zondag 24 augustus 2014

Culinaire schatten op de Landgoedfair – deel 2: varkens met een missie

 Vairwende varkens met een missie. Hoe mooi! ©

Een jaarlijks terugkerend event waar je mij altijd weer kunt vinden, is de Landgoedfair op Landgoed Mariënwaerdt. Heerlijk vind ik het, om te struinen langs uitnodigende stands en culinaire schatten te ontdekken. Dit jaar warm aangekleed en met mijn laarzen aan, maar ook de twintigste editie van de fair wist mij op culinair gebied weer prettig te verrassen. In de Radio Culinair uitzending van 23 augustus, deelde ik mijn culinaire tips met luisteraars en in mijn column vind je deze week telkens een nieuw culinair verhaal met bijbehorend product. In dit tweede deel alles over varkens met een missie  en vlees dat buitengewoon OK is.

Échte Vairwennerij, dat is Vair ©

Mooi roze
Ik weet niet wat precies mijn aandacht trekt. Is ’t het knalroze overall dat in de knusse rijdende keuken hangt, het enthousiast stralende boeren echtpaar in het keukentje of de gezellige statafels met groepjes dames die overduidelijk genieten van iets dat meer dan OK smaakt? Het hele tafereel prikkelt op prettige wijze mijn netvlies maar het is de knalroze brochure met de tekst ‘Varkens met een missie’ die echt mijn aandacht vraagt. Dat klinkt interessant! Ik pak een brochure, blader hem door en ben er enigszins in verdiept als achter mij een meneer op leeftijd naar een dame, zijn echtgenote zo blijkt later, roept: “Waar was je nou? Je zou even een toilet zoeken zei je, maar ik wacht al een kwartier en nu sta je hier!” “Och schat”, is het antwoord, “kom hier, dit moet je gewoon proeven!” Vrouwlief geniet van prachtige plakjes ham en métworst en staat verrukt te genieten van al het heerlijks. “Och, waarom verkopen ze deze burgers nu niet op het Landgoed?” verzucht ze. Mijn aandacht is nu echt getrokken en ik raak in gesprek met het echtpaar gehuld in roze. Want varkensvlees met een mooi verhaal, ja, daar kan ik echt héél blij van worden.

De métworst en ham van Vair smaken werelds! ©


Verwende varkens
Het Vair varkenshuis is te vinden in Erp, in het mooie Brabantse land net even voorbij Veghel. Vair staat voor fair, met de v van varken; voor vlees van verwende varkens. Gezonde, vrolijke, speelse varkens die een varkensleven leiden zoals de natuur het bedoeld heeft. Een (h)eerlijk leven dus! Het roze echtpaar, ofwel Marijke en Michiel Nooijen, zijn varkenshouders. Zij vertellen hun verhaal vol passie en liefde en het is mij snel duidelijk waarom hun varkens een beetje verwend, maar vooral ook heel gelukkig zijn. Dit alles komt door de 10 geboden van Vair. 10 hele belangrijke geboden voor heel veel hele gezonde en blije varkens. Geen antibiotica bijvoorbeeld, maar wel heel veel frisse lucht, een goede hygiëne en zelfs een varkenstoilet. Je leest er alles over op de website van het Vair Varkenshuis. Je kunt er overigens ook prima #irl een kijkje gaan nemen en op vrijdag of zaterdag (andere tijden op afspraak) een rondleiding krijgen, vlees advies vragen of natuurlijk vlees kopen.
Vair ook via www.okvlees.nl 


Dat roept overigens wel gelijk een vraag bij mij op, want moet ik dan voor elk Vair stukje vlees de auto in naar Erp? “Nee hoor,” stelt Michiel mij gelijk gerust, “Vair varkensvlees is sinds een week ook te koop via OK Vlees.” Geweldig! OK Vlees – het woord zegt het eigenlijk al-  is een fantastisch initiatief van Peter Kolster Hij maakt het voor iedereen in Nederland mogelijk om kwalitatief uitstekend vlees dat een goed leven geleid heeft tegen een eerlijke prijs te kopen. Waar in Nederland je ook woont! Je bestelt het vlees via internet en krijgt het diepgevroren thuis bezorgd. Gemakkelijker kan bijna niet, transparanter overigens ook niet, want via de website kun je precies lezen waar het vlees vandaan komt en hoe het geleefd heeft. Wat een vairwennerij! En wat een goede match, Vair en OK! Ik vind het overigens ook wel een prachtige kandidaat voor Slowfood Nederland, maar daarover meer in een later blog.


