woensdag 20 januari 2016

In de bonen

Joke Boon
Dit is ze dan, mijn grote culinair vriendin Joke Boon! Dol op lekker eten, geweldige kokkin en bonen expert pur sang! (What's in a name?) Bonen in de breedste zin van het woord wel te verstaan, want er zijn heel wat soorten te vinden. En Joke vond ze allemaal. Of nu ja, een indrukwekkend aantal. Dat deed zij overigens niet alleen: Claudia Reina van de Smultuin hielp haar een handje mee. Zij zaaide (oh pardon, legde) de mooiste, lekkerste en kleurrijkste boonsoorten voor Joke. Met zo af en toe een bijna vergeten grauwe erwt erdoor, die meteen Joke's lievelingsboon werd.

Bonen in de tuin
En zo begon Joke aan haar bonenavontuur. Een jaar lang at zij elke dag iets met bonen. Dat lijkt een enorme uitdaging, maar bleek vooral vreselijk inspirerend. Joke hield al haar bonenavonturen keurig bij en schreef er wekelijks over. Een Boon die blogt over bonen, hoe kan het ook anders? Elk blog was een genot om te lezen en Joke bleek reuze creatief met haar bonen. Zo verzon zij chocolade mousse - met bonen; chutney - met bonen; truffels - met bonen en smoothie - met bonen. Niet telkens dezelfde bonen natuurlijk, juist telkens een andere boon. Die vond zij op haar talrijke culinaire expedities (zelfs op een culinair dagje uit met mij in de Betuwe!) en natuurlijk in de tuin van Claudia.

Joke op bonen expeditie in de
moestuin van Gasterij de Os & het Paard
in Deil ©


Natuurlijk verzon Joke ook heerlijke soepen, salades, curry's en al wat meer met bonen. Zij deelde leuke en handige weetjes, bracht de lezer wat bonenkennis bij en enthousiasmeerde ons heimelijk met haar bonenpassie. Zodat we net eens wat vaker een peulvrucht op tafel zetten. Omdat het zo goed voor ons is. En voor het milieu, de natuur, de portemonnaie. Ja, al dat. Maar vooral omdat het zo vreselijk lekker en oneindig veelzijdig is. Door Joke raakten we allemaal een beetje in de bonen.

En denk je nu: "ja potverdorie! Die avonturen had ik ook wel willen lezen!", dan heb ik goed nieuws voor je: Joke bundelde al haar bonen kennis, weetjes en ideetjes (nog veel meer dan in haar blog!) in een prachtig boek: Bonen! Boordevol heerlijke recepten voor een jaar rond bonen eten. En laat dit jaar nu ook officieel zijn uitgeroepen  tot het internationale bonenjaar! Wat een timing! Met 'Bonen!' kun je gelijk van start. Must have voor ieder, zelfs diegene die voor spek en bonen mee eet.

Cover van Bonen! door Joke Boon


Bonen! is een uitgave van uitgeverij Carrera en telt maar liefst 288 bladzijden. Het boek is verkrijgbaar in de (online) boekhandel en kost € 29,99.
ISBN 9789048829606


Culinaire groet,

x Larisse


*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! Bonen! kreeg ik cadeau van Joke. Over dit boek schrijven is mijn eigen keuze en vertelt geheel mijn eigen mening.***

maandag 11 januari 2016

Huisgemaakte erwtensoep (snert)

Erwtensoep uit Larisse's Kitchen ©


Manlief zou het elke dag wel kunnen eten: echte erwtensoep, eigenlijk nog liever snert. Dat is de dikke variant van erwtensoep en ontstaat vanzelf als je de verse soep een nachtje laat staan. Ik vind de soep dag één lekkerder, hij dag twee. Ik maak gelijk wel een grote pan vol. Dat is hetzelfde werk, eigenlijk een fijner resultaat dan wanneer je maar weinig maakt en ach, het vriest ook gemakkelijk in.

Zelf erwtensoep maken is niet moeilijk, maar kost wel tijd. Ik maak het als de winter zijn intrede maakt, dan krijg ik het gelijk lekker warm. Erwtensoep kent natuurlijk variaties, maar de basis is hetzelfde. Dit is hoe ik de soep maak. Volg de stap voor stap aanwijzingen en jij maakt óók zo'n heerlijke snert!

Ingrediënten:
spliterwten (veel recepten gaan uit van 250 gram, maar ik gooi het hele doosje erin: 500 gram dus)
varkensvlees: je kunt hier veel kanten op, maar kies in elk geval iets aan het bot. Krabbetjes bijvoorbeeld of een stuk poot. Hamschijven of speklappen gaat ook prima. En voor later in de bereiding natuurlijk rookworst! (Geen varkensvlees? Kies dan vlees naar wens of maak een vegetarische erwtensoep.)

groenten: ui, prei, knolselderij, winterpeen, aardappel en bladselderij (geen selderij? Voeg dan pastinaak toe!

en verder:
water
laurier
peper en zout naar smaak
heel veel geduld... ;-)

Handige tools bij het maken van de erwtensoep zijn een schuimspaan en een staafmixer.

Erwtensoep uit Larisse's Kitchen ©

En zo maak je de erwtensoep:
Doe de spliterwten in een zeef en overgiet ze met kokend water. Spoel ze gelijk na met koud water en doe ze in een hoge soeppan.
Voeg het varkensvlees in het geheel toe aan de spliterwten, samen met een gesnipperde ui, 2 blaadjes laurier, een flinke snuf zout en 4 liter water.
Zet de pan op het vuur en breng het aan de kook. Laat het samen zeker een uur koken, roer af en toe eens en schep regelmatig al het schuim af met de schuimspaan. De soep moet uiteindelijk weer helder worden. 

Snijd terwijl de soep kookt, de groenten in stukjes (natuurlijk eerst even schillen en schoonmaken waar nodig). 

Schep na minimaal een uur het vlees uit de soep en schraap al het vlees van de botten. Snijd dan al het vlees klein en voeg het weer toe aan de soep. Voeg ook de gesneden groenten toe (ook de bladselderij) en laat de soep nog een tijd koken. De erwten moeten echt stuk koken. Roer regelmatig en pas op dat de soep niet aanbrandt!

Wel ondertussen de rookworst(en) 20-25 minuten in heet maar niet kokend water (80 graden). Snijd ze vervolgens in plakjes.

Nu vind ik het lekker om de soep te pureren. Verwijder eerst het laurierblad en pureer de soep dan met de staafmixer. Houd je van brokken in je soep, pureer dan maar de helft. Zet het vuur onder de pan laag.

Voeg de plakjes worst toe en roer nu heel regelmatig. Let op dat de soep niet aanbrandt! Proef of de soep op smaak is en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Liever snert? Laat de soep dan afkoelen en een nachtje in de koelkast rusten. Direct eten:

Serveer de soep met roggebrood en katenspek!

Geniet! 

ps: wist je dat 2016 officieel is uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon? Dit recept past daar prima bij!

Culinaire groet,
Larisse

*** Super leuk als je van mijn blogs geniet! Maar vergeet niet: op alle teksten, recepten, culitips en beelden berust auteursrecht (soms ook van anderen) en is merkrechtbescherming Larisse® van toepassing! Wil je naar een recept, tip of beeld verwijzen, vraag het dan even! ***