje door de commercie is voorgeschoteld. Ik vind eigenlijk dat je elkaar elke dag moet laten weten hoeveel je van elkaar houdt, maar dat terzijde. We vieren Valentijn immers massaal en eerlijk is eerlijk, we vinden het allemaal fijn om af en toe eens in de watten gelegd te worden.
Dit blog is speciaal voor mannen die hun lief vandaag culinair willen verwennen. Dus dames, lees (voor één keer) niet verder en laat je verrassen!
FOR MEN ONLY
Een stoer, simpel en smaakvol Valentijns diner om je lief bij thuiskomst mee te verrassen. Gewoon omdat je houdt van lekker eten en meer bent dan de man die op zondag het vlees snijdt.Toffe peer ;-) © |
Ingrediënten voor 4 personen:
2 rijpe handperen
125 gram verse roomkaas met bieslook
½ theelepel peper
½ theelepel paprikapoeder
een handjevol fijngehakte walnoten (zonder dop)
15 gram bieslook
2 rijpe handperen
125 gram verse roomkaas met bieslook
½ theelepel peper
½ theelepel paprikapoeder
een handjevol fijngehakte walnoten (zonder dop)
15 gram bieslook
Voorbereiding:
Meng voor de vulling de roomkaas, peper en paprikapoeder in de hakmolen. Geen hakmolen of geen idee hoe dat ding werkt? Met de vork gaat het ook prima!
Snijd de bieslook klein, maar zorg dat je een paar mooie sprieten overhoudt voor garneren.
Meng de kleingesneden bieslook door de roomkaas.
Meng tot slot de fijngehakte walnoten door het roomkaas-mengsel en plaats de schaal in de koelkast tot later gebruik.
Meng voor de vulling de roomkaas, peper en paprikapoeder in de hakmolen. Geen hakmolen of geen idee hoe dat ding werkt? Met de vork gaat het ook prima!
Snijd de bieslook klein, maar zorg dat je een paar mooie sprieten overhoudt voor garneren.
Meng de kleingesneden bieslook door de roomkaas.
Meng tot slot de fijngehakte walnoten door het roomkaas-mengsel en plaats de schaal in de koelkast tot later gebruik.
Bereiding:
Schil de peren pas op het laatste moment, vlak voor serveren en snijd ze in de lengte door midden. Verwijder voorzichtig het klokhuis en hol de peren een beetje uit.
Snijd de uitgeholde peren iets vlak aan de onderkant.
Haal nu het roomkaasmengsel uit de koelkast en schep met behulp van een ijsschep een bolletje op elke uitgeholde peer.
Garneer met een paar sprieten bieslook.
Schil de peren pas op het laatste moment, vlak voor serveren en snijd ze in de lengte door midden. Verwijder voorzichtig het klokhuis en hol de peren een beetje uit.
Snijd de uitgeholde peren iets vlak aan de onderkant.
Haal nu het roomkaasmengsel uit de koelkast en schep met behulp van een ijsschep een bolletje op elke uitgeholde peer.
Garneer met een paar sprieten bieslook.
Mak lammetje ;-) © |
Hoofdgerecht: Mak lammetje op een bedje van stoere stamp
Ingrediënten voor 4 personen:
2 lamsracks van totaal ca. 800 gram
½ theelepel tijm
½ theelepel rozemarijn
¼ theelepel peper
¼ theelepel zout
1 eetlepel honing
250 gram gesneden groene kool
500 gram geschilde en gehalveerde aardappelen
ca. 50 ml melk (of kookvocht)
75 gram gemalen geitenkaas
½ eetlepel grove mosterd
30 gram gebakken spekjes
20 ml olijfolie
2 lamsracks van totaal ca. 800 gram
½ theelepel tijm
½ theelepel rozemarijn
¼ theelepel peper
¼ theelepel zout
1 eetlepel honing
250 gram gesneden groene kool
500 gram geschilde en gehalveerde aardappelen
ca. 50 ml melk (of kookvocht)
75 gram gemalen geitenkaas
½ eetlepel grove mosterd
30 gram gebakken spekjes
20 ml olijfolie
Lamsrack © |
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng voor de marinade de tijm, rozemarijn, peper, het zout en de honing. Schraap de botjes van de lamsracks schoon (of vraag de slager dit te doen). Wrijf het lamsvlees in met de marinade en laat even rusten.
Doe de aardappelen in een pan met voldoende water zodat ze net onder staan. Leg de kool erboven op en breng aan de kook. Laat dit in ca. 30 minuten gaar koken.
Verwarm ondertussen de olijfolie in een braadslee of ovenbestendige pan. Schroei het vlees in een paar minuten rondom dicht. Plaats in de oven en rooster het in ca. 25 minuten. Haal het vlees uit de oven en laat het afgedekt 10 minuten rusten.
Giet ondertussen de aardappelen en kool af en stamp dit met de melk (of het kookvocht), geitenkaas en mosterd tot een grove stamp. Voeg op het laatst de spekjes toe.
Snijd de ribben los van de lamsracks en verdeel ze over de stamp.
Verwarm de oven voor op 200°C. Meng voor de marinade de tijm, rozemarijn, peper, het zout en de honing. Schraap de botjes van de lamsracks schoon (of vraag de slager dit te doen). Wrijf het lamsvlees in met de marinade en laat even rusten.
Doe de aardappelen in een pan met voldoende water zodat ze net onder staan. Leg de kool erboven op en breng aan de kook. Laat dit in ca. 30 minuten gaar koken.
Verwarm ondertussen de olijfolie in een braadslee of ovenbestendige pan. Schroei het vlees in een paar minuten rondom dicht. Plaats in de oven en rooster het in ca. 25 minuten. Haal het vlees uit de oven en laat het afgedekt 10 minuten rusten.
Giet ondertussen de aardappelen en kool af en stamp dit met de melk (of het kookvocht), geitenkaas en mosterd tot een grove stamp. Voeg op het laatst de spekjes toe.
Snijd de ribben los van de lamsracks en verdeel ze over de stamp.
Elstar appel © |
Dessert: Appeltje voor de dorst
Ingrediënten voor 4 personen:
4 Elstar appels
200 ml crème fraîche
2 zakjes vanillesuiker
sap van 1 citroen
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
4 Elstar appels
200 ml crème fraîche
2 zakjes vanillesuiker
sap van 1 citroen
2 eetlepels bruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200°C.
Schil de appels en hol ze met een appelboor in het midden uit tot bijna op de bodem. Er mag geen gaatje ontstaan.
Meng de crème fraîche met de vanillesuiker en meng de bruine suiker met kaneel.
Besprenkel de appels met citroensap.
Vul de uitholling met het crème fraîche-mengsel en dek het af met het bruine suiker mengsel.
Plaats de appels in de oven en bak ze 20 minuten.
Oven voorverwarmen op 200°C.
Schil de appels en hol ze met een appelboor in het midden uit tot bijna op de bodem. Er mag geen gaatje ontstaan.
Meng de crème fraîche met de vanillesuiker en meng de bruine suiker met kaneel.
Besprenkel de appels met citroensap.
Vul de uitholling met het crème fraîche-mengsel en dek het af met het bruine suiker mengsel.
Plaats de appels in de oven en bak ze 20 minuten.
Heb elkaar lief en geniet!
Culinaire groet,
x Larisse
*** Super leuk als je van mijn recepten geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! ***
x Larisse
*** Super leuk als je van mijn recepten geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! ***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten