maandag 11 augustus 2014

Taart waardig



Taart eten we op de geijkte momenten: verjaardagen, bruiloften en andere feestjes en partijtjes. Als de koning jarig is bijvoorbeeld, al kleurt ons gebak dan wel oranje. Toch is smullen van taart niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor wie leeft met een voedselovergevoeligheid kan de zoektocht naar een veilig stukje taart best een hele expeditie zijn. Toen onze kleine vent zijn eerste verjaardag zou vieren, was de taart een dilemma. Andere ouders en zelfs diëtisten adviseerden een stapel allergeenvrije boterhammen met een kaarsje erin. Dat ging er bij mij niet in! Vanaf dat moment zette ik mij in om -naast vele andere recepten- recepten voor overheerlijke taarten te ontwikkelen. Taarten waar iedereen van mee smult maar die toevallig wel vrij zijn van veel. En daar proef je niks van.

Met de 'Hemel op Aarde' taart die ik voor de eerste verjaardag zónder ons allerliefste ventje maakte, behaalde ik de Kerst Libelle. Één van de meest recente cupcake recepten die ik ontwikkelde (straks voor in mijn nieuwe kookboek) is momenteel favoriet bij chefs. Misschien ook wel omdat je met hetzelfde beslag briljant lekkere pannenkoekjes bakt ;-) Hoe dan ook, het gaat er niet om dat kinderen (en volwassenen) zich tegoed moeten doen aan zoetigheden, maar taart is meer dan zoetgoed. Taart is een beleving en één die ik niemand wil onthouden.

Los van al die vaste taartmomenten, moet je zo af en toe een moment gewoon taartwaardig maken. De eerste herfststorm bijvoorbeeld. Zaterdag was ik al vroeg wakker omdat weer en wind rond het huis joeg. Een perfect taartmoment! Ik bakte bovengenoemde cupcakes maar ook heerlijke gebakjes en nam ze mee naar de studio. Smullen all over the place en het is echt heel eenvoudig te maken!

Heerlijke gebakjes ©Larisse
Ingrediënten (voor 10 heerlijke gebakjes):
10 plakjes bladerdeeg (diepvries of huisgemaakt*)
water om te bevochtigen
2 eetlepels rietsuiker
250 gram (zacht) fruit naar keuze
Optioneel: verse munt en eetbare bloemetjes
Extra nodig: ongekookte rijst, vershoudfolie om blind te bakken

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
500 ml volle melk
1 vanillestokje van goede kwaliteit
100 gram suiker
2 eidooiers
45 gram maïzena, bloem of eventueel custardpoeder
Snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven bijtijds voor op 180° stand hetelucht.
Steek zo groot mogelijke cirkels uit de bladerdeeg plakjes en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Maak bolletjes rijst in vershoudfolie om blind mee te bakken.
Leg de bolletjes rijst met voldoende afstand op een met bladerdeeg beklede bakplaat en leg dan elke bladerdeeg cirkel over een bolletje rijst zodat bij het bakken kuipjes ontstaan.
Bevochtig het bladerdeeg licht met water en bestrooi het met de rietsuiker.
Plaats de bakplaat in de oven en bak de bladerdeeg gebaksschelpen in ca. 25 minuten goudbruin en krokant.

Bereid ondertussen de banketbakkersroom:
Breng 500 ml melk met een opengesneden vanillestokje en 50 gram suiker aan de kook.
Meng ondertussen in een aparte kom de eidooiers met de resterende 50 gram suiker en de maïzena (of bloem, of custardpoeder) en een snufje zout en klop het met de garde tot een egaal mengsel.
Verwijder, als de melk gekookt heeft, het vanillestokje. 
Giet twee eetlepels van het hete melkmengsel bij het eimengsel en klop even goed door.  Giet dan het eimengsel in de pan bij de warme melk en roer het met de garde op matig vuur goed door tot de banketbakkersroom mooi bindt. Blijf roeren, terwijl je de pan van het vuur haalt en voorkom zo klontjes.
Giet de hete room in een spuitzak en laat het in de koelkast even opstijven.

Vul de schelpen met de banketbakkersroom en garneer met vers fruit, munt en eetbare bloemen.

De ingrediënten voor dit gebakje gaf ik mijn moeder cadeau en kijk, deze maakte zij;

 Mooi gebakje door mams ©Larisse
 
De schelpen blijven luchtdicht verpakt nog enkele dagen krokant. De banketbakkersroom is in de koelkast enkele dagen houdbaar.

Pimpen:
Smelt chocolade au bain Marie en bekleed de bodem van de schelpen na het bakken met de gesmolten chocolade.

Snel & simpel:
In de winkel vind je goede kwaliteit kant en klaar gebaksschelpen of bakjes.
Kant en klaar banketbakkersroom kopen? Haal het dan bij een erkende bakker. Het is echter super simpel om zelf te maken, 5 minuutjes werk en zó de moeite waard!

Voedselovergevoeligheid:
In mijn eerste kookboek 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' vind je een recept voor allergeenvrij bladerdeeg. Gebruik glutenvrij meel (met eventueel een paar druppeltjes azijn) voor een glutenvrije bereiding. Het kookboek krijg je gratis als je lid wordt van de Stichting Voedselallergie!

Liever geen banketbakkersroom? Vul de schelpen met alleen fruit, of maak een gelei van vruchtensap met gelatine of agar agar. Verse appelmoes is ook een aanrader!

Geniet!!

Culinaire groet,

Larisse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten