maandag 15 september 2014

Op het scherp(st) van de snede


  

Perfect gesneden groenten ©
Ronduit leuk aan mijn vak is dat de mooiste, nieuwste en handigste producten veelal versneld hun weg vinden naar mijn keuken. Zo proefde ik al eens de mooiste zeekraal ever, de kleurrijkste aardappelen al maanden voor de allereerste oogst en kruiden vrij van 24 allergenen, zelfs jaren voor zij in de (web)winkel verkrijgbaar waren. Gaaf vind ik dat! De Culiperslunch is een uitgelezen moment om bijzondere producten te verkennen en ontdekken. Een jaarlijks terugkerend persmoment waarop producenten en leveranciers hun nieuwe producten of producten waar zij trots op zijn, kunnen voorstellen aan culinair journalisten, food bloggers, stylisten en al wat meer. Een verrukkelijk moment dat ik na eenmaal beleefd te hebben, nooit meer wil missen.

Als foodie in hart en ziel, ben ik naast food producten ook altijd geïnteresseerd in handige tools voor in de keuken. Eén van de dingen waar ik een enorme hekel aan heb (en ik ben beslist niet de enige kok) is een bot mes! Daar valt gewoonweg niet mee te werken. Nu moet ik ook eerlijk bekennen dat ik niet uitblink in het slijpen van mijn messen. Oké, ik heb het wel geleerd, maar het is gewoon niet echt mijn ding. Ik ben goed in heel veel andere dingen, zullen we maar zeggen. Voor het slijpen van mijn vleesmessen kijk ik dus zo af en toe mijn slager eens lief aan, wat resulteert in vlijmscherpe vleesmessen die door een kalfsborst glijden alsof het boter is en heerlijke potjes jam of vergelijkbaar huisgemaakt lekkers voor hem. Dat slijpen hoeft immers niet voor niets. Voor het koksmes en ander snijwerk kan ik overigens niet bij hem terecht en dat betekent in de praktijk dat ik uiteindelijk mijn gehavende messen vroegtijdig inruil. Zonde.

Fissler Bionic ©


In de meest recente editie van de Culiperslunch maakte ik kennis met misschien wel het ‘mes der messen’.  Een prachtig mes dat niet alleen prettig in de hand ligt, maar wat bovendien nooit geslepen hoeft te worden! De FisslerBionic is een exclusief en handgemaakt mes dat altijd scherp blijft. Gemaakt van zogenaamd chroom-molybdeen-vanadium staal en volgens hetzelfde principe als wat er ook bij bevers voor zorgt dat hun tanden eeuwig scherp blijven. De coating is bovendien gemaakt van een ingrediënt dat bijna net zo hard is als diamant, het hardste materiaal in de wereld. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat. Je begrijpt het al, dit mes moest ik gewoon aan nadere inspectie onderwerpen!

Nu is het wellicht wel handig om te melden dat ik mij bij tijd en wijle wel eens in de vingers snijd. Vanaf het moment dat het mes dan ook in huis was, riep manlief bezorgd ‘doe je voorzichtig’ en ‘probeer het nu niet na zo’n lange dag’. Daar waar een mes scherp blijft, kun je nu eenmaal ook verwachten dat het vlijmscherp op de snede is. Enige waakzaamheid bij het snijden, is dan ook geen overbodige luxe. En zo wachtte het mes enige tijd geduldig en veilig weg geborgen in de doos, tot een moment zich voordeed waarop ik eens heel veel snijwerk te verrichten had, voor een lazy Sunday stoofpot. Excellente snij test voor het mes.

Ui links met oud mes, rechts met Bionic gesneden ©

Het mes ligt buitengewoon prettig in de hand, wat maakt dat je niet alleen gemakkelijk, maar zeker ook veilig snijdt. Ik sneed mij er zeker niet mee in de vingers. Al moet je natuurlijk wel altijd alert blijven bij het hanteren van scherp keukengerei. Moeiteloos snijdt het mes door tal van groenten van verschillende structuur. Het is niet alleen heel prettig om zo gemakkelijk te snijden, wat echt opvalt is dat hetgene wat je snijdt ook een prachtig snijvlak heeft. Is je wel eens opgevallen hoe mooi een doorgesneden prei eruit ziet? Of een wortel? Wow! Ik heb echt de tijd genomen om alle snijvlakken aan een grondige inspectie te onderwerpen en ik kan stellen dat het mooie snijwerk van het Fissler Bionic mes ook de presentatie van een gerecht ten goede komt. Persoonlijk vind ik dat heel belangrijk. Een gerecht moet geweldig smaken en goed te bereiden zijn, maar het oog wil ook wat! Ook dit doet het mes op het scherp van de snede.  Het mes snijdt overigens ook moeiteloos door vlees, gevogelte en vis.

Perfect gesneden oerpeen, lust voor het oog! ©

Aan kwaliteit hangt een prijskaartje en het FisslerBionic mes vraagt wel enige investering. Voor €399 ben je verzekerd van een eeuwig scherp blijvend, multifunctioneel mes. Het lijkt een behoorlijk bedrag, maar dat is met name omdat het een investering ineens betreft. Tel de prijzen van de verschillende messen die je door de jaren heen koopt eens bij elkaar op, en dit bedrag is zo gek nog niet. Het mes is verkrijgbaar in twee variaties: een koksmes (20 cm) en een Japans Santoku mes (18 cm), een mes dat voor verschillende snijtechnieken gebruikt kan worden. Voor wie meer wil weten, is er op YouTube een mooie demo beschikbaar. Meer weten over snijtechnieken? Neem dan eens een kijkje op een handige site die ik tegenkwam: ‘leren snijden als een chef-kok’.

Geniet, maar snij voorzichtig!

Culinaire groet,

Larisse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten