zondag 12 juli 2015

Simply Spareribs van de barbecue of grill (mét recept & #vrijvanveel )

Simply Ribs by Larisse ©
Zelf vlees marineren is een koud kunstje en bovendien nog super leuk ook. De beste 'all you can eat' spareribs, maak je gewoon zelf! Deze spareribs smaken fantastisch en zijn ook nog eens vrij van de meest voorkomende allergenen! De bereiding ijkt misschien wat ingewikkeld, maar als je de stappen volgt, merk je dat het eigenlijk heel simpel is. Begin overigens gerust een dag van tevoren.

Ribs met rub ©

Nu moet ik bekennen dat ik niet graag met kant en klaar kruidenmengsels werk. Ik maak mijn kruidenmengsels bij voorkeur gewoon zelf. Zo bepaal ik wat er in komt en kan ik ook de hoeveelheid zout in de hand houden. Aan mijn mengsels voeg ik overigens zelden zout toe, dat doe ik meestal pas helemaal op het eind, aan het gerecht zelf, als dat nodig is. Maar voor wie niet altijd zin heeft om zelf een kruidenmengsel te maken, biedt een kant en klaar mengsel soms uitkomst. De mengsels van Euroma vind ik erg goed en helemaal fantastisch is het dat het zout er los bij wordt geleverd. Zo bepaal je zelf of je zout toe wilt voegen, of niet. De Euroma mengsels zijn echter niet vrij van allergenen. De kruiden- en specerijenmengsels van Simply Spices zijn dat wel. Vrij van 24 maar liefst. De meeste mengsels bevatten echter wel zout. Maar voor wie rekening moet houden met voedselallergieën aan de eettafel, is Simply Spices een veilige keuze.
 
Briljant lekkere Simply Spareribs ©

Recept Simply Spareribs van de barbecue of grill

Ingrediënten:
(per 2 grote ribs, geschikt voor 2 tot 4 personen, verdubbel de hoeveelheden voor telkens 2 meer ribs)
2 grote ribs (vlies verwijderen of vraag de slager om dit te doen)
vers gemalen zwarte peper en grof zeezout naar smaak
water, eventueel (in combinatie met) bouillon, voldoende om de ribs helemaal te bedekken

Marinade Simply Spareribs by Larisse ©

Voor de marinade:
sap van 1 limoen of citroen
2 eetlepels vers geraspte gemberwortel of 1 eetlepel geraspte knoflook
3 eetlepels olijfolie of andere plantaardige olie
1 eetlepel bruine suiker of 1 eetlepel diksap (bijvoorbeeld appel, kies eventueel een andere smaak)
1 eetlepel honing of ahornsiroop
1 eetlepel rijstazijn of eventueel natuurazijn
1 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel sherry  (optioneel)

Rick's Sweet Roast rub ©
Voor de rub:
Simply Spices Ricks Sweet Roast (reken ca. 10 gram per rib)

Ribs met glaze c

Voor de glace:
marinade (recept hierboven)
3 eetlepels honing
1 teen knoflook
5 eetlepels tomatenketchup
1 eetlepel zoete chilisaus of ½  fijngesneden rode chilipeper (optioneel)
10 gram Simply Spices Ricks Sweet Roast

Voorbereiding spareribs:
Wrijf de spareribs in met peper en zout.
Doe de spareribs in een grote pan, overgiet ze met het water (en/of bouillon) en verwarm tot net tegen het kookpunt aan. Laat de spareribs zo voorgaren (dit kan tot 24 uur van tevoren).
Meng alle ingrediënten van de marinade tot een mooi glad mengsel.
Haal de spareribs uit het kookvocht, dep ze droog en leg ze in een schaal.
Wrijf de 'ribs' in met de rub en laat dit een uurtje (gekoeld) rusten.Overgiet de 'ribs' met de marinade en masseer dit zo nodig met je handen goed in zodat de 'ribs' helemaal bedekt zijn.
Dek de schaal af en laat de spareribs enkele uren tot maximaal 24 uur in de koelkast marineren.
Haal na de marinade tijd de spareribs uit de marinade en giet de overgebleven marinade in een pannetje. Vul dit vervolgens aan met alle ingrediënten van de glace en verwarm dit.

Kwast de spareribs aan beide zijden met de glace ©

Bereiding:
Kwast de spareribs aan beide zijden in met de glace en grill de spareribs op de barbecue (gebruik bij een gasbarbecue een hoge stand) ca. 10 minuten aan elke zijde. Draai daarbij de spareribs regelmatig om en kwast ze telkens in met de glace. Kwast elke zijde 3 maal in.
Serveren:
Snijd de ribbetjes los en serveer ze met een salade en bijvoorbeeld een gepofte aardappel.

Rub meets glace! ©

Tips:
Afhankelijk van de grootte van de ribs en de eetlust van de tafelgasten, serveer je van 2 flinke ribs (minimaal 10 ribbetjes per ribstuk) gemakkelijk 4 personen. Spareribs van de goede slager bevatten doorgaans veel vlees en ook dat maakt natuurlijk verschil. Twijfel je over de benodigde hoeveelheid? Vraag de slager om advies!

Je kunt de spareribs ook in de oven voorgaren of de spareribs zonder voorgaren op de barbecue bereiden. In dit laatste geval is de grilltijd lang (2 á 3 uur).

Gebruik voor het kwasten van de spareribs een speciale kookkwast of een (nieuwe) verfkwast. Let bij regelmatig gebruik van kwasten op zorgvuldige reiniging en voorkom kruisbesmetting.

Let ook bij gebruik van de barbecue op eventuele kruisbesmetting. Bereid je op de barbecue ook allergeenrijke recepten? Gebruik dan altijd speciale bakjes om in te grillen of gebruik een aparte barbecue, een grillpan of natuurlijk gewoon de grillfunctie in de oven.

De weersvoorspellingen zijn vanaf medio volgende week weer perfect! Prima weertje dus om deze ribs te grillen. Maar als de regen zo stopt, lukt dat vandaag ook prima hoor. Ik haalde bij Slagerij van den Burg in Geldermalsen reeds de bekroonde spareribs (zij werden eerder deze week 5e van Nederland) en ben helemaal klaar voor een middagje buiten koken. Ik hoop van harte dat jij dat na het lezen van dit blog, ook bent!

Geniet!

Liefs,
X Larisse


*** Rick's Sweet Roast ontving ik in de Foodybox zomer 2015 (een box vol promotie artikelen voor food bloggers). Het plaatsen van dit recept is mijn eigen keuze en dit blog bevat mijn eigen mening. Op deze tekst, receptuur en beelden berust auteursrecht. Wil je naar een recept, tip, tekst of beeld verwijzen, neem dan even contact met mij op!***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten