dinsdag 25 oktober 2016

Creatief met boerenkool (met receptideeën)

Boerenkool na een nachtje vorst

Super food in Amerika maar dagelijkse kost in ons kikkerlandje: boerenkool. We zijn het er allemaal over eens dat het beter smaakt na een nachtje vorst en we maken er het meest stamppot van. Maar nu het vooral hip is om boerenkool te eten, maken we boerenkool slowjuice en zelfs boerenkool chips (besprenkel verse boerenkool bladeren met een ietsiepietsie olijfolie en bestrooi met wat grof gemalen zeezout en/of specerijen naar smaak. Rooster ze in de voorverwarmde oven op 160-180°C in 5 á 10 minuten krokant).

Ik ben dol op boerenkool. Boerenkool stamppot - die ik overigens bij voorkeur in de pressure cooker maak - met worst staat heerlijk voor vanavond op het vuur, maar ik doe nog veel meer met boerenkool. Zo maakte ik onlangs al eens een boerenkool met worst pie, waar je overigens voor een feestje ook een hele leuke mini variant van kan maken:

Boerenkool met worst mini pie
Boerenkool is eigenlijk eindeloos veelzijdig. Je maakt er bijvoorbeeld ook heerlijke humus mee of guacamole, kunt het roerbakken en toevoegen aan een winterse minestrone of je maakt een verrukkelijke boerenkool soep (verwarm een paar eetlepels olijfolie en bak hierin knoflook en prei glazig. Voeg aardappel, winterpeen en knolselderij in blokjes gesneden toe en na een paar minuten de fijngehakte boerenkool. Roer het geheel goed door en voeg dan hete bouillon toe. Breng aan de kook en laat het in ca. 25 minuten gaar koken. Pureer de soep met een staafmixer. Serveer met zure room en pompoenpitten). Echt heel lekker is ook mijn recept voor boerenkool ovenschotel met yoghurt en ei:

Roerbak vers gehakte boerenkool heel kort (echt maar 1 á 2 minuten) in de wok met een lepeltje olijfolie en leg de boerenkool in een ovenschaal. Je kunt het overigens met van alles combineren dus eet jij je boerenkool toch graag met worst, bedek de bodem van de schaal dan gerust eerst met plakjes rookworst. Liever vega? Feta combineert ook leuk!
Klop nu een paar eieren met de garde en voeg peper, zout en kruiden naar smaak toe. Meng er vervolgens Griekse yoghurt door en schep het ei-yoghurtmengsel over de boerenkool zodat het helemaal bedekt is. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven op 200°C en bak het in ca. 45 minuten gaar.

Nog niet uitgekookt met kool? In mijn kookprogramma 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' maakte ik een heerlijk recept voor boerenkool rolletjes, in de aflevering 'Flapjes allerlei' (vanaf 17 minuten). Kijk deze en alle andere afleveringen terug via mijn website. 

Geniet!

Culinaire groet,
Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even!  ***

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen