Huisgemaakte kaas © Larisse |
Met mijn culinaire radioprogramma 'Radio Culinair' ben ik deze maand veel op locatie. Een fantastische manier om boeiende mensen te ontmoeten en meer te weten te komen over interessante onderwerpen op culinair gebied.
live op locatie bij René van Wijk |
@ de Wijkgaard |
Zelf zachte kaas maken
Zelf zachte kaas maken vind ik ontzettend leuk en het is ook heel gemakkelijk. Bij René koop je een starterskit waarin eigenlijk alles zit wat je nodig hebt. Maar het kan nóg eenvoudiger. Met een vergiet en een kaasdoek kom je namelijk een heel eind! Zoals ik live on air al beloofde, deel ik graag mijn recept voor huisgemaakte kaas. Probeer het eens! Het is heerlijk, eenvoudig en erg leuk om te doen!
Huisgemaakte kaas © |
Recept: huisgemaakte kaas met munt & limoenzest
* dit recept bevat koemelk/lactose*
Ingrediënten:
- 1 liter
volle melk (je kunt uiteraard variëren met geitenmelk)
- 500 ml
karnemelk
- 3 theelepels
citroensap
- een paar
druppels limoensap
- het zest van
1 limoen
- een handje
vol grof gesneden Marokkaanse munt
Marokkaanse munt in het vroege voorjaar © |
Culitip: Marokkaanse munt
Daar waar elke muntsoort zeer geschikt is om verse muntthee van te maken, is de Marokkaanse munt bij uitstek geschikt. Het is beslist ook waar deze munt doorgaans het meest voor wordt gebruikt. Maar Marokkaanse munt kent nog veel meer toepassingen. Het smaakt heerlijk in combinatie met lamsvlees, in salades zoals fattoush en tabouleh en stoofpotten. En in huisgemaakte kaas!
Bereiding
Breng de melk met de karnemelk bijna aan de
kook.
Voeg dan het citroensap toe en wacht tot het mengsel gaat stremmen (= het wordt heel korrelig).
Voeg dan het citroensap toe en wacht tot het mengsel gaat stremmen (= het wordt heel korrelig).
Leg een kaasdoek (of fijne theedoek) in een
vergiet en giet daar voorzichtig het melkmengsel door.
Druk het (inmiddels) kaasmengsel met de doek
goed aan en zorg dat er zoveel mogelijk vocht uitloopt.
Meng het kaasmengsel vervolgens snel met het
limoensap en limoenzest en de munt. Je kunt er ook voor kiezen om de munt pas
toe te voegen als de kaas klaar is, als garnering.
Druk het mengsel weer goed aan, draai het doek
aan de bovenzijde goed dicht om druk op de kaas te houden en plaats het vergiet
met de kaas (op een uitlekkom) zo een paar uur in de koelkast.
Je kunt de kaas nu ook zo serveren,
bijvoorbeeld met wat lavas crackers.
![]() |
Huisgemaakte lavas crackers |
Huisgemaakte kaas koud roken
Koud gerookte huisgemaakte kaas © |
Zoals ik vertelde in Radio Culinair, kun je de kaas ook koud roken. Dat geeft een mooie smaak aan de kaas en maakt het op eenvoudige wijze extra spannend. Rook de kaas
gedurende korte tijd, bijvoorbeeld 10-20 minuten tot de kaas voldoende gerookt
is naar jouw eigen smaak. De één houdt van een lichte rooksmaak, de ander van
wat intenser.
Het is belangrijk om de kaas koud te roken, omdat deze anders gemakkelijk smelt.
Het is belangrijk om de kaas koud te roken, omdat deze anders gemakkelijk smelt.
Culitip: Koud roken. Wat is dat?
Voor dit recept gebruik ik de ‘koud roken’ techniek. Zelf gebruik ik daarvoor een ‘cold smoke’ elementje dat ik in (het stookgedeelte) van mijn rookoven zet. Met behulp van een waxine gaat het rookmot smeulen. De waxine blaas je vervolgens uit maar het mot blijft smeulen en blijft zo onder de 28°C. Ideaal dus voor bereidingen die je wel een heerlijk rookaroma wilt geven maar niet wilt garen.
Radio culinair wijn maak cursus
Heb je interesse in een speciale Radio Culinair wijnmaak cursus bij de Wijkgaard? Stuur dan een mail o.v.v. wijnmaak cursus.
En ... volg Radio Culinair ook op Facebook dan blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes, items en wedstrijden! Ook dit najaar hebben we weer veel interessante topics en mooie prijzen te winnen!
Geniet!
Culinaire groet,
x Larisse
*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! Het recept voor huisgemaakte kaas en koud gerookte kaas komt uit mijn boek 'Culikruiden'.***
Geen opmerkingen:
Een reactie posten