zondag 31 augustus 2014

Een uniek concept

Een kijkje in de keuken bij Eva & Elvira ©
Wie in deze tijd een nieuw bedrijf wil starten, moet een uniek concept hebben en onderscheidend zijn. Dat heeft de beste kans van slagen. Goede ideeën en een echt verhaal brengen niet altijd direct geld in de la, maar soms is dat ook niet het eerste doel. Ik denk aan mijn eigen missie. Dat geld moet er op een gegeven moment wel komen, eenvoudigweg omdat je anders geen verschil kunt blijven maken, niet kunt blijven helpen. Voortdurend investeren zonder daar echt iets voor terug te krijgen, blijft maar een bepaalde tijd inspirerend. Maar wie goed doet, goed ontmoet en een goed idee verbindt. Verbinden is mooi. Ik vind het altijd prachtig om mensen met elkaar in contact te brengen waarvan ik weet dat zij elkaar kunnen aanvullen en versterken. In het dagelijkse leven doe ik bijna niet anders, zelfs al word ik daar zelf niet direct beter van. Misschien wel juist omdat.

Larisse de culinaire reporter ©

In de meest recente aflevering van 'Radio Culinair' maakte ik mijn debuut als culinair reporter en ging op de koffie bij twee zusjes die van verbinden hun vak hebben gemaakt. Of althans: die rondom verbinden hun bedrijf hebben opgericht. 'Eva & Elvira conceptstore' bestaat slechts 5 weken maar is nu al een begrip in Geldermalsen en omstreken. Volgens velen is het 'precies wat Geldermalsen nodig heeft' en ik heb de neiging om het daar mee eens te zijn. 'Eva & Elvira conceptstore' is veel meer dan een winkel. Het is een plek waar leven beleven wordt, een plek waar je even de hectiek los kunt laten en gewoon even kunt 'zijn' in het moment. Bij Eva en Elvira ontmoet je elkaar en raak je met elkaar in gesprek. Zo'n 'real life' ervaring is een welkome afwisseling van levens waarin allerhande media de sociale functie dreigen over te nemen. Daar vraag je aan elkaar "maar hoe gaat het nu écht met je?"

De zusjes Eva (links) & Elvira (rechts) Klinkert ©
Eva en Elvira zelf zijn daarin toonaangevend. Zij zijn echt betrokken bij hun gasten en dat merk je aan alle details. De buurman die zijn knie bezeerde krijgt een bemoedigend klopje en een helpende hand, ondertussen informeren ze belangstellend naar de werkweek van een ander, tussen neus en lippen door adviseren zij mij de appeltaart niet te nemen omdat er kaneel in zit, maar beloven straks een vers stukje quiche en de oudere dame die ik hier ineens dikwijls zie, is plots een stuk minder eenzaam. Het unieke concept met persoonlijke invulling maakt dat ieder die hier komt eigenlijk gelijk ook vaste gast wordt. Het verbaast mij niets. De koffie is uitstekend, de versnaperingen zijn puur, vers en met liefde bereid, maar het zijn vooral de zusjes die maken dat ik mij gewoon even heel erg prettig voel. Hoe fijn. En wat een verademing tegenover social media waar op dit moment vooral emmers ijskoud water mij om de oren vliegen.

Al het lekkers komt uit eigen oven ©

The mood is good! Maar hoe zit dat met het 'Food', want als culinair reporter heb ik daar natuurlijk een bijzondere aandacht voor ;-) Elvira is de bak-koningin en vertrouwt de microfoon toe dat zij de winkel eigenlijk best een naam vol taarten en koekjes had willen geven. (Ik zie onmiddellijk kansen voor een tweede store ;-) Eva haalt de inspiratie voor haar bereidingen graag uit producten die klanten voor haar meenemen, zoals prachtige en onbespoten bieten. Terwijl zij praat, schaaft ze deze in dunne plakjes om ze zo direct om te toveren tot een heerlijke bietensalade met geitenkaas, walnoten en een heerlijke dressing van peterselie en basilicum. Mjam!

Salade van biet, geitenkaas & walnoot ©

'Radio Culinair' op locatie loopt heerlijk en terwijl wij uitzenden, vinden steeds meer mensen de weg naar Eva & Elvira. De zusjes gaan ondertussen door met het bereiden van heerlijkheden. Zo maakt Elvira een prachtige pruimentaart en geurt de quiche werelds in de oven. "Een recept van een vriendin van mijn moeder," zo vertelt Eva. De geur van de quiche brengt haar onmiddellijk terug naar vakanties in Normandië, waar zij als kind genoot van deze quiche. En van gezelligheid. En het leven. Eten is beleven in de breedste zin van het woord. Onderschat nooit de smaak van je herinnering. Prachtig vind ik het, hoe een geur, een smaak je terug kan brengen naar tijden waarin je soms graag even terug zou keren. En soms zelfs zou willen blijven. 

Team Radio Culinair; fan Richard op de achtergrond! ©


'Radio Culinair' op locatie blijkt een groot succes. Ben jij of ken jij een food ondernemer in de Betuwe met een bijzonder verhaal waar ik zeker eens een kijkje moet nemen? Laat het mij weten! Bij Eva & Elvira ontmoette ik onlangs bakker Dick. Hij gaat mij binnenkort (on air) leren hoe ik een echt Frans stokbrood moet bakken. Hoe leuk! En hoe bijzonder om te ervaren dat het concept van ontmoeten en verbinden werkt. Dat gaan we vieren en wel heel toepasselijk met een stukje quiche waarvan Eva mij het recept influisterde! Want als iets verbindt, is het wel samen eten en recepten delen. 

Eva & haar Franse quiche ©


Quiche á la de-vriendin-van-Eva & Elvira's-mama

Ingrediënten:
een grote plak bladerdeeg (je vindt het bij de groothandel of grotere supermarkt)
een paar eetlepels mosterd, combineer een fijne en grove mosterd
een flinke hoeveelheid geraspte kaas
een paar mooie Hollandse tomaten (zo komen ze wel op ;-)
peper en zout naar smaak
Extra nodig: een quiche- of springvorm, ongekookte rijst of bonen om blind te bakken

Tip van Larisse: kun je geen grote plak bladerdeeg vinden? Stapel dan een paar plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een lap met de dikte van één plakje bladerdeeg. Zo kun je ook bladerdeeg gebruiken dat bijvoorbeeld koemelkvrij is.

Bereiding:
Verwarm de oven bijtijds voor op 180°C.
Bekleed de vorm met het bladerdeeg, prik hier wat gaatjes in en bedek het met bakpapier. Vul het met de bonen om de bodem blind te kunnen bakken.
Plaats de vorm in de oven en bak deze nagenoeg gaar (afhankelijk van de oven een minuut of 10).
Haal de vorm uit de oven en til het bakpapier met de blinde (bonen) vulling uit de vorm.
Bedek de deeg bodem nu met mosterd en strooi er een deel van de geraspte kaas over.
Snijd de tomaten in plakjes en leg deze waaier gewijs in de quiche.
Bestrooi naar wens met peper en zout en vervolgens rijkelijk met geraspte kaas. 
Plaats de quiche terug in de oven en bak tot deze gaar is.

Snijd de quiche in punten en serveer deze aan ieder die je lief en dierbaar is en neem de tijd om even te genieten van de quiche, maar zeker ook van elkaar!

Culinaire groet,
Larisse


ps: de aflevering over Eva & Elivira conceptstore luister je hier blijvend terug. Like en volg mijn blog en blijf zo op de hoogte van al mijn culinaire avonturen en ontdekkingen!

zaterdag 30 augustus 2014

Groente als culinaire bron van inspiratie

Dutch Specials groenten ©

Wie mij een beetje kent, of wel eens een lezing, training of culinair event door mij heeft bijgewoond, weet dat ik een groentechef in hart en nieren ben. Met een absolute voorliefde voor groenten van Nederlandse of zelfs eigen bodem. Groente vervult op mijn bord geen bijrol maar veelal de hoofdrol. Menig tafelgenoot laat ik een groenterecept van mijn hand beleven waarbij zelfs de grootste sceptici toegeven dat het gewoon 'verdomd lekker' is. Zowel vrij van als rijk aan veel en evenzo kleurrijk als smaakvol.

Joris Heijnen - Stichting Variatie in de Keuken ©


Toch blijkt in de praktijk dat op de Nederlandse borden geen grote rol voor groenten is weggelegd. Thuis, maar ook in restaurants, serveren wij steevast te weinig groenten. Reden voor Joris Heijnen om Stichting Variatie in de Keuken op te richten. Een stichting die zowel consumenten als professionals inspireert tot gezond en duurzaam eten. Een stichting die het eten van groenten promoot maar ook laat zien hoe gevarieerd, verrassend en lekker dat eten van groenten is. Een stichting naar mijn hart, dat zul je direct begrijpen.

Ik geniet van groenten. Ik geniet van de smaken, de kleuren en de culinaire veelzijdigheid. Maar voor velen blijkt groenten eten een 'must', opgelegd door initiatieven als 2x2. Voor chefs zijn groenten vaak niet meer dan versiering op het bord. Wat een gemiste kans! Helemaal als je bedenkt dat voor restaurants meer groenten ook nog eens meer marge betekent. Win-win toch? Kun je er ook nog heerlijk je culinaire creativiteit op loslaten. Genieten 'all over the place' dus. Zowel voor chef als gast!

Finale variatiechef 2014 ©

Joris en consorten initieerden de 'Variatiechef van het jaar' verkiezing en kregen daarmee onmiddellijk steun van bijvoorbeeld de telers van Dutch Specials groenten en chefs als Jonnie Boer. Dan weet je dat je iets goeds verzon. In de verkiezing van Variatiechef strijden chefs om een prestigieuze titel door de mooiste groentebereiding te creëren en serveren. Een bereiding die overigens als je het mij vraagt vaak onterecht de stempel 'vegetarisch' mee krijgt. Ik noem 'stempel' en 'onterecht' omdat ik van mening ben dat je iets moois als een groentegerecht niet gelijk in een hokje moet stoppen. Niet dat er iets mis is met vegetarische gerechten, zeker niet. Maar 'vegetarisch' heeft toch een bepaald imago wat een mooie groentebereiding juist vaak ver overstijgt. Ik ben van mening dat 'vegetarisch' vaak de lading niet dekt. Op mijn menu krijgen groenten gewoon een eigen titel.

Gerechten van finalisten ©



De finale voor 'Variatiechef 2014' vond afgelopen week plaats in het Librije atelier en was een inspirerende beleving! De finalisten verrassen met 'gerechten met een verhaal'. Een hele kluif voor de jury om daar een winnaar uit te kiezen. Het wordt er niet één maar twee! Het niveau dit jaar ontmoet de hoge verwachtingen en dat biedt een hoopvol vermoeden van wat wij in de toekomst nog mogen verwachten aan groenten genot in de gastronomie! Het is duidelijk dat de finalisten van dit jaar hun finaleplaats oprecht verdienen. Elk inspireren zij op hun eigen unieke wijze.

De chefs van Venkel ©


De chefs van Venkel vertellen hoe zij 's ochtends samen over de markt struinen en dat de inhoud van de menukaart bepaald wordt door het aanbod op de versmarkt. Daar kan menig chef een voorbeeld aan nemen. De chefs van Het Ambacht serveren een soort anti-verspilling gerecht: een hoofdrol is weggelegd voor de zaadlijsten van komkommers. Iets wat (tot mijn grote verbazing) vaak juist niet wordt gebruikt. Mazie, één van de twee uiteindelijke winnaars dit jaar deed inspiratie op tijdens een Griekse vakantie. Zijn gerecht wordt tot kunst verheven en overstijgt culinaire creativiteit op het hoogste niveau. Bewonderenswaardig, dat beslist.

Mijn persoonlijke favoriet is zonder twijfel Jermain de Rozario van restaurant de Lindehof in Nuenen. Het verhaal van zijn gerecht treft doel en vindt direct zijn weg naar mijn hart. Eten wordt beleven, in de breedste zin van het woord. Jermain legt emotie in zijn bereidingen en is met een fantastische groente-rendang en soto waarin smaak en verhaal in perfecte balans zijn, een zeer terechte winnaar. Een gerecht dat bovendien niet te gekunsteld is en dus onmiddellijk inspireert om thuis ook eens te proberen.

Persoonlijk vind ik dat heel belangrijk. Natuurlijk is 'iets anders eten dan thuis' een belangrijke reden om uit eten te gaan. Maar we zoeken ook inspiratie, juist als het om groenten gaat. Ik hou van groenten die als groente herkenbaar zijn. Ik kan compleet ontroerd zijn door groentegerechten die verrassend en overheerlijk zijn maar tegelijkertijd laagdrempelig genoeg om na te maken. Als chef vervullen wij daarin toch een voorbeeldrol naar de thuis-kok. Zelf vind ik het telkens weer een prachtige beleving om chef-koks groentegerechten te leren bereiden die evenzo simpel als smaakvol en schitterend zijn. Het is telkens weer zinderend als de meest sceptische chef toegeeft wat een genot dat is. Weet je, dat smaakt gewoon naar meer (groenten)!

#gekopgroente vriendinnen Tamara Schellekens, Marijke Helwegen & Larisse



Geniet! 

Culinaire groet,
Larisse 

zondag 24 augustus 2014

Culinaire schatten op de Landgoedfair – deel 2: varkens met een missie

 Vairwende varkens met een missie. Hoe mooi! ©

Een jaarlijks terugkerend event waar je mij altijd weer kunt vinden, is de Landgoedfair op Landgoed Mariënwaerdt. Heerlijk vind ik het, om te struinen langs uitnodigende stands en culinaire schatten te ontdekken. Dit jaar warm aangekleed en met mijn laarzen aan, maar ook de twintigste editie van de fair wist mij op culinair gebied weer prettig te verrassen. In de Radio Culinair uitzending van 23 augustus, deelde ik mijn culinaire tips met luisteraars en in mijn column vind je deze week telkens een nieuw culinair verhaal met bijbehorend product. In dit tweede deel alles over varkens met een missie  en vlees dat buitengewoon OK is.

Échte Vairwennerij, dat is Vair ©

Mooi roze
Ik weet niet wat precies mijn aandacht trekt. Is ’t het knalroze overall dat in de knusse rijdende keuken hangt, het enthousiast stralende boeren echtpaar in het keukentje of de gezellige statafels met groepjes dames die overduidelijk genieten van iets dat meer dan OK smaakt? Het hele tafereel prikkelt op prettige wijze mijn netvlies maar het is de knalroze brochure met de tekst ‘Varkens met een missie’ die echt mijn aandacht vraagt. Dat klinkt interessant! Ik pak een brochure, blader hem door en ben er enigszins in verdiept als achter mij een meneer op leeftijd naar een dame, zijn echtgenote zo blijkt later, roept: “Waar was je nou? Je zou even een toilet zoeken zei je, maar ik wacht al een kwartier en nu sta je hier!” “Och schat”, is het antwoord, “kom hier, dit moet je gewoon proeven!” Vrouwlief geniet van prachtige plakjes ham en métworst en staat verrukt te genieten van al het heerlijks. “Och, waarom verkopen ze deze burgers nu niet op het Landgoed?” verzucht ze. Mijn aandacht is nu echt getrokken en ik raak in gesprek met het echtpaar gehuld in roze. Want varkensvlees met een mooi verhaal, ja, daar kan ik echt héél blij van worden.

De métworst en ham van Vair smaken werelds! ©


Verwende varkens
Het Vair varkenshuis is te vinden in Erp, in het mooie Brabantse land net even voorbij Veghel. Vair staat voor fair, met de v van varken; voor vlees van verwende varkens. Gezonde, vrolijke, speelse varkens die een varkensleven leiden zoals de natuur het bedoeld heeft. Een (h)eerlijk leven dus! Het roze echtpaar, ofwel Marijke en Michiel Nooijen, zijn varkenshouders. Zij vertellen hun verhaal vol passie en liefde en het is mij snel duidelijk waarom hun varkens een beetje verwend, maar vooral ook heel gelukkig zijn. Dit alles komt door de 10 geboden van Vair. 10 hele belangrijke geboden voor heel veel hele gezonde en blije varkens. Geen antibiotica bijvoorbeeld, maar wel heel veel frisse lucht, een goede hygiëne en zelfs een varkenstoilet. Je leest er alles over op de website van het Vair Varkenshuis. Je kunt er overigens ook prima #irl een kijkje gaan nemen en op vrijdag of zaterdag (andere tijden op afspraak) een rondleiding krijgen, vlees advies vragen of natuurlijk vlees kopen.
Vair ook via www.okvlees.nl 


Dat roept overigens wel gelijk een vraag bij mij op, want moet ik dan voor elk Vair stukje vlees de auto in naar Erp? “Nee hoor,” stelt Michiel mij gelijk gerust, “Vair varkensvlees is sinds een week ook te koop via OK Vlees.” Geweldig! OK Vlees – het woord zegt het eigenlijk al-  is een fantastisch initiatief van Peter Kolster Hij maakt het voor iedereen in Nederland mogelijk om kwalitatief uitstekend vlees dat een goed leven geleid heeft tegen een eerlijke prijs te kopen. Waar in Nederland je ook woont! Je bestelt het vlees via internet en krijgt het diepgevroren thuis bezorgd. Gemakkelijker kan bijna niet, transparanter overigens ook niet, want via de website kun je precies lezen waar het vlees vandaan komt en hoe het geleefd heeft. Wat een vairwennerij! En wat een goede match, Vair en OK! Ik vind het overigens ook wel een prachtige kandidaat voor Slowfood Nederland, maar daarover meer in een later blog.


