vrijdag 17 juli 2015

De ultieme super saucijs (voor onverwacht bezoek of lui lekker zomerdagen)

Zwoele zomer ©
Het weer is zwoel, de dagen zijn lui en lang, de agenda leeg en ongedwongen. Heerlijk zo'n vrije zomer. Lekker slenteren, terrasjes pikken, op blote voeten in de tuin. Niks moet, alles mag. Heerlijk toch? Op één of andere manier wordt het leven gelijk een stuk spontaner. Iedereen is blij, mensen groeten elkaar op straat en vrienden waaien spontaan even aan. Het 'van hot naar her racen' volgens strakke schema's en afspraakjes plannen over een maand of 2, lijkt even heel ver weg. Je komt elkaar tegen, drinkt samen koffie op de markt of loopt zo even bij elkaar aan. Het Zuid-Europeaanse weertype heeft heerlijke gevolgen voor de manier van leven!

Op warme dagen als vandaag, heb je geen zin om uren in de keuken te staan. Voor wie de onverwachte gast toch iets lekkers wil voorschotelen, verzon ik het ultieme super saucijzenbroodje. Niet über gezond, maar wie doorgaans gezond en gevarieerd eet, mag best eens zondigen. Maak hem ook eens, ik weet zeker dat jij je vingers er bij af likt!Recept: ultieme super saucijs (voor onverwacht bezoek of lui lekker zomerdagen)


Ingrediënten:
75-100 gram tomatenpuree
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel honing
1 eetlepel sherry
1 eetlepel appelciderazijn (of gewoon natuurazijn)
1 rol bladerdeeg (evt. plakjes bladerdeeg uitrollen tot een grote lap, zie uitleg bij het recept voor quiche) *
2 verse braadworsten (totaal ca. 200 gram)
1 eetlepel melk of water om het deeg mee te bestrijken
* allergeenvrije tips 
AH bladerdeeg (rol of diepvries) bevat alleen tarwe
Schär bladerdeeg (o.a. via AH te bestellen) is gluten-, tarwe- en lactosevrijJe maakt bladerdeeg ook gemakkelijk zelf met mijn recept uit mijn eerste kookboek 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' (gebruik voor glutenvrij bladerdeeg glutenvrij meel of glutenvrij bakmix):
Bladerdeeg uit:
Lekker eten met voedselovergevoeligheid
© Larisse
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 185 ° onder/bovenwarmte of 175 ° hetelucht.
Meng de tomatenpuree met de bruine basterdsuiker, de honing, de sherry en de azijn.
Rol het bladerdeeg uit tot een lap (of rol plakjes bladerdeeg uit tot een lap).
Bestrijk het bladerdeeg met het tomatenpuree mengsel maar laat alle randen (ruim!) vrij.
Snijd het velletje van de braadworsten over de lengte open en verwijder het velletje zodat je alleen de vleesvulling over hebt. Verdeel de plak bladerdeeg over de lengte nu in gedachten in twee helften en leg de worsten aan de bovenzijde van één helft over de lengte van de rol, als één lange worst. Druk de worsten een beetje plat.
Sla nu de andere helft van het bladerdeeg over de worsten dubbel. Eventueel kun je randen nog dubbelvouwen. Druk de randen met een vork goed dicht.

Leuk recept met rest deeg! ©

Tip:
Heb je erg veel deeg? Snijd dan een overtollige rand af. ik geef je in een volgend blog een leuk recept met het rest deeg!

Bestrijk het deeg met een kwastje met wat melk of water voor een mooie goudbruine kleur na het bakken.Leg de super saucijs nu op bakpapier op een bakplaat in de voorverwarmde oven en bak deze ongeveer 30 minuten of tot het mooi goudbruin gebakken is. 
Haal de saucijs uit de oven en laat deze eventjes rusten voor je hem met een scherp mes in stukjes snijdt.

Bladerdeeg DIY tip! © Larisse


Geen bewaartip, want ik weet het zeker: deze ultieme super saucijs gaat hélemaal op! 

Tip: deel dit blog met vrienden bij wie je van de week spontaan wilt aanwaaien! ;-)

Geniet!

Culinaire groet,
x Larisse


*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten