woensdag 30 maart 2016

Worstenbroodjes



Ik houd meer van hartig dan van zoet en zo af en toe kan ik een hartig snackje erg waarderen. Bij de lokale bakker haal ik wel eens een heerlijk worstenbroodje. Niet iets wat je elke week moet doen, maar zo af en toe echt een traktatie. Dat geldt natuurlijk voor heel veel dingen: alles met mate!

Het worstenbroodje is van Brabantse origine. Het is ooit ontstaan om vlees langer houdbaar te maken en werd met name genoten tijdens hoogtijdagen als Carnaval en Kerstmis. Tegenwoordig zijn ze gelukkig jaarrond verkrijgbaar. De culinaire cultuur van het Brabantse worstenbroodje staat sinds kort zelfs op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed!

Uit 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid'
Recept: Larisse
Beeld: Diederik Kratz
Alle reden om een recept 'uit de oude doos' te delen. Dit recept ontwikkelde ik voor mijn eerste kookboek 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' want zoals voor de meeste snacks geldt: huisgemaakt zijn ze het lekkerst ;-) Neemt natuurlijk niet weg dat je ze ook gewoon nog bij de bakker kunt halen. Die maakt de worstenbroodjes immers ook zelf. Bovendien is het ongelooflijk leuk om een smaakvergelijkend onderzoek te doen. Wie maakt het lekkerste worstenbroodje? Er worden jaarlijks hele wedstrijden voor georganiseerd...

En voor wie het graag zelf bakt:

Recept: Worstenbroodjes

Ingrediënten (voor ca. 10 stuks)
Voor de broodjes
10 gr bloemenhoning
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
200 - 250 ml handwarm water
335 gram patentbloem + extra voor bestuiven werkblad
ca 25 gram witte basterdsuiker
snufje zout

Voor de vulling
300 gram rundergehakt (of meer voor extra vulling)*
½ ui, gesnipperd
½ teen knoflook, gesnipperd
1 eetlepel verse peterselie, heel fijn gehakt
½ eetlepel gedroogde kruiden naar smaak, bijv. dille
peper
zout
*traditioneel wordt varkensgehakt gebruikt. Maak ze ook eens met lamsgehakt!

Ik bakte trouwens heel veel brood
zelf tijdens de fotoshoots voor
'Lekker eten met voedselovergevoeligheid'.
Bereiding broodjes:
Meng de honing met de gist en een deel van het water en roer tot de honing en gist zijn opgelost.
Meng de bloem met de witte basterdsuiker en het snufje zout.
Maak een kuiltje midden in het bloemmengsel en giet daar het honing/gistmengsel in.
Roer het gistmengsel met een paar vingers door het bloemmengsel en voeg dan de rest van het water toe.
Kneed het deeg totdat je een mooi, egaal en elastisch mengsel deeg hebt.
Laat het deeg, afgedekt onder een theedoek of huishoudfolie op een warme plaats gedurende 30-45 minuten rijzen totdat het ongeveer verdubbeld is in hoeveelheid.

Bereiding vulling:
Meng het gehakt met de ui, knoflook en genoemde kruiden.
Vorm 10 gelijke “worstjes” van het gehakt.

Vervolg bereiding broodjes:
Bestuif een werkblad met wat bloem en kneed het deeg hier goed op door. Zorg dat je de lucht uit het deeg slaat.
Vorm een lange rol van het deeg en snijd dit in 10 gelijke stukken.
Rol de stukken tot een balletje en druk het plat tot een ovale vorm. Druk er nu met de duim of zijkant van de handpalm een soort “gootje” in en leg daar een “worstje” van het gehakt in. Sluit het deeg goed rondom het gehakt en breng het voorzichtig in de vorm van een worstenbroodje (langwerpig). Zorg dat het deeg goed gesloten is rondom het vlees!
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze onder een theedoek gedurende ca. een half uur narijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C, stand onder/bovenwarmte speciaal, als je oven over deze stand beschikt. (Check het ovenboekje voor de juiste stand.)

Bak de broodjes in ca. 25 minuten gaar en laat ze goed afkoelen op een rooster.

De oplettende lezer heeft vast al gezien dat dit recept wel gluten (tarwe) bevat, maar vrij is van de overige 13 meest voorkomende allergenen.

Pas mijn recept rustig aan naar eigen smaak en wens! Zo is het bijvoorbeeld ook heerlijk om het deeg aan de binnenzijde te bestrijken met een (natuurlijk huisgemaakte) currysaus. Ik ben benieuwd naar jullie bakavonturen! Deel ze gerust.

Culinaire groet!
x Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***

woensdag 23 maart 2016

Flammkuchen


Flammkuchen @ Larisse's Kitchen

De zon valt door het raam naar binnen, ik draai een heerlijke playlist en denk aan mijn vader. Aan hoe hij mij een jaar of 15 geleden vertelde dat hij zoiets heerlijks had ontdekt in Duitsland. "Een soort flinterdun pizzaatje", zo vertelt hij. "Met een heerlijke brosse en knapperige bodem en weinig beleg. Dat moest ik ook maar eens maken," zo stelt hij. Ik kwam er niet direct aan toe, 'life got in the way', zullen we maar zeggen. Maar inmiddels weet ik een huisgemaakte flammkuchen (want daar heb ik het over), minstens zo te waarderen als mijn vader. Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas, maar zo meteen gewoon uit jouw keuken, let maar op!