Marijke Nooijen over de appelgooi app ©


Appels
Verwende varkens, zo leer ik, zijn dol op het beste dat de natuur te bieden heeft. En weet je waar ze echt heel blij van worden? Een heerlijke sappige Hollandse appel! En jij kunt daar voor zorgen! Vair heeft namelijk iets heel leuks: de Vair appelgooi-app. Via de app kun je dagelijks tussen 12.00 – 21.00 uur een appel gooien naar de varkens en via de webcam kun je de varkens zien genieten. Super leuk natuurlijk en ook een prachtig initiatief om de Nederlandse appeltelers te helpen. Wil je eerst even zien hoe het in zijn werk gaat? Kijk dan op You Tube naar het appelgooi filmpje.

Michiel bakt een vairrukkelijke burger! ©


De appel vormt een rode draad in het Vair verhaal, dat veel verder gaat dan het appelgooi spel. Zo krijgen de varkens niet alleen heerlijke appels te snoepen, maar wordt het luxere vlees ook nog eens eerst gerookt op appelhout. Dat zorgt voor een extra bijzondere smaak in vlees dat vanwege het goede leven dat de varkens leiden, toch al geweldig smaakt. Ik bof, want terwijl de herfst zijn best doet en de fair inmiddels echt niet meer zo zomers aandoet, bakt Michiel een fantastische burger voor mij. Marijke serveert het op een simpel maar heerlijk broodje met een prachtige appelchutney en het verhaal is rond. Van de appels als snack voor verwende varkens, via het roken op appelhout naar een prachtige burger met appelchutney. Dit is meer dan OK, dit is genieten! De wind voel ik niet meer en ik vergeet de regen en ik ben even volmaakt tevreden en voel mij stiekem eigenlijk best wel een verwend varkentje.

Vair burger met appelchutney. Het verhaal is af! ©


Achter mij vraagt de meneer van even tevoren aan zijn vrouw of ze genoeg geproefd heeft en toch zeker wel én de ham én de metworst én het burgerpakket met de appelchutney gekocht heeft en of ze nu misschien op huis aan kunnen gaan met hun lekkernijen. Maar mevrouw moet eerst nog even naar het toilet. Daar was ze nog niet geweest, omdat de Vair stand toch heel wat gemakkelijker te vinden was en vooral heel wat meer verwennerij bood. En eigenlijk wil ze nog helemaal niet weg. Ik snap het. Dit smaakt zó naar meer! Met Michiel en Marijke spreek ik af beslist een keer een kijkje op de boerderij te komen nemen. En wat ik ook ga doen, is een Vairrukkelijke workshop volgen. Een workshop waarin je een Vair varken ambachtelijk leert uitsnijden en verwerken tot heerlijke vleesdelen, die je overigens aan het einde van de workshop ook nog mee naar huis krijgt. Dat wil ik natuurlijk niet missen! Ook geprikkeld? Meld je aan voor de workshop en wie weet komen wij elkaar tegen in Erp! Gaan we samen ontdekken en smaakvol genieten. Ik kan niet wachten! Jij?

Vair vlees pakket ©

Culinaire groet,
Larisse

© Larisse

*** Op 14 september 2014 organiseert het Vair Varkenshuis een open dag!***

zaterdag 23 augustus 2014

Culinaire schatten op de Landgoedfair (deel 1)


Per Enspijks voetveer naar de fair is een traditie!

Een jaarlijks terugkerend event waar je mij altijd weer kunt vinden, is de Landgoedfair op Landgoed Mariënwaerdt. Heerlijk vind ik het, om te struinen langs uitnodigende stands en daar tal van culinaire schatten te ontdekken. Dit jaar warm aangekleed en met mijn laarzen aan, maar ook deze twintigste editie van de jaarlijkse fair wist mij op culinair gebied weer prettig te verrassen. In de Radio Culinair uitzending van 23 augustus, deelde ik mijn culinaire tips met luisteraars en in mijn blog vind je deze week telkens een nieuw culinair verhaal met bijbehorend product. In dit eerste deel alles over brood. Op een eerdere Kerstfair, dat ook elk jaar op Landgoed Mariënwaerdt wordt georganiseerd, ontdekte ik een bakker met een bijzonder verhaal. Vandaag het artikel dat ik eerder over hem schreef met natuurlijk een update over de broden die ik dit jaar ontdekte!

Focaccia's allerlei Royaal Genieten ©

Droog Brood
December 2013
Ik denk dat ik dit jaar voor het kerstontbijt maar eens zoete broodjes ga bakken. Of van die gedraaide kaneelbroodjes. Of hartige olijvenbroodjes. En dan natuurlijk platbrood met yoghurt voor bij de kerstdis. Zelf brood bakken kost misschien wat tijd, maar het geeft zoveel voldoening.

Brood speelt een belangrijke rol in ons leven en in de geschiedenis. En die gaat ver terug, want het eerste brood zou al zo’n 30.000 jaar geleden zijn ontstaan.  Vroeger (misschien iets minder lang geleden dan 30.000 jaar) had brood echt nog waarde. Toen gold het bij tijd en wijle als betaalmiddel of beloning en wist men dat ook een kruimeltje brood is. Wie terug leest, leert dat er voor elk bijzonder moment een speciaal brood werd gebakken. In sommige culturen is dat trouwens nog steeds zo.

Brood lijkt ten opzichte van vroeger een groot deel van zijn waarde te hebben verloren, maar wordt vaak nog wel gebruikt om een bepaalde waarde uit te drukken. Ook omdat dit verweven is in onze cultuur en taal. We gaan dagelijks naar ons werk om ons brood te verdienen en in Engeland wordt de kostwinner zelfs de bread winner genoemd.  Voor droog brood komen we tegenwoordig haast ons bed niet meer uit, we verdienen graag wel een belegde boterham want met een boterham met tevredenheid zijn we in deze tijden van overvloed allesbehalve content.

Met de feestdagen in het vooruitzicht heb ik eindelijk eens tijd om over mijn eigen kerst gerechten na te denken. Eerlijk gezegd vind ik het maar onzin dat al dat lekkers in twee of drie avonden gekookt moet worden. Met twee heerlijke weken vrij in het vooruitzicht ben ik dan ook vastbesloten om van elk eetmoment iets memorabels te maken. Te beginnen bij het ontbijt. Gewoon  omdat het kan in ons land van culinaire weelde.

De doorsnee Nederlander eet zowel voor ontbijt als lunch een broodmaaltijd. Bammetjes in de broodtrommel vinden we doodgewoon. Maar het is zo fantasieloos, vind je niet? Smakeloos fabrieksbrood  verrijkt met allerhande supermarkt beleg. Wat is het toch jammer dat we over zoveel culinair rijkdom beschikken maar dan zoiets op tafel zetten. De hoogste tijd dus voor broodnodige variatie. Gelukkig is er in Nederland een aantal bakkers dat er net zo over denkt. Bakkers die zuurdesem broden herintroduceren. Bakkers die ons laten proeven hoe geweldig echt brood smaakt, zelfs als je het droog eet. Bakkers die ons overtuigen dat niet alleen zij geweldig bakken, maar dat wij dat ook kunnen. Gewoon in onze eigen keuken.

Kerstkoor tijdens de Kerstfair 2013 ©
Op zoek naar culinaire inspiratie voor de feestdagen (en nog heel veel dagen daarna), struinde ik vorige week over de Kerstfair in Mariënwaerdt. Het weer was koud en vochtig maar daardoor was de beleving briljant: kerstige taferelen in een lichte nevel met knapperende houtvuren en een heus koor. Prachtige culinaire schatten en grappig genoeg, heel veel brood.

Royaal Genieten 2013 ©

Ik trof er een bakkersdochter die samen met schoonzoon de meest prachtige focaccia’s verkocht. Pa was vroeger een standaard bakker, maar de tijden veranderden en hij is gestopt toen hij geen personeel meer had. Hij besloot iets te gaan doen wat hij écht leuk vindt. “Brood heeft meerwaarde waar mensen royaal van moeten kunnen genieten”, vertelt dochter Michèle. Het resultaat: heerlijke focaccia’s in vele smaken die op de winterse fair werkelijk als warme broodjes over de toonbank gaan. Voor dergelijke culinaire broodschatten heeft de bezoeker dus wel degelijk oog. Het assortiment is breed en bevat voor ieder wat wils. Focaccia’s met champignons, mozzarella en kruiden of met  Elzasser spek of zelfs salami van wild zwijn. En er komen telkens nieuwe smaken bij. “Als een ander één van onze broden namaakt, is de lol eraf en verzint pa gewoon weer een nieuw soort focaccia”. Zo kan het dus ook. Wat een inspirerend manier om je brood te verdienen!


Focaccia's ©

Augustus 2014
Wat leuk om op de niet zo zomerse Landgoedfair dezelfde bakkersfamilie aan te treffen! En wat zijn ze goed bezig! Royaal Genieten doet zijn naam eer aan, met een assortiment dat veel verder gaat dan brood. Maar voor het brood keer ik terug, want dat wordt élke dag – ook tijdens de Landgoedfair- vers gebakken. En het assortiment is uitgebreid met prachtige nieuwe broden waarvan ik er twee mag proeven. De eerste is een 100% speltbrood en dat is uniek! Typerend voor echt vakmanschap. Geen speltbrood dat voor het merendeel uit andere granen bestaat, wat vaak het geval is, maar 100% spelt en dus echt lekker. Over spelt doen heel veel fabels de rondte. Collega culinair schrijver Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als Eetschrijver, schreef voor Gezondheidsnet een eerlijk en duidelijk verhaal over spelt. Beslist de moeite waard om eens te lezen!

Speltbrood is lekker maar spelt is niet glutenvrij. Niet geschikt voor een glutenvrij dieet dus! Spelt is bovendien nauw verwant aan tarwe en dus ook ongeschikt voor (de meeste) mensen met een tarwe allergie. Er zijn mensen die beweren dat ze zich beter voelen bij het eten van speltbrood. In dat geval zou ik het dus zeker blijven eten. Maar er zijn ook mensen die mee gaan in de hype van het eten van spelt en zelfs glutenvrij eten. Glutenvrij eten is echter voor veel mensen geen vrijwillige keuze. Wie overgevoelig is voor gluten of allergisch is voor tarwe, kan erg ziek worden bij het eten van glutenbevattende granen zoals tarwe en dus ook spelt. Om medische reden een glutenvrij dieet volgen, heeft best wat impact. Overweeg je, om welke reden dan ook, een glutenvrij dieet, vraag dan eerst eens advies aan een huisarts of diëtist. Op eigen houtje belangrijke voedingsstoffen uit je dieet weglaten, is niet handig.

Het speltbrood van Royaal Genieten smaakt in elk geval erg goed en is alleen al voor de afwisseling een aanrader. Ook nieuw is de focaccia (geen spelt)  met tomaat, rauwe ham en olijf. Een brood dat er heel aantrekkelijk uit ziet maar ook nog eens bijzonder goed smaakt. Deze focaccia is, net als de overige focaccia’s, vers 2 dagen houdbaar maar je kunt het ook prima invriezen en op die manier lang bewaren. Brood dat ook droog uitstekend smaakt! Bevroren focaccia  eerst even ontdooien en dan in de oven verwarmen. Dat in de oven verwarmen, kwam het verse brood overigens ook ten goede en in de studio van Radio Culinair smulden we van warm, knapperig en geurend brood. Wat een genot!

Uitzicht vanaf het Enspijkse voetveer over de Linge



Copyright © Larisse®

woensdag 20 augustus 2014

Kippensoep momentje



Je kent het wel, zo’n dag waarop je het liefst wegkruipt op de bank, je verstopt onder een deken en de wereld even laat voor wie zij is. Gewoon omdat het niet je dag is, je weer niet is of omdat je even de boel de boel wilt laten. Iedereen heeft wel eens zo’n dag. Ik heb wel eens zo’n dag. En zo’n dag vraagt om soep. Hartverwarmende kippensoep. Lekker-op-de-bank-kruip-kippensoep.

Soup by Larisse ©


Gelukkig heb ik voor dat soort momenten altijd een voorraad kippenbouillon in de vriezer staan. Huisgemaakt. Uiteraard. Dat is echt super simpel. Gewoon een soepkippetje in de pan – een paar poten volstaat ook-, lekker wat groenten en kruidjes erbij, beetje zout, vleugje citrus. En koken maar! Echt. Een kind kan de was doen. Van zo’n bouillon maak ik dus pannen vol en een gedeelte daarvan gaat steevast de vriezer in voor een nader te bepalen kippensoep momentje. Want op zo’n jij-ziet-mij-lekker-niet moment, heb je natuurlijk ook geen zin om naar de poelier of slager te gaan voor een verse soepkip. En daar zijn liters diepgevroren bouillon een uitkomst voor.

Verse groenten heb ik overigens altijd wel in huis (jij toch ook?) of tuin en daar kun je bovendien eindeloos mee variëren. Niets heerlijkers dan zo’n soep die in de basis hetzelfde blijft maar waar je stiekem toch telkens een nieuwe variatie op maakt. Puur door steeds weer andere groenten toe te voegen. Zo gemakkelijk kan heerlijk zijn! Overigens kun je de soep naar wens ook wat meer ‘body’ geven door het toevoegen van bijvoorbeeld rijst, pasta (al dan niet glutenvrij), bulghur of quinoa, of linzen. Zo maak je van een kommetje troostsoep gemakkelijk een maaltijdsoep. Kun je lekker nog langer schuilen.

Kippensoep momentje in wording ©

Ingrediënten (voor een pan vol, minimaal 4 kippensoep momenten of 4 personen):
1 sjalotje, gepeld
2 tenen knoflook, gepeld
2 cm verse gemberwortel, geschild
1 cm goela djawa
½ theelepel djahé (gemalen gemberwortel)
½ theelepel ketoembar (gemalen korianderzaad)
3 eetlepels olijfolie (of andere plantaardige olie)
2 liter kippenbouillon (heet)
1 stengel sereh (citroengras), gekneusd
sap van 1 limoen
minimaal 500 gram groenten, bijvoorbeeld: bleekselderij, bloemkool, prei, champignons, wortelen, pastinaak, taugé, zo nodig klein gesneden
2 eieren, geklutst

Bereiding:
Maal het sjalotje met de knoflook, de gemberwortel en de goela djawa tot een pasta in de vijzel.
Voeg vervolgens de djahé en ketoembar toe.
Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg daar de zojuist gemaakte pasta aan toe. Roer het even goed door en laat het enkele minuten bakken maar niet aanbranden.
Voeg vervolgens de hete bouillon toe met de sereh en de limoensap en breng het geheel aan de kook.
Voeg dan zoveel groenten toe als je wilt en laat het nog even zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Voeg groenten als taugé pas vlak voor serveren toe.
Haal tot slot de pan van het vuur en draai er met een pollepel snel rondjes in zodat als het ware een draaikolkje ontstaat. Giet dan het geklutste ei in de soep en roer het nog even goed door totdat het gestold is.
Serveer heet voor directe hartverwarming ;-)

Tips:
Voeg eventuele rijst, pasta, bulghur, quinoa of linzen toe als de bouillon net kookt, ruim voor je de groenten toevoegt.

Voedselovergevoeligheid?
Wanneer je zelf bouillon en soep maakt, heb je ook zelf in de hand wat je wel of niet toevoegt. Pas de ingrediënten dus gewoon aan. Laat ingrediënten weg, voeg ingrediënten toe, maak er de soep van waar jij blij van wordt!

Geniet!

Culinaire groet,
Larisse

zondag 17 augustus 2014

Wat je dichtbij haalt

De Russen willen onze groenten en fruit niet meer. Of nu ja, de Russische regering heeft besloten dat de Russen onze groenten en fruit niet meer willen. Ze weten niet wat ze missen! Echt niet, want het gros van de Russen blijkt net zo weinig de etiketten te checken op herkomst als de gemiddelde Nederlandse consument. Een gemiste kans!

De grootste puntpaprika fan ;-)

Ik schat dat minimaal 80% van de groenten en fruitsoorten die ik koop een Nederlandse herkomst heeft. De resterende 20% bestaat uit groenten en fruitsoorten die niet in Nederland groeien. Zoals de mango die ik (in het seizoen) bijna dagelijks door mijn smoothie doe. Ik vind dat acceptabel. Ik maak een bewuste keuze om waar mogelijk te kiezen voor de Nederlandse teler. Een aantal van hen ken ik inmiddels persoonlijk en ik weet hoe zij telen: met maximaal respect voor mens en milieu.

Zelf geteeld smaakt fantastisch
Ik kies voor een zo kort mogelijke afstand van plant tot pan en waar mogelijk, teel ik zelf. Dat lukt best aardig in mijn vierkante meter moestuin, al vul ik daar natuurlijk niet alle dagen mijn bordjes mee. Zelf geteeld smaakt niet alleen het allerbeste, maar is ook bijzonder leerzaam. Ik heb inmiddels enorm veel ontzag gekregen voor 'onze' telers.

Een aantal telers die ik ken, deelt de teeltbeleving via zijn of haar website of social media kanalen:

  •  Teler SweetPoint, teler van prachtige puntpaprika's, deelt via de website veel informatie over hoe de puntpaprika groeit. Via de SweetPoint Facebook pagina volg je de teelt en zowel op de website als social media kanalen, vind je tal van recepten. Daar draag ik overigens ook een steentje aan bij, want als misschien wel de allergrootste puntpaprika fan, gebruik ik dit smaak- & vitaminebommetje veelvuldig in mijn keuken!
  •  Op de website van pom-poms vind je in prachtige foto's de gehele teelt van de SweetStar, een prachtige Japanse pompoen, van zaadje tot vrucht. Deze bijzondere pompoen, waarvan je de schil kunt eten, groeit gewoon in de volle grond van Flevoland en dat is uniek! De actuele teelt volg je via de Facebook pagina van pom-poms en daar vind je in het najaar natuurlijk ook weer heerlijke recept ideeën.

Diverse telers slaan de handen in elkaar in Stichting Samen Sterk om zo de Nederlandse consument, jou dus, te inspireren om in de winkel bewust te kiezen voor producten van Nederlandse herkomst. De groentespecialist kan jou daar natuurlijk over informeren, maar ook wanneer je in de supermarkt shopt, vind je herkomst informatie op het etiket. Let er op of vraag er naar!
Nu ben ik van mening dat je niet alleen wanneer Rusland boycot, voor Nederlandse producten moet kiezen. Dat doe je waar mogelijk natuurlijk altijd. Maar als deze boycot er voor nodig is om onze ogen te openen, prima! Heeft elk nadeel toch weer een voordeel! De teler heeft jou nodig, maar zelf word je er ook beter van, immers: meer smaakgenot!
In Nederland geteeld

De schoolvakanties lopen ten einde en het weer laat te wensen over. Een prachtig moment dus om kids te inspireren met Nederlandse groenten. Wie afgelopen zaterdag luisterde naar 'Radio Culinair', genoot van mijn kleine souschef Philine die live in de studio heerlijke bereidingen maakte met Nederlandse komkommer in de hoofdrol. 

Larisse & souschef Philine

Bijgaand de recepten, waarvoor je natuurlijk ingrediënten gebruikt van eigen bodem. Zet de kids aan het werk, nestel je op de bank met de voetjes hoog, een muziekje aan en een heerlijk glas wijn - natuurlijk ook uit Nederland - en geniet!


Komkommer sandwich ©


Komkommer sandwiches

Ingrediënten:
witbrood of stokbrood
250 gram mascarpone
2 theelepels geraspte mierikswortel
1 eetlepel yogonaise
1/2 komkommer in dunne plakjes gesneden
tuinkers

Bereiding:
Meng de mascarpone met de mierikswortel en yogonaise.
Besmeer de boterhammetjes met het mascarponemengsel en leg er een paar plakjes komkommer op.
Garneer met tuinkers.

Tip:
Trek met een zesteur sliertjes van de komkommerschil voor je deze plakjes snijdt. De plakjes krijgen zo een leuk patroon en de sliertjes kun je gebruiken als extra decoratie.
Voor een extra feestelijk én smakelijk tintje, garneer je met komkommerkruid.

Komkommer hapje ©


Komkommer hapje

Ingrediënten:
1 komkommer
4 hardgekookte eieren 
tomaten ketchup


Bereiding:
Snijd de komkommer in wat dikkere plakjes.
Pel de eieren en snijd ze met een eisnijder in plakjes.
Leg op elk plakje komkommer een plakje ei en garneer met een drupje tomatenketchup en bijvoorbeeld een kommersliertje.

Tip:
Met koekjes uitsteek vormpjes steek je uit komkommer hele leuke vormpjes!

Gevulde tomaatjes & komkommer figuurtjes ©

Tomaatjes met eiersalade

Ingrediënten:
4 hardgekookte eieren
1 volle eetlepel yoghurt
1 theelepel mosterd
1 theelepel ketchup
1 theelepel mayonaise
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder of zoete paprikapoeder
1/2 theelepel gedroogde dille
peper en zout naar smaak
kleine tomaatjes zoals Tasty Tom of Droomtomaten® (Groentespecialist)

Bereiding:
Snijd de eieren in de eisnijder in plakjes, draai het ei een slag en snijd het dan nog eens zodat reepjes ontstaan. Prak het ei dan met de vork fijn en meng er de yoghurt, mosterd, ketchup, mayonaise, paprikapoeder en de helft van de dille door en naar wens een klein beetje peper en een snufje zout.
Snijd een kapje van de tomaten, een heel klein plakje van de onderkant (zodat het tomaatje blijft staan) en hol het tomaatje voorzichtig uit. Let op dat de onderkant dicht blijft.
Schep de eiersalade in de tomaatjes en strooi er nog wat gedroogde dille op.

Tip:
Als je de tomaten uitholt, bewaar dan het vruchtvlees. Met wat olijfolie en azijn maak je hier een heerlijke dressing van!