Marijke Nooijen over de appelgooi app ©


Appels
Verwende varkens, zo leer ik, zijn dol op het beste dat de natuur te bieden heeft. En weet je waar ze echt heel blij van worden? Een heerlijke sappige Hollandse appel! En jij kunt daar voor zorgen! Vair heeft namelijk iets heel leuks: de Vair appelgooi-app. Via de app kun je dagelijks tussen 12.00 – 21.00 uur een appel gooien naar de varkens en via de webcam kun je de varkens zien genieten. Super leuk natuurlijk en ook een prachtig initiatief om de Nederlandse appeltelers te helpen. Wil je eerst even zien hoe het in zijn werk gaat? Kijk dan op You Tube naar het appelgooi filmpje.

Michiel bakt een vairrukkelijke burger! ©


De appel vormt een rode draad in het Vair verhaal, dat veel verder gaat dan het appelgooi spel. Zo krijgen de varkens niet alleen heerlijke appels te snoepen, maar wordt het luxere vlees ook nog eens eerst gerookt op appelhout. Dat zorgt voor een extra bijzondere smaak in vlees dat vanwege het goede leven dat de varkens leiden, toch al geweldig smaakt. Ik bof, want terwijl de herfst zijn best doet en de fair inmiddels echt niet meer zo zomers aandoet, bakt Michiel een fantastische burger voor mij. Marijke serveert het op een simpel maar heerlijk broodje met een prachtige appelchutney en het verhaal is rond. Van de appels als snack voor verwende varkens, via het roken op appelhout naar een prachtige burger met appelchutney. Dit is meer dan OK, dit is genieten! De wind voel ik niet meer en ik vergeet de regen en ik ben even volmaakt tevreden en voel mij stiekem eigenlijk best wel een verwend varkentje.

Vair burger met appelchutney. Het verhaal is af! ©


Achter mij vraagt de meneer van even tevoren aan zijn vrouw of ze genoeg geproefd heeft en toch zeker wel én de ham én de metworst én het burgerpakket met de appelchutney gekocht heeft en of ze nu misschien op huis aan kunnen gaan met hun lekkernijen. Maar mevrouw moet eerst nog even naar het toilet. Daar was ze nog niet geweest, omdat de Vair stand toch heel wat gemakkelijker te vinden was en vooral heel wat meer verwennerij bood. En eigenlijk wil ze nog helemaal niet weg. Ik snap het. Dit smaakt zó naar meer! Met Michiel en Marijke spreek ik af beslist een keer een kijkje op de boerderij te komen nemen. En wat ik ook ga doen, is een Vairrukkelijke workshop volgen. Een workshop waarin je een Vair varken ambachtelijk leert uitsnijden en verwerken tot heerlijke vleesdelen, die je overigens aan het einde van de workshop ook nog mee naar huis krijgt. Dat wil ik natuurlijk niet missen! Ook geprikkeld? Meld je aan voor de workshop en wie weet komen wij elkaar tegen in Erp! Gaan we samen ontdekken en smaakvol genieten. Ik kan niet wachten! Jij?

Vair vlees pakket ©

Culinaire groet,
Larisse

© Larisse

*** Op 14 september 2014 organiseert het Vair Varkenshuis een open dag!***

2 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verhaal.
  Nu ken ik (toevallig) het VAIR verhaal, maar door de wijze waarop jij het omschrijft proef ik de smaak van het VAIR vlees in m'n mond.
  Niet lezen rond etenstijd, want dan valt ieder stukje (lekker) vlees in de pan alleen maar tegen :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie! Het VAIR vlees is inderdaad niet te evenaren qua smaak ;-) Leuk dat je het gelijk weer proeft, als ik er over schrijf!

   Geniet!

   Culinaire groet,
   Larisse

   Verwijderen