Het geheim schuilt hem natuurlijk in het huisgemaakte en dat is echt zó gemakkelijk dat iedereen dat kan. Echt. Ook jij! Jarenlang was de flammkuchen een graag geziene gast op de kaart van menig etablissement (ruim 15 jaar terug al in Duitsland) en tegenwoordig duikt hij zo hier en daar weer op. Overigens vaak niet echt hausgemacht maar meer huis-opgewarmd. Het deeg komt kant en klaar uit de vriezer of koeling, het sausje is ook niet helemaal een eigen maaksel en qua spek wordt niet altijd voor kwaliteit gekozen. En dat voor een flinke prijs. € 8 of zelfs € 10 is helemaal niet gek. Of nu ja, eigenlijk wel. Voor pakweg € 3,50 á € 4,- maak ik namelijk zeker 15 stuks. You do the math...*


Ingrediënten Flammkuchen deeg
voor zeker 16 stuks

7 gram droge gist (= 1 zakje)1 theelepel kristalsuiker300 ml handwarm water
600 gram patent tarwebloem *
snufje zout (1/4 theelepel)
6 eetlepels olijfolie

*In mijn kookboek 'Sterren van de hemel' vind je een fantastisch recept voor glutenvrij pizzadeeg dat uitermate geschikt is voor het maken van glutenvrije flammkuchen!

Bereiding:
Doe 7 gram gist met 1 theelepel suiker en een scheutje van het handwarm water in een grote kom en roer het even goed door. Wacht tot er een mooi gistpapje ontstaat dat in hoeveelheid verdubbelt.
Voeg dan de 600 grambloem en het zout toe, de rest van het water en 6 eetlepels olijfolie. Kneed het geheel met één hand rustig maar met enig tempo tot een mooi egaal en zacht deeg. Vorm er een bal van, dek de kom af en laat het op een warme en tochtvrije plaats een half uurtje rusten.


Ingrediënten voor de vulling:
2 rode uien
1 beker crème fraîche (200 ml)
maximaal een gelijke hoeveelheid aan dikke yoghurt (dit is oorspronkelijk trouwens sour cream, maar ik geef er graag een eigen twist aan)
peper (ik gebruik citroenpeper) en zout naar smaak
pimentón (= gerookt paprikapoeder, ik kies de zoete variant) of een specerij naar wens
ca. 250 gram gerookt spek.


Snijd terwijl het deeg rijst de uien in dunne ringen.
Meng 1 beker crème fraîche met maximaal dezelfde hoeveelheid aan yoghurt en breng het op smaak met peper, zout en specerijen naar wens.
Snijd het spek in dunne reepjes en bak het even uit in een koekenpan. Laat het uitlekken op keukenpapier.


Verwarm de oven bijtijds (ik doe dit echt een half uur van tevoren, zodat de oven snoei heet is) voor op 250°C.


Dunne Turkse deegstok ©

Kneed het deeg kort en snel nog één keer met één hand door. Verdeel het in bolletjes de grootte van een oliebol (snijd het met een mes). 
Rol elk bolletje deeg zo dun mogelijk uit. Ik gebruik een Turkse deegstok, dat gaat uitstekend.Leg het deeg op een bakplaat (gebruik géén bakpapier, de oven is te heet!).
Besmeer het deeg met een flinke eetlepel van het crème fraîche mengsel en strijk het met de bolle kant van de lepel uit.
Strooi wat uienringen en spekreepjes op de flammkuchen en plaats de bakplaat met flammkuchen in de oven.

Bak de flammkuchen in 8 á 10 minuten krokant en gaar.

Herhaal de stappen voor zoveel flammkuchen als je wilt bakken. 


Flammkuchen ©

Een paar tips:

* bak de flammkuchen niet helemaal gaar als je deze gebakken in wilt vriezen. Verpak de afgekoelde flammkuchen goed in vershoudfolie en vries deze zo snel mogelijk na bereiden in. De flammkuchen kun je maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer. Daarna wordt het te droog.

* deeg over? Vries deegbolletjes in. Verpak het deeg in bolletjes in een luchtdicht afsluitbaar bakje (bakjes van de afhaal Chinees zijn prima). Bewaar het deeg maximaal een maand in de vriezer.

Wist je trouwens dat deeg kneden super ontspannend is. Een heus antistress middeltje. Doen dus, als je even wilt ontspannen. Veel bakplezier en stuur mij gerust je foto's van jouw huisgemaakte flammkuchen! Oh en trouwens, de vulling is natuurlijk een suggestie. Er kan echt zó veel meer! Puntpaprika en geitenkaas; appel, ui en geitenkaas; aardappel en rozemarijn; zachte geitenkaas, honing en pijnboompitten; zal ik nog even doorgaan? 

Culinaire groet,
x Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***

*Ps: er zijn natuurlijk ook ondernemers die de Flammkuchen en al hun andere producten wel helemaal zelf maken. In alle gevallen bepaal jij natuurlijk zelf wat je voor een product over hebt ;-)