Souschef Philine

Als Philine het kan maken, kan jij het ook! Toch? Dank voor je inspiratie Philine!

Geniet!

Hartelijke groet,
Larisse

maandag 11 augustus 2014

Taart waardig



Taart eten we op de geijkte momenten: verjaardagen, bruiloften en andere feestjes en partijtjes. Als de koning jarig is bijvoorbeeld, al kleurt ons gebak dan wel oranje. Toch is smullen van taart niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor wie leeft met een voedselovergevoeligheid kan de zoektocht naar een veilig stukje taart best een hele expeditie zijn. Toen onze kleine vent zijn eerste verjaardag zou vieren, was de taart een dilemma. Andere ouders en zelfs diëtisten adviseerden een stapel allergeenvrije boterhammen met een kaarsje erin. Dat ging er bij mij niet in! Vanaf dat moment zette ik mij in om -naast vele andere recepten- recepten voor overheerlijke taarten te ontwikkelen. Taarten waar iedereen van mee smult maar die toevallig wel vrij zijn van veel. En daar proef je niks van.

Met de 'Hemel op Aarde' taart die ik voor de eerste verjaardag zónder ons allerliefste ventje maakte, behaalde ik de Kerst Libelle. Één van de meest recente cupcake recepten die ik ontwikkelde (straks voor in mijn nieuwe kookboek) is momenteel favoriet bij chefs. Misschien ook wel omdat je met hetzelfde beslag briljant lekkere pannenkoekjes bakt ;-) Hoe dan ook, het gaat er niet om dat kinderen (en volwassenen) zich tegoed moeten doen aan zoetigheden, maar taart is meer dan zoetgoed. Taart is een beleving en één die ik niemand wil onthouden.

Los van al die vaste taartmomenten, moet je zo af en toe een moment gewoon taartwaardig maken. De eerste herfststorm bijvoorbeeld. Zaterdag was ik al vroeg wakker omdat weer en wind rond het huis joeg. Een perfect taartmoment! Ik bakte bovengenoemde cupcakes maar ook heerlijke gebakjes en nam ze mee naar de studio. Smullen all over the place en het is echt heel eenvoudig te maken!

Heerlijke gebakjes ©Larisse
Ingrediënten (voor 10 heerlijke gebakjes):
10 plakjes bladerdeeg (diepvries of huisgemaakt*)
water om te bevochtigen
2 eetlepels rietsuiker
250 gram (zacht) fruit naar keuze
Optioneel: verse munt en eetbare bloemetjes
Extra nodig: ongekookte rijst, vershoudfolie om blind te bakken

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:
500 ml volle melk
1 vanillestokje van goede kwaliteit
100 gram suiker
2 eidooiers
45 gram maïzena, bloem of eventueel custardpoeder
Snufje zout

Bereiding:
Verwarm de oven bijtijds voor op 180° stand hetelucht.
Steek zo groot mogelijke cirkels uit de bladerdeeg plakjes en prik met een vork gaatjes in het deeg.
Maak bolletjes rijst in vershoudfolie om blind mee te bakken.
Leg de bolletjes rijst met voldoende afstand op een met bladerdeeg beklede bakplaat en leg dan elke bladerdeeg cirkel over een bolletje rijst zodat bij het bakken kuipjes ontstaan.
Bevochtig het bladerdeeg licht met water en bestrooi het met de rietsuiker.
Plaats de bakplaat in de oven en bak de bladerdeeg gebaksschelpen in ca. 25 minuten goudbruin en krokant.

Bereid ondertussen de banketbakkersroom:
Breng 500 ml melk met een opengesneden vanillestokje en 50 gram suiker aan de kook.
Meng ondertussen in een aparte kom de eidooiers met de resterende 50 gram suiker en de maïzena (of bloem, of custardpoeder) en een snufje zout en klop het met de garde tot een egaal mengsel.
Verwijder, als de melk gekookt heeft, het vanillestokje. 
Giet twee eetlepels van het hete melkmengsel bij het eimengsel en klop even goed door.  Giet dan het eimengsel in de pan bij de warme melk en roer het met de garde op matig vuur goed door tot de banketbakkersroom mooi bindt. Blijf roeren, terwijl je de pan van het vuur haalt en voorkom zo klontjes.
Giet de hete room in een spuitzak en laat het in de koelkast even opstijven.

Vul de schelpen met de banketbakkersroom en garneer met vers fruit, munt en eetbare bloemen.

De ingrediënten voor dit gebakje gaf ik mijn moeder cadeau en kijk, deze maakte zij;

 Mooi gebakje door mams ©Larisse
 
De schelpen blijven luchtdicht verpakt nog enkele dagen krokant. De banketbakkersroom is in de koelkast enkele dagen houdbaar.

Pimpen:
Smelt chocolade au bain Marie en bekleed de bodem van de schelpen na het bakken met de gesmolten chocolade.

Snel & simpel:
In de winkel vind je goede kwaliteit kant en klaar gebaksschelpen of bakjes.
Kant en klaar banketbakkersroom kopen? Haal het dan bij een erkende bakker. Het is echter super simpel om zelf te maken, 5 minuutjes werk en zó de moeite waard!

Voedselovergevoeligheid:
In mijn eerste kookboek 'Lekker eten met voedselovergevoeligheid' vind je een recept voor allergeenvrij bladerdeeg. Gebruik glutenvrij meel (met eventueel een paar druppeltjes azijn) voor een glutenvrije bereiding. Het kookboek krijg je gratis als je lid wordt van de Stichting Voedselallergie!

Liever geen banketbakkersroom? Vul de schelpen met alleen fruit, of maak een gelei van vruchtensap met gelatine of agar agar. Verse appelmoes is ook een aanrader!

Geniet!!

Culinaire groet,

Larisse