woensdag 20 augustus 2014

Kippensoep momentjeJe kent het wel, zo’n dag waarop je het liefst wegkruipt op de bank, je verstopt onder een deken en de wereld even laat voor wie zij is. Gewoon omdat het niet je dag is, je weer niet is of omdat je even de boel de boel wilt laten. Iedereen heeft wel eens zo’n dag. Ik heb wel eens zo’n dag. En zo’n dag vraagt om soep. Hartverwarmende kippensoep. Lekker-op-de-bank-kruip-kippensoep.

Soup by Larisse ©


Gelukkig heb ik voor dat soort momenten altijd een voorraad kippenbouillon in de vriezer staan. Huisgemaakt. Uiteraard. Dat is echt super simpel. Gewoon een soepkippetje in de pan – een paar poten volstaat ook-, lekker wat groenten en kruidjes erbij, beetje zout, vleugje citrus. En koken maar! Echt. Een kind kan de was doen. Van zo’n bouillon maak ik dus pannen vol en een gedeelte daarvan gaat steevast de vriezer in voor een nader te bepalen kippensoep momentje. Want op zo’n jij-ziet-mij-lekker-niet moment, heb je natuurlijk ook geen zin om naar de poelier of slager te gaan voor een verse soepkip. En daar zijn liters diepgevroren bouillon een uitkomst voor.

Verse groenten heb ik overigens altijd wel in huis (jij toch ook?) of tuin en daar kun je bovendien eindeloos mee variëren. Niets heerlijkers dan zo’n soep die in de basis hetzelfde blijft maar waar je stiekem toch telkens een nieuwe variatie op maakt. Puur door steeds weer andere groenten toe te voegen. Zo gemakkelijk kan heerlijk zijn! Overigens kun je de soep naar wens ook wat meer ‘body’ geven door het toevoegen van bijvoorbeeld rijst, pasta (al dan niet glutenvrij), bulghur of quinoa, of linzen. Zo maak je van een kommetje troostsoep gemakkelijk een maaltijdsoep. Kun je lekker nog langer schuilen.

Kippensoep momentje in wording ©

Ingrediënten (voor een pan vol, minimaal 4 kippensoep momenten of 4 personen):
1 sjalotje, gepeld
2 tenen knoflook, gepeld
2 cm verse gemberwortel, geschild
1 cm goela djawa
½ theelepel djahé (gemalen gemberwortel)
½ theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
3 eetlepels olijfolie (of andere plantaardige olie)
2 liter kippenbouillon (heet)
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
sap van 1 limoen
minimaal 500 gram groenten, bijvoorbeeld: bleekselderij, bloemkool, prei, champignons, wortelen, pastinaak, taugé, zo nodig klein gesneden
2 eieren, geklutst

Bereiding:
Maal het sjalotje met de knoflook, de gemberwortel en de goela djawa tot een pasta in de vijzel.
Voeg vervolgens de djahé en ketoembar toe.
Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg daar de zojuist gemaakte pasta aan toe. Roer het even goed door en laat het enkele minuten bakken maar niet aanbranden.
Voeg vervolgens de hete bouillon toe met de sereh en de limoensap en breng het geheel aan de kook.
Voeg dan zoveel groenten toe als je wilt en laat het nog even zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Voeg groenten als taugé pas vlak voor serveren toe.
Haal tot slot de pan van het vuur en draai er met een pollepel snel rondjes in zodat als het ware een draaikolkje ontstaat. Giet dan het geklutste ei in de soep en roer het nog even goed door totdat het gestold is.
Serveer heet voor directe hartverwarming ;-)

Tips:
Voeg eventuele rijst, pasta, bulghur, quinoa of linzen toe als de bouillon net kookt, ruim voor je de groenten toevoegt.

Voedselovergevoeligheid?
Wanneer je zelf bouillon en soep maakt, heb je ook zelf in de hand wat je wel of niet toevoegt. Pas de ingrediënten dus gewoon aan. Laat ingrediënten weg, voeg ingrediënten toe, maak er de soep van waar jij blij van wordt!

Geniet!

Culinaire groet,
Larisse

2 opmerkingen: