woensdag 30 maart 2016

WorstenbroodjesIk houd meer van hartig dan van zoet en zo af en toe kan ik een hartig snackje erg waarderen. Bij de lokale bakker haal ik wel eens een heerlijk worstenbroodje. Niet iets wat je elke week moet doen, maar zo af en toe echt een traktatie. Dat geldt natuurlijk voor heel veel dingen: alles met mate!

Het worstenbroodje is van Brabantse origine. Het is ooit ontstaan om vlees langer houdbaar te maken en werd met name genoten tijdens hoogtijdagen als Carnaval en Kerstmis. Tegenwoordig zijn ze gelukkig jaarrond verkrijgbaar. De culinaire cultuur van het Brabantse worstenbroodje staat sinds kort zelfs op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed!

Uit 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid'
Recept: Larisse
Beeld: Diederik Kratz
Alle reden om een recept 'uit de oude doos' te delen. Dit recept ontwikkelde ik voor mijn eerste kookboek 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' want zoals voor de meeste snacks geldt: huisgemaakt zijn ze het lekkerst ;-) Neemt natuurlijk niet weg dat je ze ook gewoon nog bij de bakker kunt halen. Die maakt de worstenbroodjes immers ook zelf. Bovendien is het ongelooflijk leuk om een smaakvergelijkend onderzoek te doen. Wie maakt het lekkerste worstenbroodje? Er worden jaarlijks hele wedstrijden voor georganiseerd...

En voor wie het graag zelf bakt:

Recept: Worstenbroodjes

Ingrediënten (voor ca. 10 stuks)
Voor de broodjes
10 gr bloemenhoning
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
200 - 250 ml handwarm water
335 gram patentbloem + extra voor bestuiven werkblad
ca 25 gram witte basterdsuiker
snufje zout

Voor de vulling
300 gram rundergehakt (of meer voor extra vulling)*
½ ui, gesnipperd
½ teen knoflook, gesnipperd
1 eetlepel verse peterselie, heel fijn gehakt
½ eetlepel gedroogde kruiden naar smaak, bijv. dille
peper
zout
*traditioneel wordt varkensgehakt gebruikt. Maak ze ook eens met lamsgehakt!

Ik bakte trouwens heel veel brood
zelf tijdens de fotoshoots voor
'Lekker eten met voedselovergevoeligheid'.
Bereiding broodjes:
Meng de honing met de gist en een deel van het water en roer tot de honing en gist zijn opgelost.
Meng de bloem met de witte basterdsuiker en het snufje zout.
Maak een kuiltje midden in het bloemmengsel en giet daar het honing/gistmengsel in.
Roer het gistmengsel met een paar vingers door het bloemmengsel en voeg dan de rest van het water toe.
Kneed het deeg totdat je een mooi, egaal en elastisch mengsel deeg hebt.
Laat het deeg, afgedekt onder een theedoek of huishoudfolie op een warme plaats gedurende 30-45 minuten rijzen totdat het ongeveer verdubbeld is in hoeveelheid.

Bereiding vulling:
Meng het gehakt met de ui, knoflook en genoemde kruiden.
Vorm 10 gelijke “worstjes” van het gehakt.

Vervolg bereiding broodjes:
Bestuif een werkblad met wat bloem en kneed het deeg hier goed op door. Zorg dat je de lucht uit het deeg slaat.
Vorm een lange rol van het deeg en snijd dit in 10 gelijke stukken.
Rol de stukken tot een balletje en druk het plat tot een ovale vorm. Druk er nu met de duim of zijkant van de handpalm een soort “gootje” in en leg daar een “worstje” van het gehakt in. Sluit het deeg goed rondom het gehakt en breng het voorzichtig in de vorm van een worstenbroodje (langwerpig). Zorg dat het deeg goed gesloten is rondom het vlees!
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze onder een theedoek gedurende ca. een half uur narijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C, stand onder/bovenwarmte speciaal, als je oven over deze stand beschikt. (Check het ovenboekje voor de juiste stand.)

Bak de broodjes in ca. 25 minuten gaar en laat ze goed afkoelen op een rooster.

De oplettende lezer heeft vast al gezien dat dit recept wel gluten (tarwe) bevat, maar vrij is van de overige 13 meest voorkomende allergenen.

Pas mijn recept rustig aan naar eigen smaak en wens! Zo is het bijvoorbeeld ook heerlijk om het deeg aan de binnenzijde te bestrijken met een (natuurlijk huisgemaakte) currysaus. Ik ben benieuwd naar jullie bakavonturen! Deel ze gerust.

Culinaire groet!
x Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten