woensdag 24 december 2014

Een heerlijk kerstmis deel 4 - no stress spectaculair dessert

Wat is een heerlijk kerstdiners zonder dessert? Dit dessert is een geweldige afsluiting van je diner. Op en top spektakel maar geen stress! Ik je stapsgewijs de basis uit, maar pas het gerust naar eigen smaak of wens aan. Overigens ook een briljant recept voor oudejaarsavond! Kom maar op met die sneeuw, ik heb er zin in!



STAP 1: het boodschappenlijstje

1 cake

2 eetlepels likeur of siroop

1 pot jam naar keuze

1 bak ijs (ik kies graag sorbetijs, dan 2 bakjes want die bakjes zijn vaak kleiner)

1 kleine bus poedersuiker 

keuze uit:

- chocolade (om te smelten)

- botercrème (boter of margarine, poedersuiker en evt smaakmaker als vanille, kaneel, citroen of cacao)

- merengue (eiwitten, poedersuiker)

- fondant of marsepein


Extra nodig: sterretjes (vuurwerk), vershoudfolie, ronde kom


Tip 1 van Larisse: gebruik een zelfgebakken cake volgens eigen recept of koop een kant en klaar cake van mooie kwaliteit. De keuze is aan jou!
Verrassende twist: gebruik suikerbrood!

Tip 2 van Larisse: liever geen likeur, dan is siroop ook prima! Gebruik een niet te zoete siroop, bijvoorbeeld vlierbloesem, of maak deze zelf. Heel gemakkelijk, bijvoorbeeld:
100 ml verse citroensap of sinaasappelsap met 50 gram suike aan de kook brengen en roeren tot de suiker is opgelost en een siroop ontstaat.

STAP 2: cake in de kom

Bedek de binnenzijde van een kom met vershoudfolie. 

Snijd de cake in plakken en bedek hier de binnenzijde van de kom mee. Leg de plakjes dakpansgewijs op elkaar tot de hele kom bedekt is. Druk de plakjes goed aan en besprenkel het voorzichtig met de likeur of siroop.

Dek tot slot ook de cake af met vershoudfolie en plaats de kom minimaal 6 uur maar liefst overnacht in de vriezer.


STAP 3: de cakevorm vullen


Haal de kom uit de vriezer en verwijder het vershoudfolie dat de cake bedekt.

Smeer met de bolle kant van een lepel de binnenzijde van de cake in met een dun laagje jam naar keuze.

Schep het ijs in bolletjes en vul de cakevorm hier mee.

Dek het ijs af met vershoudfolie en plaats de schaal terug in de vriezer.


Tip van Larisse: liever geen ijs, vul de cake dan met vruchten! Het is handig om dit ook even aan te vriezen. Gebruik gerust bevroren vruchten!


Stap 4: het versieren van de cakevorm


Bepaal nu waar je de cake straks, wanneer je deze uit de vorm haalt en omgekeerd neerzet, mee wilt decoreren. Maak je keuze uit:

- poedersuiker - de meest eenvoudige manier om decakebol te versieren 

- chocolade - smelt deze au bain Marie voor je de cake uit de vriezer haalt en giet het over de cake wanneer je deze uit de vorm hebt gehaald en hebt omgedraaid. Door de lage temperatuur van de cake zal de chocolade gelijk stollen. Bestrooi pure chocolade eventueel nog met poedersuiker of taartversiering.

- botercrème (men daarvoor boter of margarine met poedersuiker [verhouding 1:1 of 2:1) en eventueel een smaakmaker als vanille, kaneel, citroen of cacao). Zorg dat de botercrème op kamertemperatuur is wanneer je de cake ermee bestrijkt.

- merengue (klop kakel verse eiwitten stijf met poedersuiker [50-75 gram per eiwit], bedek de cake hiermee en zet het óf een paar minuten onder de grill óf brand het met een crème brulée brander)

- fondant of marsepein - bekleed de cake ermee zoals je een taart zou bekleden. Ik leg het uit in mijn kerstreportage in de Food kerstspecial.


Tip van Larisse:  gebruik voor kleine kinderen, ouderen, zwangere dames of voor wie wat onder de leden heeft, geen rauwe eieren!!


Stap 5: het serveren


Steek sterretjes (vuurwerk) in de gedecoreerde cakebol en steek deze aan. Serveer direct en verwacht heel wat 'oh's' en 'ah's'!


Geniet, ik wens je een hartverwarmende kerst! 



maandag 22 december 2014

Een lekker kerst cadeau

Tot de mooiste dingen die ik bezit, behoren de recepten uit verschillende generaties van mijn familie. Zeker niet alleen vanwege de culinaire waarde, maar veel meer nog vanwege de verhalen die er achter schuilen. Mijn oma leren kennen in tijden voordat ik haar had ontmoet, door de recepten en anekdotes te lezen die zij in agenda’s noteerde. Recepten die haar kracht gaven in tijden van oorlog en honger, zelfs al was het alleen maar door de gedachte aan eten wat niet binnen handbereik was. Recepten verzonnen door Daan*, toen hij 3, 4 jaar oud was. Eten waar hij blij van werd, ondanks dat veel eten een bedreiging kon zijn. Gerechten die in mijn vaders laatste dagen toch nog verschil konden maken. Al die recepten, ik koester ze als herinneringen. Het is mijn herkomst, mijn geschiedenis en ook mijn toekomst.
Nostalgie © Larisse

Onlangs ontving ik een recensie exemplaar van ‘Een lekkere Suster en andere heerlijkheden’. Een verrukkelijk boek, veel meer dan een kookboek. Een boek dat door de gerechten heen het verhaal vertelt van vijf generaties uit één familie. Een boek dat mij raakt en ontroert van de eerste tot de laatste bladzijde. Een ‘must have’ voor een ieder die geïnteresseerd is in een stukje culinaire geschiedenis in combinatie met bijzondere recepten. ‘Een lekkere Suster’ is een prachtig cadeau voor onder de kerstboom (of elk ander feestelijk moment).
Een lekkere Suster ©

Vroeger werden recepten van generatie op generatie aan elkaar doorgegeven. Vaak werden ze niet eens opgeschreven, maar onder gezamenlijk koken met elkaar gedeeld. Iedere generatie gaf aan een recept haar eigen twist en dat maakte dat recepten voort leven. Een enkeling nam wel de moeite om recepten te noteren en dat leverde soms een prachtig cultureel erfstuk voor het nageslacht. Zo kreeg Louise ToeWater-van der Muelen in 1774 een bijzonder huwelijkscadeau: een handgeschreven receptenboek, boordevol recepten die terugvoeren tot in de 17e eeuw en soms misschien zelfs wel eerder. Recepten in verschillende handschriften voor eten, drinken, huismiddeltjes bij ziekte en huishoudelijke zaken. Boordevol recepten en anekdotes van verschillende generaties.

In mijn eigen culinaire geschiedenis vind ik dat ook terug. Een recept van mijn oma, later overgegaan op mijn tante die er dan vervolgens weer haar bevindingen en adviezen bij noteerde: ‘gemaakt voor een etentje met die-en-die en het originele recept zus-en-zo aangepast en dat bevalt ons beter.’
Inleiding Een lekkere Suster ©
‘Een lekkere Suster’ vertelt de geschiedenis van het receptenboek dat Louise in 1774 cadeau kreeg. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat het zo lang binnen één familie is gebleven. Het vertelt een culinaire geschiedenis, maar licht ook een tipje van de sluier op betreffende de privé situatie in de verschillende generaties. Het boek was speciaal voor Louise gemaakt, al is helaas niet bekend door wie. De auteur van Een lekkere Suster, Marianka Spanjaard, is echt in de geschiedenis gedoken van deze familie en heeft veel informatie weten te achterhalen. Zij vertelt hier over in de hoofdstukken ‘Het receptenboek’ en ‘De bezitsters van het boek, eindigend met Thera Wijsenbeek-Olthuis, de laatste uit de familie die het boek in haar bezit had. In het voorwoord lezen we dat Thera een dierbare vriendin is van de auteur. Ooit hadden zij plannen om dit unieke kookboek samen uit te geven. Helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Thera overleed in 2010. Hoe mooi dat zij het boek naliet aan haar vriendin Marianka en dat deze de wens heeft vervuld en er een prachtig boekwerk van heeft gemaakt. Als geen ander begrijp ik dat, een boek schrijven geïnspireerd door een wens. Alleen al dat maakt dit boek een prachtig kerstgeschenk.

Na een introductie in tafelen, tafelmanieren en gewoonten zo lang geleden, volgt een selectie van receptuur uit het originele boek. Recepten voor bouillon, visgerechten, vlees, gevogelte, sauzen, eiergerechten, groenten en zelfs Oosters eten. En natuurlijk toetjes, koekjes en taart. (De nieuwjaarskoeken lijken mij heel leuk voor Oud & Nieuw uitzending van Radio Culinair op 27 december.) Sommige recepten vragen iets meer culinair inzicht, vooral omdat ze exact uit het originele kookschrift zijn overgenomen. En een lekkere Suster? Natuurlijk ontbreekt deze niet!

“Deze woorden zijn ontleend aan een vrouw-mensje wegens hare sagte en lieve wangetjes, van hare susje seer geerne gekust wordende.”
Een lekkere Suster cover acther ©

Hoe de Suster er uit komt te zien, zie je op de coverfoto. De achterzijde toont hoe smaakvol het recept is, slechts kruimeltjes resteren. Dit boek is een aanrader zowel vanwege het verhaal als de receptuur, de fotografie en het servies op de foto. Met veel zorg tot stand gekomen en heerlijk om tijdens gure dagen in je warme huis uit te lezen en natuurlijk te koken.

Titel:                   Een lekkere Suster en andere heerlijkheden
Subtitel:              Een kookboek met recepten van vijf generaties uit 
                           één familie 1774-1920
Auteur:               Marianka Spanjaard
ISBN:                 987.90.5730.946.5
Prijs:                   € 34,95
Uitgever:            Walburg Pers


***Van dit boek heb ik een recensie exemplaar mogen ontvangen. Deze recensie bevat puur mijn persoonlijke mening over dit boek.***

zaterdag 20 december 2014

Een heerlijk kerstmis deel 3 - van ontbijt tot hoofdgerecht, culinaire inspiratie uit de Radio Culinair kerstaflevering

Vrolijk kerstfeest @Radio Culinair - © Larisse
Burgemeester Miranda de Vries ©

Vandaag vierde ik kerst met Radio Culinair en een heleboel bijzondere gasten. Burgemeester
Miranda de Vries (gemeente Geldermalsen) was nog op zoek naar wat culinaire inspiratie voor een gezellig kerstdiner. Bovendien organiseert de gemeente op 5 januari een nieuwjaarsborrel waarvoor zij alle inwoners van de gemeente van harte uitnodigt.

Eva & Elvira Klinkert ©
Eva Klinkert van Eva& Elvira Conceptstore, de nieuwste hotspot in Geldermalsen (Eva kookt maar zusje Elvira bakt de lekkerste appeltaart volgens geheim recept). Niet geopend met kerst maar beslist wel in de periode ervoor. Je kunt er deze dagen genieten van ‘food for the soul’ zoals heerlijke wafels, broodje curryworst met zuurkool en verrukkelijke chili con carne.

Wouter Klein - ©
Chef-kok en eigenaar Wouter Klein van Gasterij de Os en het Paard in Deil, zonder twijfel de meest sfeervolle locatie aan de Linge waar het culinair ook nog eens uitstekend toeven is. Dit jaar voor het eerst sinds 8 jaar geopend met de kerstdagen én de 27e december vanaf 20 uur voor een gezellige oudjaarsborrel.

Emilie van der Woerd - ©

En… last but certainly not least, Emilie van der Woerd van Koken op Hout. Je weet wel, de prachtige jonge vrouw die met cirkelzaag en schuurmachine de mooiste cederhouten kookplanken maakt van oven tot barbecue (recept volgt hieronder).


 De één zorgde voor lekkers, de andere voor mooie prijzen (stuur jouw mooiste kerstwens vóór 17.00 uur op 24 december 2014 naar studio@rtvbetuwe.nl om kans te maken!) en de sfeer was ronduit inspirerend. Ik heb genoten, ik hoop jullie ook! Wie de aflevering heeft gemist, luistert deze snel blijvend terug via mijn website. Voor wie nog wat culinaire inspiratie kon gebruiken voor de kerst, passeerden tal van heerlijke bereidingen de revue. Wie het live ‘on air’ te snel ging, leest het hier rustig na:

Knalroze Kerst eieren - © Larisse

Knalroze Kerst eieren
Ingrediënten (voor 20 stuks):
10 eieren, hard gekookt en vervolgens gepeld
1 gekookte rode biet, in stukjes gesneden
een scheutje (appelcider) azijn
een scheutje water
1 theelepel mosterd (optioneel)
1 eetlepel mayonaise of yoghurt
1 theelepel ketchup
1 theelepel cognac
peper, zout en eventueel kruiden naar wens
voor het garneren: gedroogde dille of een ander tuinkruid

Bereiding:
Doe de eieren in een pannetje met de biet, azijn en voldoende water zodat de eieren nét onder staan. Breng het geheel net tegen het kookpunt aan en laat het opstaan tot de eieren voldoende gekleurd zijn (ca. 10 minuten). Haal de pan dan van het vuur en laat de eieren nog 10 minuten rusten in het vocht. Haal de eieren dan uit het vocht en laat ze volledig afkoelen.
Halveer de eieren en schep de eidooiers eruit. Prak de dooiers fijn met een vork en meng ze met de mosterd, mayonaise of yoghurt, ketchup, cognac en eventueel peper, zout en kruiden tot een mooi egaal mengsel.
Vul de eierhelften met het dooiermengsel en garneer met de gedroogde dille. Serveer bij het ontbijt, als borrelhapje of amuse.

Tip:
Je kunt de eierhelften en de vulling een dag van tevoren voorbereiden. Bewaar het gekoeld en vul de eieren pas vlak voor het serveren.
Merry Christmas - ©

Kerst ontbijt saucijzen
Ingrediënten (voor minimaal 6 personen):
1 grote lap bladerdeeg (supermarkt of groothandel of lees mijn tip bij het recept voor quiche)
1 ei, geklutst, de helft gebruiken voor inkwasten, de helft gebruiken voor het gehakt (optioneel, vervang gerust door 2 eetlepels water)
300 gram half om half gehakt (of bijvoorbeeld lamsgehakt)
1 theelepel paprikapoeder (of specerij naar wens)
peper, zout en eventueel aanvullende kruiden naar smaak

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°c (stand onder/bovenwarmte, of 190°C stand hetelucht).
Rol het bladerdeeg uit op een vel bakpapier en kwast het in met 1 eetlepel geklutst ei.
Meng het gehakt met de helft van het eimengsel (of laat dit gewoon weg) en kruiden en specerijen. Leg het gehakt, aan één kant als een lange worst over de hele lengte van het deeg. Klap vervolgens de andere helft van het deeg erover heen of rol het voorzichtig op. Prik het deeg in met een mes en druk alle zijden dicht met een vork. Kwast het vervolgens in met het resterende ei.
Leg de grote saucijs voorzichtig met het bakpapier op een bakplaat en gaar het in ca. 30 minuten bruin en krokant.
Laat de saucijs eerst voldoende afkoelen en snijd het daarna pas in individuele saucijzenbroodjes.

Koken op hout is een gerecht bereiden op een speciaal daarvoor gemaakte (ceder)houten plank. Het is een oude kooktechniek die al eeuwenlang door de Indianen in Amerika werd toegepast. De heerlijke geuren van (bijvoorbeeld) cederhout trekken bij het bereiden in het gerecht en dat zorgt voor een verrassende smaak. De cederhouten planken zijn geschikt voor talloze bereidingen van vlees, vis, gevogelte en zelfs groenten, fruit of kaas. Het weken van de planken is belangrijk en zorgt ervoor dat de planken niet kunnen branden of barsten. Bovendien zorgt het vocht in het hout er tijdens de bereiding ook voor dat het gerecht niet uitdroogt. Een unieke manier van bereiden, zeker ook in de allergeenvrije keuken. Er zijn planken in verschillende maten die geschikt zijn voor gebruik in de oven of juist voor gebruik op de BBQ. De BBQ planken zijn voor eenmalig (of eventueel twee keer) gebruik, de ovenplanken gaan –mits goed onderhouden- zeker een aantal jaren mee. Kijk voor verkooppunten van cederhouten ovenplanken (en andere cederhout producten) op www.kokenophout.com,
Picanha op hout - © Larisse

Picanha op hout*
Het succes van een fantastische maaltijd ligt niet alleen in de keuze voor de mooiste ingrediënten. Soms is het juist ook de bereidingstechniek die een gerecht sensationeel maakt. Als je eenmaal een gerecht op cederhout hebt bereid, zal je zonder twijfel nog veel meer gerechten willen proberen!

Ingrediënten: (hoofdgerecht voor 4 personen)
een halve tot een hele bol knoflook (afhankelijk van de grootte van je vlees)
een mooie picanha (staartstuk van een os) van 700 – 1000 gram (laat je door de slager adviseren)
olijfolie (of roomboter wanneer je het verdraagt)
peper en zout naar smaak
extra nodig: een cederhout ovenplank

Bereiding:
Week de ovenplank ruim van tevoren (minimaal twee uur) in water.
Verwarm de oven bijtijds voor op 180°C.
Haal de Picanha ruim van tevoren uit de koelkast zodat deze niet te koud is voor het bereiden.
Pof de knoflooktenen in de schil gedurende 20 minuten in de oven (180°C) en verwijder daarna de schil.
Droog de ovenplank af en leg deze gedurende 5 minuten in de oven om wat voor te verwarmen.
Schroei ondertussen de Picanha in zijn geheel in de olijfolie (of roomboter) aan alle zijden dicht.
Haal de ovenplank uit de oven, leg de gepofte knoflooktenen erop en leg daarop de Picanha. Bestrooi het vlees nu met wat grof zeezout en vier seizoenen peper.
Plaats de plank met het vlees in de oven en gaar het vlees op het hout tot de kerntemperatuur 56 á 58 °c heeft bereikt en haal het dan uit de oven. Hanteer 56 graden als je het vlees graag wat roder eet en 58 voor meer rosé. Het vlees zal nog wat nagaren als het uit de oven is. Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat het nog even rusten voor je het aansnijdt.

Tips:
Het is belangrijk om het cederhout goed te weken voor het gebruik. Laat het hout altijd minimaal een uur weken. Verleng de weektijd naarmate het gerecht een langere bereidingstijd heeft. Het hout kun je weken in water, maar natuurlijk ook in wijn of bijvoorbeeld appelsap.
De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte van de picanha variërend van ca. 30 tot ca. 45 minuten.
Alhoewel de ovenplank gewoon kan worden af gewassen en bovendien een reinigende werking heeft, is het aan te raden om in geval van voedselallergie altijd met gescheiden planken te werken. Zo voorkom je eventuele kruisbesmetting.
Picanha - foto credits Inge van der Helm ©

Kruidige saus voor bij de picanha*
Deze heerlijke saus is eenvoudig te maken en past perfect bij de pure smaak van de picanha. Je maakt hem overigens gemakkelijk een dagje van tevoren en warmt hem voor serveren in korte tijd op.

Ingrediënten: (voor een kannetje vol saus)
2 sjalotjes, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
3 eetlepels olijfolie
4 dessertlepels appel-(of peren)stroop
1 takje rozemarijn
ca. 350 ml fond (bijvoorbeeld wild of paddenstoelen)
een klein borrelglaasje rode port (optioneel)
een drupje cognac (optioneel)

Bereiding:
Bak de gesnipperde sjalotjes en knoflook in olijfolie glazig. Voeg appelstroop en rozemarijn toe. Laat dit even pruttelen en roer tot de appelstroop goed is opgelost. Voeg dan de fond toe en breng het geheel aan de kook. Reduceer de saus (laat deze zachtjes inkoken) en voeg dan de port toe. Kook ook dit nog even mee. Zeef de saus, voeg peper en eventueel naar smaak toe en op het laatst een drupje cognac.

Tips:
 Veel saus over? Giet het restant in een ijsblokvormpje en vries dit in. Zo kun je telkens een paar blokjes gebruiken om een fijne jus te maken bij bijvoorbeeld de stamppot.
De samenstelling van verschillende merken fond kan sterk verschillen. Lees de etiketten goed en kies een merk dat vrij is van de voor jou geldende allergenen. Het loont overigens de moeite om fond zelf te maken. Dat is gemakkelijk, smaakvol en je kunt het eenvoudig invriezen.
Bijgerechten - foto credits Inge van der Helm ©


Garnituur van twee kleuren courgette & komkommer*
Een fantastisch excuus om werkelijk alles van een product te gebruiken! Je kunt het garnituur enkele uren van tevoren bereiden. Bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast.

Ingrediënten: (voor 4 garnituurtjes)
1 gele courgette
1 groene courgette
1 komkommer
extra nodig: een zesteur, kleine uitsteekvormpjes

Bereiding:
Snijd dunne plakken van de zijden van de gele en groene courgette, zodat elke plak één zijde met (gekleurde) schil heeft. Steek daar vervolgens (kerst) figuurtjes uit en blancheer de courgettefiguurtjes 1 á 2 minuten in kokend water. Spoel de figuurtjes direct af met koud water om verdere garing te voorkomen en laat ze goed uitlekken.
Was (zo nodig) de komkommer en droog deze goed af. Trek met behulp van een zesteur mooie sliertjes van de komkommer.

Tips:
 Snijd het overgebleven vruchtvlees van de courgettes in blokjes en gebruik dit in een soep of salade of frituur ze in wat olijfolie en gebruik ze als croutons.
Snijd de overgebleven komkommer in plakjes en gebruik deze als decoratie bij salades, als rauwkost bij de borrel of bij het kerstontbijt voor op brood. Doordat je de sliertjes van de komkommerschil hebt getrokken zien de plakjes er fantastisch uit.

Puntpaprika op hout - foto credits Inge van der Helm ©

Gevulde puntpaprika op hout*
Bereid dit gerecht alvast voor terwijl de picanha in de oven gaart. De bereidingstijd van de puntpaprika’s is kort, waardoor je het gerecht gemakkelijk kunt bereiden terwijl de picanha rust.

Ingrediënten: (bijgerecht voor 4 personen)
2 rode (of gele) puntpaprika’s
12 blaadjes basilicum
100 gram zachte geitenkaas of feta (kies een koemelkvrije variant)
zest van 1 limoen

Bereiding:
Week de ovenplank ruim van tevoren (minimaal een uur) in water.
Verwarm de oven bijtijds voor op 180°C.
Halveer de puntpaprika en verwijder de zaadlijsten. Bedek de (binnenzijde) van de helften met basilicum. Breek de geitenkaas in stukjes en verdeel dit over de basilicum. Trek met een zesteur fijne sliertjes van de limoenschil en verdeel dit over de geitenkaas.
Droog de ovenplank af en leg deze gedurende 5 minuten in de oven om wat voor te verwarmen.
Leg de puntpaprika’s (met vulling naar boven) op de ovenplank en gril deze in ca. 10 minuten in de oven op 180°C.

Serveren:
Serveer de puntpaprika’s op de ovenplank. (Na verwijderen uit de oven, koelt deze snel genoeg af om als serveerplateau te dienen.)

* Met speciale dank aan Inge van der Helm, die met deze recepten in 2013 een schitterende reportage maakte in het de Kerstspecial van Food en daar bovendien alle foto's voor verzorgde.

Ik wens jullie een heerlijke kerst! Geniet van elkaar en veel geluk voor een sprankelend en smaakvol nieuw jaar!

Liefs, Larisse x

donderdag 18 december 2014

Een heerlijk kerstmis - deel 2: no waste soep (amuse, voorgerecht, tussendoor)

Aan de vooravond van de kerstvakantie, ontdoe ik mijn koelkast en vriezer van restjes fotoshoot, cursus en andere culinaire uitspattingen. Met ‘no waste’ als uitgangspunt, is dat vaak het moment waarop de leukste recepten ontstaan. Handig, zo voor de feestdagen. Een bonte verzameling van groenten en andere smaakmakers, krijgt een tweede leven en dit is tegelijkertijd een mooi moment om die pan met bolle bodem te gebruiken. Ik vond hem op een rommelmarkt en hij was zo mooi rood* dat ik hem niet kon laten staan. Dat heb ik trouwens vaak, op rommelmarkten. Verliefd worden op al dat kookgerei en servies dat al een heel leven leidde. Je vindt ze straks terug, in ‘Sterren van de hemel’. Elke foto, elk gerecht maar ook elk bordje, kommetje, vorkje en wat meer, heeft een verhaal. Het past bij mijn leven, het maakt mijn missie compleet.

Servies met een verhaal © Larisse


Maar goed, de pan staat inmiddels op het fornuis. Een flinke scheut olijfolie, een klont boter als je wilt en je merkt niets meer van zijn bolle bodem. Ik maak deze verrukkelijke, kerstwaardige soep. Heerlijk als voorgerecht, maar maak lekker veel, want de volgende dag serveer je aanwaaiend kerstbezoek deze heerlijke soep in een amuseglaasje. Genieten all over the place!

 
Kerst © Larisse

No waste Knolselderij soepje (maar maak er gerust aardperensoep van of wortelsoep of wat je ook maar over hebt)


Ingrediënten:
1 flinke prei (ook als het buitenste vel wat verdord is, kun je hem nog prima gebruiken)
1 knolselderij (liever geen selderij, kies dan een ongeveer gelijk gewicht aan topinamboer (aardpeer), winterpeen, bataat of wat je ook maar in je koelkast hebt liggen)
het sap van 1 citroen (rol hem even met je hand over het aanrechtblad, zo geeft zelfs een oudere citroen nog goed sap)
2 tenen knoflook
een flinke scheut olijfolie, een klont margarine of roomboter
een borrelglaasje sherry of een staartje witte wijn als dat nog in je koelkast staat (weglaten mag ook)
1½  liter kippenbouillon (heb ik meestal wel in mijn vriezer staan, je kunt ook blokjes gebruiken of kiezen voor groentebouillon)
optioneel: een scheut room of rijstroom

Kerst by Larisse ©

Bereiding:
Snijd de prei fijn.
Snijd de buitenkant van de knolselderij, spoel eventueel zand af en snijd hem in blokjes. Pers er het citroensap over en meng het even met de hand zodat de knolselderijblokjes goed bedekt zijn. Zo verkleurt het niet.
Hak de knoflooktenen grof.
Verwarm olijfolie, margarine of boter in een pan, voeg de prei toe en roer het even goed door. Voeg vervolgens de knolselderij en de knoflook toe en roer het op redelijk hoog vuur goed door tot het citroensap wat verdampt is.
Voeg vervolgens de sherry of witte wijn toe (of sla deze stap over) en roer tot het min of meer verdampt is.
Voeg nu de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat het met niet helemaal gesloten deksel zachtjes koken tot de knolselderij gaar is.
Pureer de soep vervolgens met de staafmixer of in de blender (dan eerst wat af laten koelen) en voeg naar wens nog wat room of bijvoorbeeld rijstroom toe.

It's beginning to look a lot like Christmas © Larisse

Tip:
Je kunt alle groenten gebruiken voor deze soep die je wilt. Van aardpeer tot zoete aardappel. Pas de kooktijd zo nodig aan. Knolgroenten heeft wat langer nodig om te garen dan bijvoorbeeld champignons. Gebruik kippenbouillon maar kies voor een vegetarische bereiding voor groentebouillon.
Liever geen room maar wel iets meer binding? Voeg een geschilde aardappel in blokjes gesneden toe. Voeg toe met de knolselderij (of groente naar keuze). Dat zorgt ook voor mooie binding bij pureren.


Geniet!

Liefs,
Larisse    

Merry Xmas by Larisse ©

maandag 15 december 2014

Een heerlijk kerstmis - deel 1: amuses

De kerstplaatjes draaien overuren terwijl ik de laatste werkzaamheden van het jaar afrond. Want ja: It’s beginning to look a lot like Christmas! Ben jij er al klaar voor?

Merry Christmas by Larisse ©


De afgelopen weken was ik vooral heel erg druk met de fotoshoots voor mijn nieuwe kookboek ‘Sterren van de hemel’ dat in maart 2015 verschijnt. En zaterdag was het zo maar ineens af! Wat een bijzonder gevoel! Mijn culinaire hersencellen draaiden nog op volle toeren en dus ben ik gelijk bezig met de culinaire invulling van de kerstdagen. We houden het wat rustiger dit jaar. Een heerlijke diner voor twee op kerstavond, dat is al jarenlang traditie. Maar op de rest van de feestdagen kies ik vooral voor comfort food. Gerechten die uren moeten garen waarbij de oven of de slowcooker het werk doet en ik vooral lekker kan relaxen.

Voor wie culinaire inspiratie nodig heeft, plaats ik deze week wat heerlijke recepten op mijn blog. Meer inspiratie nodig? Luister dan zaterdag 20 december tussen 11.00 en 12.00 uur naar Radio Culinair. Een heel uur culinaire kerstinspiratie met bijzondere gasten. Ik zeg: luisteren!
Bij de recepten op mijn blog is telkens de keuze tussen een eenvoudig te bereiden gerechtje en een culinair-uit-je-bol-bereiding. Aan jou de keuze!

Rode biet ©


*eenvoudig te bereiden*

Amuse van rode biet & sinaasappel

Een verrassend gemakkelijke amuse boordevol smaak.

Ingrediënten: (voor 4 amuses)
het sap van 2 sinaasappels
2 eetlepels suiker
1 grote gekookte rode biet
1 bakje sterrenkers
een paar takjes munt
extra nodig: amuselepels, meloenbolletjes uitsteker
Bereiding:
Breng het sinaasappelsap met de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Reduceer (= inkoken) de sap nu tot het de dikte van een siroop heeft.
Steek met behulp van een meloenbolletjes uitsteker mooie bolletjes uit de gekookte biet.
Maak een bedje van sterrenkers op elke amuselepel. Leg hier vervolgens een bolletje biet op. Giet er wat sinaasappelsiroop over zodat het hele bolletje bedekt is. Garneer met een mooi takje munt.

Beeld: Inge van der Helm ©


*culinair uit je bol*

Amuse van topinamboer & Chioggia

Onvergetelijke groenten kunnen de menukaart echt verrijken. De combinatie van de aardpeer (topinamboer) en kleurrijke Chioggia biet, zorgen voor een onvergetelijke amuse! Dit recept bereidde  ik voor de Food Kerstspecial 2013.

Leuk weetje: Een aardpeer is een knol met een zoete, aardse, soms nootachtige smaak. Een mooie keuze dus voor wie geen noten kan eten maar de smaak soms mist. Een aardpeer is heel veelzijdig. Je maakt er soep van, kunt hem frituren of zelfs dun geschaafd rauw eten.

Ingrediënten: (voor 4 amuses)
1 Chioggia biet (je hebt maar 4 mooie plakjes nodig. Gebruik de rest bijvoorbeeld als garnituur bij andere gerechten of in een salade)
1 topinamboer (aardpeer): kies voor de amuse voor de lange, dunne variant. 100 gram ongeschilde aardpeer is ruim voldoende voor 4 amuses
4 mooie blaadjes Bull’s blood (een variant op bietenblad) of eikenblad sla
een handjevol rode bietenkiemen (gebruik een kleine eetlepel per amuse)
4 blauwe druiven (pitloos)
8 kleurrijke radijsjes (kies de allerkleinste uit de bos of halveer ze)
4 blaadjes rode basilicum of 4 toefjes Shiso® Purple cress

Leuk weetje: Ben je dol op een bepaalde groente, dan is het altijd leuk om op zoek te gaan naar de verschillende verschijningsvormen. De ‘gewone’ rode biet ken je wellicht wel, maar er zijn ook gele bieten en zelfs witte. In dit recept gebruik ik de kleurrijke Chioggia biet. Een prachtige biet met een krachtige, zoete en enigszins aardse smaak. Een milde rode bietensmaak vind je ook terug in de rode bietenkiemen in het recept. De kiemen zorgen dus niet alleen voor een mooi kleuraccent.

Ingrediënten voor de dressing:
gelijke hoeveelheid balsamico azijn en appel-(of peren)stroop, bijvoorbeeld 100 gram elk
Bereiding:
Snijd voor het bietenkrokantje de Chioggia biet in zo dun mogelijke plakjes en frituur deze kort in olijfolie of koolzaadolie. Pas op dat de biet niet verkleurt en laat deze goed uitlekken op keukenpapier.
Blancheer ondertussen de (ongeschilde) aardpeer 2 minuten in kokend water. Laat de aardpeer voldoende afkoelen om deze te kunnen schillen en snijd of schaaf (bijvoorbeeld met een kaasschaaf of dunschiller) de aardpeer in dunne plakjes.
Reduceer (= inkoken) ondertussen de balsamico azijn met de appelstroop tot een mooie stroperige dressing.

Serveren:
Maak de amuse nu naar wens op, bijvoorbeeld als volgt:
Leg een mooi blad Bull’s blood op elk bord. Leg daar de toef rode bietenkiemen op en vervolgens het bietenkrokantje. Leg daar als een waaiertje een oneven aantal topinamboer plakjes op (bijvoorbeeld 5) en garneer met rode basilicum of Shiso® Purple cress. Leg twee halve druiven op de rand van de amuse en twee kleine (of gehalveerde) radijsjes op de rand van het bord. Druppel tot slot de dressing er sierlijk naast.

Beeld: Inge van der Helm ©



Tips:
Van deze amuse maak je ook gemakkelijk een voorgerecht. Kies dan voor de grotere aardpeer, zodat je mooie ronde plakken kunt schaven.
Liever geen olie? Leg de plakjes biet dan tussen twee vellen bakpapier en rooster ze in de oven op 200°C krokant. Ook dan goed opletten dat de biet niet verkleurt!
Deze amuse kun je ook heel goed onder een omgekeerd wijnglas serveren. Dat staat geweldig. Garneer de voet van het glas bijvoorbeeld met nog wat rode bietenkiemen en plaats daar een waxine op voor een extra kerstig sfeertje.


*** alle receptuur gaat uit van 4 personen, maar is heel eenvoudig aan te passen voor meer tafelgenoten ***

zondag 7 december 2014

Leuke likeurtjes en ander lekkers

Super gezellig was het gisteren in de studio. Het recept dat ik live on air bereidde, had daar vast niets mee te maken ;-)

In de vele kerstsfeer reclames die momenteel weer de beeldbuis sieren, is het altijd knotsgezellig. Dineren met 30 familieleden, van talrijke kleinkinderen tot groot- en zelfs overgrootouders. Tja, dan is het natuurlijk al snel heel erg fijn met kerstmis. Vorig jaar met kerst was onze kerstdis zeldzaam gevuld. Wij samen, mams erbij en zelfs broerlief kwam met schoonzus over uit Spanje. Dat maakte ons gezelschap gelijk ‘een soort van’ compleet. Onze familie is inmiddels namelijk niet meer zo groot en dat soort momenten moet je dus intens koesteren. Met lekkernijen en verwennerijen ‘all over the place’ want met zulke dankbare eters is koken gewoon een feest!

Kerst 2013 ©


Als je begint met een aperitief met amuse, moet je eigenlijk ook afsluiten met friandises en een glaasje eigen ‘brouwsel’, vind je ook niet? Met kerstmis mag je jezelf best even culinair kietelen. 1 januari gaan we immers toch massaal weer aan de lijn. Nu moet ik eerlijk zeggen, ik drink normaal echt geen likeur of sterke drank. Maar voor deze overheerlijke super simpele huisgemaakte Baileys maak ik op een koude, gure of kerstige dag graag een uitzondering. Hart en ziel verwarmend en wat de calorieën betreft, ach, ik loop gewoon een extra rondje met het hondje. Ik maak hem echt al jaren en ik durf te wedden: eenmaal geprobeerd doe jij dat ook!

© Larisse

Baileys


Ingrediënten (voor een fles van ca. 1000 ml):
1 blikje gecondenseerde melk (ca. 400 ml, Friesche Vlag)
1 pakje houdbare slagroom (200 ml, verse slagroom kan natuurlijk gebruik houdbare slagroom als je de Baileys twee maanden wilt kunnen bewaren)
2-4 eetlepels espresso (geen espresso apparaat, voeg dan hele sterke koffie toe)
2 eetlepels chocoladesiroop (verkrijgbaar bij koffiespeciaalzaak of beter gesorteerde supermarkt of zie recept hieronder)
300 ml oude Schotse whisky
optioneel: merg van 1 vanillestokje, 1 theelepel vanille extract of 1 theelepel amandel extract

Tip: maak je zelf chocoladesiroop, begin daar dan mee! (Zie recept onder!)

Bereiding:
Meng de melk met de slagroom, espresso en chocoladesiroop en eventueel de vanille of het extract in een mengbeker of kom en schud het goed of klop het met de garde tot een mooi mengsel.
Voeg vervolgens de whisky toe en schud of klop het nogmaals tot een mooie Baileys ontstaat.
Bewaar maximaal 2 maanden in de koelkast in een goed gereinigde en afgesloten fles.

Tip: ik gebruik een mengbeker van Tupperware om de Baileys te maken. Gebruik eventueel een staafmixer of keukenmachine maar mix niet langer dan 30 seconden. Mijn voorkeur gaat uit naar de ‘met de hand’-bereiding. Kwestie van smaak ;-)

Chocoladesiroop


Ingrediënten (voor een fles van ca. 200 ml):
50 gram cacao van uitstekende kwaliteit
125 ml water
125 gram fijne kristalsuiker
10 gram huisgemaakte vanillesuiker, 1 zakje vanillesuiker kant en klaar of het merg van 1 vanillestokje + 1 eetlepel suiker

Tip: de basis voor de chocoladesiroop is eigenlijk een suikerstroop waar je cacao aan toevoegt. Andere smaken siroop maak je heel gemakkelijk. Voeg in plaats van cacao bijvoorbeeld vers sinaasappelsap, citroensap of bijvoorbeeld geraspte gember toe voor een sinaasappelsiroop, citroensiroop of gembersiroop. Niet alleen een heerlijke basis voor een huisgemaakte limonade maar ook een frisse topping over ijs. Alvast een leuke tip voor je kerstdis ;-)

Meng de cacao met het water (voeg niet al het water ineens toe, dan gaat het klonten) en roer tot een mooi egaal papje.
Verwarm nu het cacaopapje met het water, de suiker en de vanille(suiker) tot net aan de kook. Let op dat je het niet echt laat koken, cacao wordt dan snel bitter.
Roer totdat alle suiker is opgelost en laat de siroop dan afkoelen.
Bewaar de siroop in de koelkast. Het is lang houdbaar. Gebruik het bijvoorbeeld over ijs, door de koffie of maak er warme chocolademelk mee.

Baileys – alcoholvrij

Voor kids en gasten die nog moeten rijden, serveer je natuurlijk een alcoholvrije variant! Geef gasten die moeten rijden een klein flesje huisgemaakte Baileys (mét Whisky) mee naar huis. Super leuk als slaapmutsje.

Ingrediënten (voor een fles van ca. 700 ml):
1 eetlepel cacao van uitstekende kwaliteit
1 blikje gecondenseerde melk (ca. 400 ml, Friesche Vlag)
1 pakje houdbare slagroom (200 ml, verse slagroom kan natuurlijk gebruik houdbare slagroom als je de Baileys twee maanden wilt kunnen bewaren)
2-4 eetlepels espresso (geen espresso apparaat, voeg dan hele sterke koffie toe)
4 eetlepels chocoladesiroop (verkrijgbaar bij koffiespeciaalzaak of beter gesorteerde supermarkt of zie recept hieronder)
merg van 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille extract

Tip: maak je zelf chocoladesiroop, begin daar dan mee! (Zie recept hierboven!)

Bereiding:
Meng de cacao door de melk en meng het cacao-melkmengsel met de slagroom, espresso, chocoladesiroop en de vanille of het extract in een mengbeker of kom en schud het goed of klop het met de garde tot een mooi mengsel.
Bewaar in de koelkast in een goed gereinigde en afgesloten fles (deze variant is korter houdbaar).

Liever geen melkproducten of room in de likeur? Maak dan deze minstens zo heerlijke Tia Larisa. Iets meer werk, maar zó de moeite en lang houdbaar!
Tia Larisa©

Ingrediënten:
1 liter Jenever (hoeft geen dure fles te zijn)
160 koffiebonen
200 ml water
400 gram bruine basterdsuiker
het merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker

Bereiding:
Voeg de koffiebonen toe aan de Jenever en laat dit 24 uur trekken in een afgesloten fles of grote pot.
Verwarm voor het suikerwater het water met de basterdsuiker en roer tot de suiker helemaal is opgelost.
Zeef de koffiebonen uit de Jenever en voeg vervolgens het zojuist gemaakte suikerwater en de vanille toe aan de Jenever.
Sluit de fles goed af en laat de Tia Larisa minstens 5 dagen trekken.
Bewaar de Tia Larisa op een koele en donkere plaats. Het is onbeperkt houdbaar.

***Waarschuwend woordje***
Deze recepten zijn leuk om af en toe eens te maken maar zeker niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Wees altijd voorzichtig met alcohol en drink met mate. Schenk geen alcohol aan minderjarigen en neem nooit deel aan het verkeer als je alcohol hebt gedronken.