maandag 11 januari 2016

Huisgemaakte erwtensoep (snert)

Erwtensoep uit Larisse's Kitchen ©


Manlief zou het elke dag wel kunnen eten: echte erwtensoep, eigenlijk nog liever snert. Dat is de dikke variant van erwtensoep en ontstaat vanzelf als je de verse soep een nachtje laat staan. Ik vind de soep dag één lekkerder, hij dag twee. Ik maak gelijk wel een grote pan vol. Dat is hetzelfde werk, eigenlijk een fijner resultaat dan wanneer je maar weinig maakt en ach, het vriest ook gemakkelijk in.

Zelf erwtensoep maken is niet moeilijk, maar kost wel tijd. Ik maak het als de winter zijn intrede maakt, dan krijg ik het gelijk lekker warm. Erwtensoep kent natuurlijk variaties, maar de basis is hetzelfde. Dit is hoe ik de soep maak. Volg de stap voor stap aanwijzingen en jij maakt óók zo'n heerlijke snert!

Ingrediënten:
spliterwten (veel recepten gaan uit van 250 gram, maar ik gooi het hele doosje erin: 500 gram dus)
varkensvlees: je kunt hier veel kanten op, maar kies in elk geval iets aan het bot. Krabbetjes bijvoorbeeld of een stuk poot. Hamschijven of speklappen gaat ook prima. En voor later in de bereiding natuurlijk rookworst! (Geen varkensvlees? Kies dan vlees naar wens of maak een vegetarische erwtensoep.)

groenten: ui, prei, knolselderij, winterpeen, aardappel en bladselderij (geen selderij? Voeg dan pastinaak toe!

en verder:
water
laurier
peper en zout naar smaak
heel veel geduld... ;-)

Handige tools bij het maken van de erwtensoep zijn een schuimspaan en een staafmixer.

Erwtensoep uit Larisse's Kitchen ©

En zo maak je de erwtensoep:
Doe de spliterwten in een zeef en overgiet ze met kokend water. Spoel ze gelijk na met koud water en doe ze in een hoge soeppan.
Voeg het varkensvlees in het geheel toe aan de spliterwten, samen met een gesnipperde ui, 2 blaadjes laurier, een flinke snuf zout en 4 liter water.
Zet de pan op het vuur en breng het aan de kook. Laat het samen zeker een uur koken, roer af en toe eens en schep regelmatig al het schuim af met de schuimspaan. De soep moet uiteindelijk weer helder worden. 

Snijd terwijl de soep kookt, de groenten in stukjes (natuurlijk eerst even schillen en schoonmaken waar nodig). 

Schep na minimaal een uur het vlees uit de soep en schraap al het vlees van de botten. Snijd dan al het vlees klein en voeg het weer toe aan de soep. Voeg ook de gesneden groenten toe (ook de bladselderij) en laat de soep nog een tijd koken. De erwten moeten echt stuk koken. Roer regelmatig en pas op dat de soep niet aanbrandt!

Wel ondertussen de rookworst(en) 20-25 minuten in heet maar niet kokend water (80 graden). Snijd ze vervolgens in plakjes.

Nu vind ik het lekker om de soep te pureren. Verwijder eerst het laurierblad en pureer de soep dan met de staafmixer. Houd je van brokken in je soep, pureer dan maar de helft. Zet het vuur onder de pan laag.

Voeg de plakjes worst toe en roer nu heel regelmatig. Let op dat de soep niet aanbrandt! Proef of de soep op smaak is en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Liever snert? Laat de soep dan afkoelen en een nachtje in de koelkast rusten. Direct eten:

Serveer de soep met roggebrood en katenspek!

Geniet! 

ps: wist je dat 2016 officieel is uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon? Dit recept past daar prima bij!

Culinaire groet,
Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***

1 opmerking:

  1. Een variatie op het recept erwtensoep. Neem witte bonen en laat die weken. Daarna een uur zachtjes koken ZONDER te roeren. Doe daarna het varkensvlees en een stuk ontbijtspek van 250 gr erbij. Weer een uur pruttelen. Vlees er uit en na klein snijden weer in de pan samen met de blokjes knolselderij. Inderdaad 500 gr gewassen spliterwten in pan en weer een uur zachtjes koken. NOOIT onder in de pan roeren. Het bladgroen van de selderieknol klein snijden en bijvoegen. De prei, groen en wit, klein snijden en eerst met heel weinig water in andere pan voorkoken. Het slinkt dan sterk. Bij de soep voegen samen met geraspte aardappel. In totaal is er dan een kooktijd van ruim 5 uur. De rookworst als stukjes pas kort voor het einde kookproces toevoegen. Bedenk wel dat er een grote pan voor alles nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen